Päästeameti ennetusosakonna juhataja Indrek Intsi sõnul võib elektripliidi süttimise põhjuseid võib olla mitmeid - näiteks vale kasutamine, ebakvaliteetne toode, seadme valeühendus juhtmestikuga (kaabli ühenduskohas halb kontakt ja selle tagajärjel tekib ülekuumenemine, mis põhjustab seadme süttimise), rike juhtmestikus (pliit on liiga võimas nt. induktsioonpliidid vajavad vähemalt 16A voolutugevust).

"Lisaks on ka igasuguseid kurioosumeid, kus kass liikudeks pliidi plaadil lülitab seadme sisse ja tekib ülekuumenemine (vanematel pliitidel puudub ülekuumenemise kaitse) või liikumisraamiga eakas möödudes pliidist kogemata lülitab sisse pliidi ja nii edasi," räägib ta.

Selliste õnnetuste ennetamiseks oleks hea, kui uue seadme ühendab vooluvõrku paberitega elektrik ja enne seadme kasutamist tutvutaks ka kasutusjuhendiga. Kindlasti ei tohi pliidi ühendamisel kasutada pikendusjuhet. Kui kasutamisel on kuulda tavapäratut heli või on tunda elektrijuhtmestiku sulamise lõhna, tuleb seade kohe vooluvõrgust lahti ühendada ning enne edasist kasutamist, peab seadme töökorras olekut kontrollima elektrik või kvalifitseeritud hooldustehnik.

Esimeses tabelis on tulekahjud, mis on alguse saanud seadme valest kasutusest (nt unustatakse mingi plastist ese pliidirauale, mis üles sulab, kuumeneb ja süttib) või rikkest. Teises välja toodud vaid seadme rikked.