"Kadunud" ("Gone Girl")

Gillian Flynni raamatul põhinenud David Fincheri 2014. aasta põnevik "Kadunud" ei näe üldse välja nagu film, mis nõuaks arvutiga loodud efekte, taustu ja muid pea märkamatuid detaile, kuid ometi kasutas Fincher neid üllatavalt palju ning suur osa publikust ei pannud seda üldse tähele. Fincher on tuntud selle poolest, et ta täiendab arvutiefektidega stseene, aga "Kadunud" puhul kasutas ta neid väga ootamatutes kohtades.

Filmis kehastab muidu komöödianäitleja - ja režissöörina tuntud Tyler Perry Nicki (Ben Affleck) advokaati, kes õpetab talle, kuidas meediaga oma kaduma läinud abikaasast rääkida. Iga kord, kui Nick teleesinemist ette valmistades midagi valesti ütleb, viskab advokaat talle kummikommi vastu pead. See kummikomm oligi arvutiga tehtud, sest Fincher tahtis ise kontrollida, kuidas ja kuhu see kukub.

"Õigluse liiga" ("Justice League")

Henry Cavilli väga kalliks läinud vuntsisaaga osutus nii 2017. aasta kui ka 2018. aasta räägituimaks looks, sest see oli lihtsalt niivõrd absurdne.

"Õigluse liiga" ("Justice League", 2017) filmimine venis niivõrd korralikult, et hakkas segama ka 2018. aasta parima märuli "Võimatu missioon: Tagajärjed" ("Mission Impossible: Fallout") võtteid, sest mõlemas lõi kaasa Cavill, aga ainult ühes olid tal ees lopsakad vuntsid.

Paramount Pictures ei lubanud Cavillil filmi jaoks kasvatud vuntse maha ajada ning kui tuli aeg minna "Võimatu missiooni" seeria kuuenda filmi võtetelt otse "Õigluse liiga" võtetele, siis polnud midagi muud teha kui kasutada arvutiefekte, et eemaldada digitaalselt Supermani kehastanud Cavilli vuntsid.

Tulemus oli 300 miljoni dollari suuruse eelarvega filmi kohta väga kehv. Supermani lõug ja huuled nägid dialoogistseenides nii ebaloomulikud välja, et selles filmi algusstseenis ei tundunud paljud näitlejat äragi.

Warner Bros. lootis ise, et keegi ei pane vahet tähele. Kas sinu arust midagi viltu?

"Hüljatud" ("Les Miserables")

See 2012. aasta muusikal oli mitte ainult toonase aasta üks parimaid filme, vaid üldse üks paremaid filmimuusikale. Üheks põhjuseks oli muidugi see, et kõik näitlejad laulsid päriselt võtetel selle asemel, et hiljem stuudios oma osa sisse laulda.

See omakorda tekitas olukorra, kus kõik hakkasid Russel Crowe'i lauluhäält maha tegema ja Hugh Jackmani ja Anne Hathaway omasid taevani kiitma. Kuna kõik laulud esitati näideldes võtetel, siis kinnitati näitlejatele ka mikrofonid, mis olid kogu aeg nende küljes. Need ja muidugi ka kõrvadesse peidetud kuularid eemaldati hiljem digitaalselt.

"Brokebacki mägi" ("Brokeback Mountain")

Selles 2005. aasta Ang Lee draamas kehastavad Jake Gyllenhaal, kes kandideeris parima meeskõrvalosa Oscarile ja Heath Ledger, kes kandideeris rolli eest parima meespeaosa Oscarile, kauboisid, kes armuvad, kui veedavad mägedes aega lambaid karjatades.

Režissöör Ang Lee, kelle jaoks pole arvutiefektide kasutamine sugugi võõras, täiendas filmi erinevate võtetega nagu näiteks taustale mägede lisamine, ilmastiku muutmine ja lammaste arvu suurendamine. See kõik oli pea nähtamatu, aga filmitegijate jaoks ülioluline vahend muutmaks olulised stseenid veelgi usutavamaks ja reaalsemaks.

Lee lavastas hiljem näiteks "Pii elu" ("Life of Pi"), mis ongi puhtalt arvutiefektide najal loodud.

"Raudmees 3" ("Iron Man 3")

Marveli filmid on jalustrabavaid arvutiefekte täis, aga mida aeg edasi, seda rohkem kasutatakse neid ka olukordades, kus neid tegelikult üldse vaja poleks.

"Raudmees 3" puhul oli aga asi veidi teistmoodi, sest Robert Downey Jr, vigastas võtete lõpus oma jalga ning selle asemel, et oodata näitleja paranemist, kleebiti täiesti filmi lõpus oleva südamliku stseeni filmimise ajaks hoopis teisele näitlejale hiljem Downey Jr. nägu ette. Keegi ei pannud vahet tähele ning see näitab taaskord, et kõige paremad arvutiefektid on need, mida keegi ei märka.

"Forrest Gump"

1994. aasta "Forrest Gump" paistis muu hulgas silma ka kavalate efektide poolest, mida kasutati näiteks stseenides, kus oli vaja näidata Gumpi reaalsetes ajaloolistes stseenides. Selle asemel, et hakata ajaloolisi kaadreid uuesti lavastama ja näiteks John Lennoni rolli keegi temale sarnane palgata, kasutati hoopis reaalseid arhiivikaadreid, kuhu hiljem lisati digitaalselt ka Tom Hanks.

See polnud aga midagi võrreldes Gary Sinise'i kehastatud leitnant Dani amputeeritud jalgadega. Selle aja kohta oli digitaalselt näitleja jalgade eemaldamine ikka omaette saavutus ning tulemus näeb siiani uskumatult tõepärane välja.

Kindlad lauatennise stseenid mängis Tom Hanks pallita läbi, sest pall lisati kaadritesse palju hiljem. Isegi Tom hanks pole lauatennises nii hea kui Forrest Gump.

Allikas: Vulture