Festivali võistlusprogrammis on esindatud mitmed filmid, mille kohta on juba teada, et linastuvad ka Eesti kinodes nagu näiteks "Whiplash" ja "La La Land: California unistused" režissööri Damien Chazelle'i värske autobiograafiline ja muidugi ka ajalooline film "Esimene inimene" ("First Man"), mis on ühtlasi ka festivali avafilm. Meie kinodes alustab esimesest kuureisist pajatav film 12. oktoobril.

Kuna Damien Chazelle'i viimased filmid on Oscaritel olnud väga edukad ja Ameerika teadussaavutusi kujutavad filmid lähevad alati hästi peale, siis suure tõenäosusega korjab ka "Esimene inimene" 24. veebruaril toimuval 91. Oscarite jagamisel mitmeid kuldmehikesi. Ja võib olla saab ühe ka Neil Armstrongi kehastav Ryan Gosling.

Mainimata ei saa jätta samuti võistlusprogrammisfestivali peaauhinna Kuldlõvi nimel konkureerima asuvat Olivier Assayasi filmi "Doubles Vies" ja kuigi selle prantsuse režissööri tuntuimad teosed "Carlos", "Sils Maria pilved" ("Clouds of Sils Maria") ja "Personal Shopper" ei korjanud küll oluliste festivalide auhindu, siis said need kriitikutelt väga palju kiita ning tõenäoliselt pole "Doubles Vies" mingi erand.

2009. aastal krimifilmiga "Prohvet" ("A Prophet") ilma teinud Jacques Audiard astub võistlustulle vesterniga "The Sisters Brothers", mida kirjeldatakse kui musta komöödiat. Tegu on Audiardi esimese filmiga, milles löövad kaasa mitmed väga tuntud Hollywoodi näitlejad nagu näiteks Joaquin Phoenix ja Jake Gyllenhaal.

Vendade Joel ja Ethan Coeni kauaoodatud vestern "The Ballad Of Buster Scruggs" oli esialgsete plaanide kohaselt Netflixi toodetud kuueosaline seriaal, kuid nüüd on sellest saanud hoopis üks täispikk antoloogiafilm, mis toob meieni kuus erinevat lugu Ameerika äärealadelt. Film linastub aasta lõpus küll Netflixis, kuid sellele tagatakse ka kinolevi, et film kvalifitseeruks ka Ameerika filmiakadeemia reeglite kohaselt Oscari-ralli jaoks.

2013. aasta "Gravitatsiooniga" ("Gravity", 2013) parima režissööri Oscari võitnud Alfonso Cuarón kuulub koos režissööridega Guillermo del Toro ja Alejandro G. Iñárrituga Hollywoodi kõige edukamate Mehhiko päritolu filmitegijate hulka. "Gravitatsioon" võitis peale parima režissööri Oscari veel kuus kuldmehikest. Cuarón ei jätka seekord ulme ega suurejooneliste projektidega, vaid teeb midagi hoopis isiklikumat - kesklassi perekonna elu 1970ndate Mehhikos ning seda kujutava filmi nimeks on "ROMA".

Film oleks suure tõenäosusega linastunud ka möödunud Cannes'i filmifestivalil, kui korraldajad poleks Netflixi filmide linastumise võistlusprogrammis ära keelanud. "ROMA" linastub nii Veneetsia, Toronto kui ka New Yorki filmifestivalidel, enne kui jõuab otsaga aasta lõpuks Netflixi ning kindlasti ka kinodesse, sest Cuaróni filmid on pea alati Oscaritel väga oodatud.

Kummaline on näha võistlusprogrammis ka klassikalise õudusfilmi "Suspiria" uusversiooni, mida lavastab möödunud aasta filmiga "Kutsu mind oma nimega" ("Call Me by Your Name") parima filmi Oscarile kandideerinud Luca Guadagnino.ja mille peaosas on kuulsate Hollywoodi näitlejate Melanie Griffithi ja Don Johnsoni tütar Dakota Johnson, kes on peaasjalikult tuntud "Viiekümne varjundi" filmiseeria peaosalisena.

Väga tore on näha viimase kümnendi parima õudusfilmi "The Babadook" režissööri uut filmi "The Nightingale", mis pole vastu ootusi enam horroržanri kuuluv, vaid pigem kättemaksust pajatav põnevik, mis leiab aset 1825. aastal Van Diemeni maal (praegune Tasmaania).

Viimasel ajal ei saa rääkida suurtest ja olulistest filmifestivalidest ilma et jutuks ei tuleks ka Kreeka autor Yorgos Lanthimos, kelle üliveidrad ja hüpnotiseerivad "Koerahammas" ("Dogtooth"), "Homaar" ("The Lobster") ja "Püha hirve tapmine" ("The Killing of a Sacred Deer") annavad mõista, et ega tema uusim film "Soosik" ("The Favourite") ei saa olla ka kõige tavalisema käekirjaga perioodidraama, kus teevad kaasa näiteks Olivia Colman, Emma Stone ja Rachel Weisz. Film linastub Eesti kinodes 4. jaanuaril.

Hinnatud Briti filmi - ja teatrilavastaja, stsenaristi, produtsendi ja näitleja Mike Leigh uusim film "Peterloo" ilmub kurikuulsa 1819. aasta Peterloo massimõrva 200. aastapäeva raames ja kui esimene treiler on mingi näitaja, siis saab see olema ambitsioonikas ja kindlasti Leighi varasemaid filme arvestades senistest suurima eelarvega.

2015. aasta holokaustidraamaga "Sauli pojaga" ("Son of Saul") vaatajaid hingepõhjani mõjutanud Ungari režissöör László Nemes on tagasi, et tuua meieni Esimesele maailmasõjale eelneval perioodil aset leidva loo noorest naisest.

Neljale Oscarile kandideerinud 2007. aasta hämmastava draama "The Diving Bell and the Butterfly" režissöör Julian Schnabeli viies täispikk film "At Eternity's Gate" vaatleb Oscar Isaaci, Rupert Friendi, Mads Mikkelseni ja Willem Dafoe abiga Vincent van Goghi stiili õitse puhkemist tema Arles'i perioodil.

Fantastiliste õudusfilmidega "Tetsuo: The Iron Man" ja "Tetsuo II: Body Hammer" kehaõudust küberpungiga seganud Shinya Tsukamoto uusim film "Zan" viib meid 19. sajandi Jaapanisse, et näidata isandata jäänud samurai ehk ronini ellujäämispüüdlusi.

Üle pika aja on taaskord režissöörina tegutsema asunud suurepärase 2006. aasta draama "Teiste elud" ("The Lives of Others") ja mitte nii suurepärase Johnny Deppi ja Angelina Jolie filmi "Turist" ("The Tourist") lavastaja Florian Henckel von Donnersmarck, kelle "Werk ohne Autor" suundub tagasi Ida - ja Lääne-Saksamaale, et näidata Külma sõja perioodil elanud kunstniku igapäevaseid pingutusi ellu jäämiseks.

Vahest kõige huvitavam on näha võistlusprogrammis Paul Greengrassi ("Bourne'i ülemvõim", "Bourne'i ultimaatum", "Jason Bourne", "United 93", "Roheline tsoon", "Kapten Phillips") filmi "22 July", mis sarnaselt äsja meie kinodes alustanud draamaga "Utøya, 22. juuli" räägib loo 2011. aasta Norra massimõrvast, kuid tundub, et Greengrass annab Anders Behring Breivikule ka näo, mida näiteks "Utøya, 22. juuli" ei teinud, sest lugu oli ohvritest ja ellujäänutest.

"22 July" peaosas on ainult Norra näitlejad (Breivikut kehastab Joachim Trier filmist "Oslo, August 31st" tuntud Anders Danielsen Lie) ning ka kaamera taga on suures osas norrakad.Tegemist on taaskord Netflixi filmiga ning see jõuab voogedastusplatvormile 2. novembril. 20 miljoni dollariga valminud Norra ja USA koostööfilmi kujutab nii rünnakut ennast kui ka Breiviku üle toimunud kohtumõistmist.

Väljaspool võistlusprogrammi tuleb näitamisele legendaarse Orson Wellesi "The Other Side of the Wind" taastatud versioon, mis on samuti Netflixi toodetud. John Huston ja Peter Bogdanovich mängivad peaosas filmis, mis võeti üles 1970ndatel, kuid see ei saanud mitte kunagi valmis. Nüüd jõuab see pärast 50 aastat lõpuks kinno. Selle kõrval linastub ka dokumentaalfilm "They’ll Love Me When I’m Dead", mis räägib "The Other Side of the Wind" loomisest.

Väljaspool võistlusprogrammi linastub juba praegu Oscari-soosingusse tõusnud "Täht on sündinud" ("A Star is Born"), mis linastub meie kinodes 5. oktoobril. Tegemist on karjääri jooksul neljale Oscarile kandideerinud näitleja Bradley Cooperi režiidebüüdiga, milles lööb kaasa ka laulja Lady Gaga. "Täht on sündinud" on samanimelise 1937. aasta filmi uusversioon ning järjekorras juba sama filmi kolmas uustöötlus.

Filosoofilise kino meistri Terrence Malicku 2011. aasta "Elupuu" ("The Tree of Life") sai vahepeal pikendatud versiooni osaliseks ning see esilinastub festivalil väljaspool võistlusprogrammi kuuluvas Sconfini programmis, mis on pühendatud 10 eripalgelisele filmile.

Mainimist väärib ka Orrizonti programmis linastuv "Charlie Says", mille taga seisab 2000. aasta "Ameerika psühho" ("American Psycho") režissöör Mary Harron, kes pole pärast Christian Bale'i Hollywoodi nõutuimaks näitlejaks muutmist sama edu korranud. Võimalik, et seda teeb draama "Charlie Says", milles asub üliõpilane suhtlema kolme naisega, kes olid kurikuulsa mõrvari Charles Mansoni järgijad.

Neli Oscarit korjanud "Vee puudutuse" ("The Shape of Water") režissöör Guillermo del Toro on 75. Veneetsia filmifestivali võistlusprogrammi žürii juht.

Võistlusprogramm

"First Man" (Damien Chazelle) - AVAFILM

"The Mountain" (Rick Alverson)

"Doubles Vies" (Olivier Assayas)

"The Sisters Brothers" (Jacques Audiard)

"The Ballad Of Buster Scruggs" (Ethan, Joel Coen)

"ROMA" (Alfonso Cuaron)

"Vox Lux" (Brady Corbet)

"Suspiria" (Luca Guadagnino)

"The Nightingale" (Jennifer Kent)

"The Favourite" (Yorgos Lanthimos)

"Peterloo" (Mike Leigh)

"Capri-Revolution" (Mario Martone)

"What You Gonna Do When The World’s On Fire?" (Roberto Minervini)

"Napszallta" (Laszlo Nemes)

"Nuestro Tiempo" (Carlos Reygadas)

"At Eternity’s Gate" (Julian Schnabel)

"Acusada" (Gonzalo Tobal)

"Zan/Killing" (Shinya Tsukamoto)

"22 July" (Paul Greengrass)

"Werk Ohne Autor" (Florian Henckel von Donnersmarck)

"Frères Ennemis" (David Oelhoffen)

Väljaspool võistlusprogrammi

Erisündmused

"The Other Side Of The Wind" (Orson Welles)

"They’ll Love Me When I’m Dead" (Morgan Neville)

Mängufilmid

"A Star Is Born" (Bradley Cooper)

"Una Storia Senza Nome" (Roberto Anno)

"Les Estivants" (Valeria Bruni Tedeschi)

"Mi Obra Maestra" (Gaston Duprat)

"A Tramway In Jerusalem" (Amos Gitai)

"Un Peuple Et Son Roi" (Pierre Schoeller)

"La Quietud" (Pablo Trapero)

Dokumentaalfilmid

"Carmine Street Guitars" (Ron Mann)

"Process" (Sergei Loznitsa)

"El Pepe, Una Vida Suprema" (Emir Kusturica)

"Aquarela" (Victor Kossakovsky)

"A Letter To A Friend In Gaza" (Amos Gitai)

"Isis, Tomorrow. The Lost Souls Of Mosul" (Frencesca Mannocchi, Alessio Romenzi)

"American Dharma" (Errol Morris)

"Introduzione All’oscuro" (Gaston Solnicki)

"1938 Diversi" (Giorgio Treves)

"Ni De Lian/Your Face" (Tsai Ming-Liang)

"Monrovia, Indiana" (Frederick Wiseman)

Orizzonti

"Sulla Mia Pelle" (Alessio Cremonini) - AVAFILM

"Kraben Rahu" (Phuttiphong Aroonpheng)

"Soni" (Ivan Ayr)

"Ozen" (Emir Baigazin)

"La Noche De 12 Anos" (Alvaro Brechner)

"Deslembro" (Flavia Castro)

"Anons/The Announcement" (Mahmut Fazil Coskun)

"Un Giorno All’Improvviso" (Ciro D’Emilio)

"Charlie Says" (Mary Harron)

"Amanda" (Mikhael Hers)

"Yom Adaatou Zouli" (Soudade Kaadan)

"L’Enkas" (Sarah Marx)

"Tchelovek Kotorij Udivil Vseh" (Natasha Maerkulova, Aleksey Chupov)

"Kucumbu Tubuh Indahku" (Garin Nugroho)

"Hamchenan Ke Mimordan" (Mostafa Sayyari)

"La Profezia Dell’Armadillo" (Emanuele Scaringi)

"Erom" (Yaron Shani)

"Jinpa" (Pema Tseden)

"Tel Aviv On Fire" (Sameh Zoabi)

Sconfini

"Blood Kin" (Ramin Bahrani)

"Il Banchiere Anarchico" (Giulio Base)

"The Tree Of Life Extended Cut" (Terrence Malick)

"L’Heure De La Sortie" (Sebastien Marnier)

"Magic Lantern" (Amir Naderi)

"Camorra" (Francesco Patierno)

"Arrivederci Saigon" (Wilma Labate)

"Il Ragazzo Più Felice Del Mondo" (Gipi)