Üldse kolmandat korda MM-finaalis mänginud Prantsusmaa esimene triumf pärines 1998. aasta koduselt finaalturniirilt. Nende teine finaal 2006. aastal tõi aga kaotuse Itaalialt. Horvaatia koondise jaoks oli lõppenud turniir läbi aegade parim. MM-finaalis mängisid horvaadid esmakordselt.

Prantsusmaa asus finaali juhtima juba 18. minutil, kui Horvaatia koondise ründaja Mario Mandžukic saatis palli peaga enda väravasse. Eelnevalt oli Prantsusmaa äss Antoine Griezmann välja petnud karistuslöögi, mida ta ka ise andma läks. Teravale karistuslöögile sai õnnetult pea vahele aga Mandžukic ja pall maandus Horvaatia koondise väravas.

Horvaatia vastas aga kiirelt ning 28. minutil pani prantslaste võrgu sahisema Ivan Perišic. Luka Modric mängis karistuslöögi äärele ning horvaadid võitsid kolm õhuvõitlust ning lõpuks pani Perišic palli kindlalt posti äärde.

Veidike hiljem oli Perišic taaskord aktsioonis, kuid seekord juba negatiivses võtmes. Nurgalöögi järel tegi ta käega ebavajaliku liigutuse ning mängis kogemata käega palli. Peakohtunik Nestor Pitana konsulteeris VAR-iga ning määras penalti. 11 m karistuslöögi realiseeris 39. minutil Griezmann.

Teist poolaega alustas aktiivsemalt Horvaatia, kuid 59. minutil saatis kauglöögi väravasse Paul Pogba. 65. minutil suurendas prantslaste eduseisu juba Kylian Mbappe, kes saatis ka palli ilusa löögiga väravasse.

Horvaatia jaoks süttis lootus veel 69. minutil, kui prantslaste väravavaht Hugo Lloris jäi liigselt palli hoidma ning Mandžukic võttis palli vahelt ja saatis selle väravasse. Skooriga 4:2 kohtumine ka lõppes.

Prantsusmaa tõusis kahe MM-tiitliga nüüd Argentina ja Uruguay kõrvale.

22. MM-finaalturniir peetakse nelja aasta pärast Kataris.

Jalgpalli maailmameistrid:

Brasiilia 5 tiitlit (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
Itaalia 4 tiitlit (1934, 1938, 1982, 2006)
Saksamaa 4 tiitlit (1954, 1974, 1990, 2014)
Uruguay 2 tiitlit (1930, 1950)
Argentina 2 tiitlit (1978, 1986)
Prantsusmaa 2 tiitlit (1998, 2018)
Inglismaa 1 tiitel (1966)
Hispaania 1 tiitel (2010)

Enne mängu:

Tänavusele finaalile läheb selge soosikuna vastu Prantsusmaa. Prantslased on sel turniiril näidanud suurepärast mängu ning pingutatud on täpselt nii palju, et energiat säästes finaali jõuda. Enda parima esituse tegid prantslased kaheksandikfinaalis Argentina vastu, kui edasi kaheksa hulka murti 4:3 võiduga. Kaheksandikfinaalis Uruguay ja poolfinaalis Belgia vastu mängiti väga ratsionaalselt.

Horvaatia on samal ajal pidanud pingutama maksimaalselt. Kõigis kolmes play-off'i kohtumises on neil tulnud mängida ka lisaaega ehk võrreldes prantslastega on pallitud koguni 90 minutit ehk ühe kohtumise jagu enam mänguminuteid.

Prantsusmaa teekond sel MM-il:

Alagrupiturniir
Prantsusmaa – Austraalia 2:1
Prantsusmaa – Peruu 1:0
Prantsusmaa – Taani 0:0
Kaheksandikfinaal
Prantsusmaa – Argentina 4:3
Veerandfinaal
Prantsusmaa – Uruguay 2:0
Poolfinaal
Prantsusmaa – Belgia 1:0

Horvaatia teekond sel MM-il:

Alagrupiturniir
Horvaatia – Nigeeria 2:0
Horvaatia – Argentina 3:0
Horvaatia – Island 2:1
Kaheksandikfinaal
Horvaatia – Taani 1:1 (3:2)
Veerandfinaal
Horvaatia – Venemaa 2:2 (4:3)
Poolfinaal
Horvaatia – Inglismaa 2:1 (lisaaeg)

Sel finaalturniiril on Prantsusmaa olnud selgelt kõige täiuslikum võistkond. 1998. aastal kaptenina tiimi maailmameistriks tüürinud Didier Deschamps üritab sama teha nüüd treenerina. Deschamps on turniiri käigus koosseisuga veidike katsetanud, kuid play-off’i faasiks on leitud kindel põhituumik, kus pealtnäha ei olegi ühtegi nõrka kohta.

Kõige rohkem on ehk küsimärke olnud 22-aastaste äärekaitsjate Lucas Hernándeze ja Benjamin Pavardi kohal, kuid suurepärase keskkaitsepaari Raphaël Varane ja Samuel Umtiti kõrval on mängitud briljantselt. Kui keskväljal tegutsevad veel maailma parim kaitsev poolkaitsja N’Golo Kanté ja viimase aja parimat vormi näitav Paul Pogba, siis on prantslaste müürist ilmselgelt keeruline läbi murda.

„Ma tahan MM-il võidutseda. Selle nimel on vaja teha ohverdusi. Kaitses mängimine ei ole minu suurim trump. Ma ei ole päris Kanté, kuid teen koondises seda rõõmuga,” teatas Pogba, kes on Deschamps’ käe all endast maksimumi välja pigistanud.

Ka rünnakul on Deschamps läinud turniiri käigus pragmaatilisemaks. Nii on pingile kukutatud Ousmane Dembélé ja Corentin Tolisso. Põhirivistusse edutati kogenumad ja meeskondlikumalt mängivad Olivier Giroud ja Blaise Matuidi. Sellised vangerdused annavad säramiseks rohkem võimalusi meeskonna liidritele Kylian Mbappéle ja Antoine Griezmannile.

Kindel põhituumik on ka horvaatidel. Viimastes matšides on kaitses tegutsenud ikka Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida ja Ivan Strinic. Keskväljal keerleb kõik Ivan Rakitici ja meeskonna kapteni Luka Modrici ümber. Nende meeste ründeteravuse parandamise nimel oli poolfinaalis taas algkoosseisus ka Marcelo Brozovic.

Rünnakul kannavad äärte peal põhiraskust Ante Rebic ja Ivan Perišic ning tipuründes Mario Mandžukic.

Finaali eel ongi horvaatide põhimureks väsimus ja vigastused. Mitmed põhimehed on heidelnud pidevalt traumadega. Finaali eel on suurimad küsimärgid Perišici kohal. Poolfinaali eel oli raskes seisus äärekaitsja Vrsaljko. Siiski on kõik alati väljakule jooksnud.

Finaali eel tõdes Horvaatia koondise peatreener Zlatko Dalic, et loodetavasti on kõik mänguvalmis. “Mängijad teavad MM-finaali tähtsust. Mulle teeb rõõmu, et mängijad julgevad mulle ausalt tunnistada, kui nad ei ole 100 protsenti mänguvalmis. Nad teavad, mis on finaalis kaalul,“ sõnas Dalic.

Sarnaselt senisele turniiri käigule toetab Prantsusmaad ka meeskondade seniste omavaheliste vastasseisude ajalugu. Prantsusmaa ja Horvaatia on seni omavahel kohtunud viiel korral: Prantsusmaa 3 võitu, 2 viiki, Horvaatia 0 võitu

Maailmameistrivõistlustel on meeskonnad varasemalt kohtunud ühe korra, kui vastamisi oldi 1998. aasta MM-i poolfinaalis: Prantsusmaa võitis pingelise mängu skooriga 2:1. Horvaadid asusid Davor Šukeri tabamusest juhtima, kuid seejärel vastas kahe väravaga kaitsja Lilian Thuram, kelle jaoks jäidki need 142 koondisemängu juures ainsateks tabamusteks.

Suurturniiridel on kohtutud veel 2004. aasta EM-i alagrupis. Toonane matš lõppes 2:2 viigiga. Ametlikes mängudes omavahel rohkem kohtutud ei ole. Viimati oldi vastamisi 2011. aastal Pariisis toimunud maavõistlusmängus, mis lõppes 0:0 viigiga.

Lužniki staadionil peetav finaal algab kell 18.00. Delfi Sport toob kohtumise käigu lugejateni otseblogi vahendusel.

OPTIBETI KOEFITSIENDID

Prantsusmaa võit 1,90
Viik 3,25
Horvaatia võit 4,95
(SP)RUSSIA-MOSCOW-2018 WORLD CUP-FINAL-FRANCE VS CROATIA