Kohtumine algas taaskord hoogsalt. 20. minutil pani Brasiilia enda individuaalse meisterlikkuse maksma, kui FC Barcelona äss Philippe Coutinho saatis ilusa kauglöögi postipõrkest väravasse.

Avavärava järel vajus mäng justkui unne ja esimene poolaeg midagi väga põnevat rohkem ei pakkunudki.

Teisel poolajal läks Šveits kiirelt otsima viigiväravat ning 50. minutil see ka leiti. Nurgalöögist tulnud palli saatis peaga väravasse poolkaitsja Steven Zuber. Füüsiliselt võimas Zuber tegi eelnevalt kätega endale ruumi ja sai vabalt löögile, kuid kohtuniku hinnangul toimus kõik määrustepäraselt.

Seejärel oli sisuliselt väljakul ainult üks võistkond ning Brasiilia üritas muudkui suruda. Tekkis ka võimalusi, kuid Šveitsi puurilukk Yann Sommer sai tegelikult üsna lihtsa tööpäeva.

Parim päev ei olnud ka Brasiilia liidril Neymaril, kes võeti Valon Behrami poolt väga hästi kinni. Samas tehti Neymari takistamisel ka ohtralt vigu - tema pidurdamisel rikuti määrusi koguni 10 korda.

Avavooru järel on E-alagrupi liider nüüd Serbia kolme punktiga. Brasiilia ja Šveits on kogunud ühe silma ning Costa Rical on punktiarve avamata.

Enne mängu:

Brasiilia on tänavusele suurturniirile on Brasiilia tulnud tõepoolest suurepärase koosseisuga. Üheski liinis ei ole brasiillastel nõrka kohta ning kõige krooniks on neil välja panna superstaar Neymar. Eelmisel suvel maailma kõige kallimaks jalgpalluriks tõusnud Neymar sai MM-i eel tänu vigastusele ka paar kuud puhata ning finaalturniiri eel peetud maavõistlusmängudes sahistas ta juba väravavõrke.

Neymari puhul tõmmatakse juba paralleele ka 2002. aastaga, kui Ronaldo oli MM-i eel pikalt vigastatud, kuid suurturniiriks suutis ta tõusta tippvormi ja tüürida Brasiilia viiendat korda maailmameistriks. Toonasel finaalturniiril lõi Ronaldo koguni 8 väravat.

Brasiilia viimase aja edukad mängud on kirjutatud paljuski 56-aastase peatreeneri Tite arvele. Treenerikarjääri jooksul peamiselt kodumaal ning vahepeal ka Araabia Ühendemiraatides tegutsenud Tite võttis koondise tüüri üle 2016. aastal.

Esiteks on ta leidnud meeskonnale sobiva mänguplaani ja persoonid ning lisaks on tema juhtimisel suutnud koondis paremini kohaneda neile pandavate ülimalt suurte ootustega. Lisaks ei sõltu nende mäng enam nii palju Neymarist nagu see oli veel mõnda aega tagasi. Ka kaitse on saadud ebabrasiilialikult pidama.

Tite mentoriks on legendaarne Luiz Felipe Scolari, kes viis Brasiilia koondise 2002. aastal maailmameistriks.

Koosseisule ja viimase aja esitustele peale vaadates usutaksegi, et Brasiilia on valmis kordama 1958. aasta vägitegu ehk võitma teistkordselt MM-i Euroopa pinnal. Senisest viiest tiitlist ainult üks on brasiillastel tulnud Euroopas ning see juhtus just 1958. aastal Rootsis. Ülejäänud võidud on saavutatud Tšiilis (1962), Mehhikos (1970), USA-s (1994) ning Jaapanis ja Lõuna-Koreas (2002).

Šveits ei ole avamänguks aga Brasiiliale mingi kingitus. Šveitsi koondis ei löö konkurente jalust suurte staaridega. Pigem löövad nad ühtlase koosseisuga. Kuulsaimateks tegijateks on ehk Torino Juventusest Londoni Arsenali siirdunud juba vanameistrist 34-aastane äärekaitsja Stephan Lichtsteiner, Londoni Arsenali 25-aastane poolkaitsja Granit Xhaka ja Stoke City 26-aastane ründav äärepoolkaitsja Xherdan Shaqiri.

Üldiselt jääbki Šveits pigem silma noorusliku tiimiga, kus annab tooni väga kirju mängijate koosseis. Väga suure osa koondise mängijate juured viivad Balkani poolsaarele või Aafrikasse.

Kogu seda seltskonda on tüürimas Bosnia ja Hertsegoviinast pärit 54-aastane Vladimir Petkovic.Esmalt Šveitsi klubijalgpallis tegusid teinud Petkovic oli 2012. kuni 2014. aastani Itaalia suurklubi Rooma Lazio juhendaja. Seejärel võttiski ta üle Šveitsi koondise tüüri.

Kui suured võidud on Šveitsil saavutamata, siis ajalukku on nad enda koondise suutnud ikkagi kirjutada. 2006. aasta MM-il hoidis Šveits kõigis neljas mängus oma värava puhtana, kuid langes kaheksandikfinaalis Ukraina vastu penaltiseerias konkurentsist. Penaltiseerias ei suudetud lüüa ühtegi väravat, mis oli MM-ide ajaloos esmakordne.

Lisaks Brasiiliale ja Šveitsile kuuluvad E-alagruppi veel Serbia ja Costa Rica.

Brasiilia ja Šveitsi kohtumine algab kell 21.00. Delfi Sport toob mängu käigu lugejateni otseblogi vahendusel.

OPTIBETI KOEFITSIENDID

Brasiilia võit 1,40
Viik 4,60
Šveitsi võit 7,50