Uuringu kohaselt eelistavad 23% eestlastest teleri ja videosisu kõrvale süüa köögi- ja puuvilju, järgnevad maiustused (18%), võileivad-burgerid (14%), krõpsud (13%), pizza ja steigid (mõlemad 8%) ning popkorn (7%). 35% Eesti elanikke eelistab videote vaatamise ajal joogiks kõigest vett, 25% teed, 19% kohvi, 18% õlut, 16% mahla, 11% karastusjooke, 9% veini, 5% piima või piimakokteile ning 4% longerot ja sama palju inimesi siidrit. 51% küsitletutest ei söö filme, seriaale või spordiülekandeid vaadates aga midagi ning 30% loobub enda sõnul isegi joogist.

Mida eelistavad telerivaatamise kõrvale näksida aga neli meile teada-tuntud avaliku elu tegelast?

Kristiina Heinmets-Aigro, Miss Estonia 1997 ja modell: ”Igapäevaselt on meie kodus teleri ees söömine keelatud, kuid pidulike sündmuste puhul lähtun juba lapsepõlvest kaasa võetud traditsioonist, kus kogu pere istub teleri ees kaetud laua taga ning pakutavad road sõltuvad tähtpäevast - jõulude ajal sööme ikka klassikalisi Eesti toite, Vabariigi aastapäeval kiluvõileibu ja muud seesugust nagu kindlasti ka paljudel teistel peredel kombeks.”

Silver Ulvik, muusik ja trummar: ”Telerit mul kodus pole, kuid olen avastanud, et seda pole vajagi. Vaatan mõnuga filme ja sarju hoopis tahvlist või arvutist. Ja nendeks hetkedeks on mul käeulatuses ka taldrik võileibade või kohupiimaga, mille juurde joon hea meelega kohvi, kummeliteed või mis seal salata, teinekord ka õlut.”

Sandra Ashilevi, laulja, näitleja ja modell: ”Enamus kordi teeme kodus enne suuremat filmide või seriaalide vaatamist õhtusöögi ning seepärast on üldse sellist näksimist vähe, kuid kui vahel tekib isu, siis kõige rohkem näksime viinamarju, pähkleid, juustu, vinnutatud lihasid. Vabariigi sünnipäeval on kiluleivad traditsiooniks saanud, jõuludel sai või pliinid kalamarja, hapukoore ja sibulaga. Joogiks on tavaliselt mahl, tee või nädalavahetusteti ja tähtpäevadel vahel ka vein.”

Raivo E. Tamm, näitleja: ”Mina pole viimase aasta-paari jooksul üldse televiisorit vaadanud. Kogu vaba aeg on läinud triatloni treeninguteks. Igapäevaharjumusi on kapitaalselt muutnud ka poja sünd 3 aastat tagasi. Kui mul on vaba õhtu, aitan teda magama panna - loen talle uinumiseni mõnda lasteraamatut ette ja siis loen ise mõnda oma raamatut. Seega telerivaatamine pole enam osa meie õhtusest rutiinist. Ja kui nii mõtlema hakkan, siis ei mäletagi, et meie peres oleks olnud kommet teleri ees üldse midagi süüa.”

Viaplay Eesti meediasuhete juhi Karin Laurima sõnul selgub tehtud uuringust, et videosisu vaatamise ajal söömine-joomine on omane kõige rohkem 18-25-aastastele, linnaelanikele ja vene rahvustest vastanutele. “Ja kui eestlased joovad filmide, seriaalide kõrvale vett ja krõmpsutavad midagi rohelist kõrvale,” rääkis Laurima, “siis meie lõunanaabrite lätlaste ja leedulaste juures on esmane joogieelistus vee ees hoopis tee ning söögi osas ausa ülestunnistusena maiustused.”