Vali järgnevatest väidetest need, mis sulle kõige enam sobivad.

1. Tegelen sageli mitme projektiga üheaegselt (A)
2. Mul on raske enda eest hoolitseda (C)
3. Ma ei suuda kuidagi peas keerlevatest mõtetest vabaneda (B)
4. Mulle öeldakse sageli, et olen liiga tundlik (D)
5. Ma ei suuda otsuseid kiiresti vastu võtta (B)
6. Aiman kergesti teiste tundeid ja kavatsusi (D)
7. Väsin kiiresti või hakkan igavlema (A)
8. Tavaliselt asetan omad huvid teisele kohale, pärast lähedaste omasid (C)
9. Suur hulk inimesi ja ühised ettevõtmised väsitavad mind (D)
10. Ma ei suuda kuidagi lõdvestuda (B)
11. Olen õnnelik, kui õnnestub kellelegi rõõmu valmistada (C)
12. Ma ei kannata rutiini (A)
13. Ma ei talu paigalseisu (A)
14. Koosolekul mõtlen sageli omi mõtteid (B)
15. Kardan väga haiget teha nendele, keda armastan (C)
16. Väikseimgi konflikt viib mind endast välja (D)
17. Mul on sageli raske oma tundeid sõnades väljendada (B)
18. Märkan alati, milline on minu vestluskaaslase näoilme (D)
19. Mulle ei meeldi üldse eksida ja veel vähem — pettuda (C)
20. Minu deviisiks on: mõeldud — tehtud. Ma ei raiska aega, et pikalt järele mõelda (A)
21. Ma tunnen end igal pool hästi, ent ma pean teadma, et mind hinnatakse. (C)
22. Mind innustavad igasugused väljakutsed (A)
23. Enne kui midagi otsustan, kaalun kaua kõiki poolt ja vastu argumente (B)
24. Väikesed kriitilised märkused teevad haiget sama palju, kui väikesed tähelepanumärgid rõõmustavad (D)
25. Mitte miski ei jäta mind ükskõikseks (D)
26. Ma ei oska üldse jõudeelu nautida (A)
27. Ma kardan ebaõiglasi süüdistusi enda aadressil (C)
28. Suurema osa igapäevastest toimingutest teen masinlikult (B)
29. Minu päevaplaanis pole ühtegi „akent“ (A)
30. Mulle ei meeldi kahemõttelised naljad (B)
31. Annan teistele kergemini andeks kui endale (C)
32. Igasugune müra on minu jaoks vastunäidustatud (D)
33. Mind ei saa kuidagi egoistiks nimetada (C)
34. Mul on keeruline halbu asju unustada (B)
35. Imen kõik endasse kui käsn, ning see on väga väsitav (D)
36. Ma pean kogu aeg midagi tegema (A)
37. Mulle meeldib kasulik olla (C)
38. Minu tähelepanu on väga lihtne kõrvale juhtida (A)
39. Minu emotsioonid vahelduvad pidevalt (D)
40. Üritan alati asja tuumani jõuda ning analüüsin igat sündmust. (B)

Tulemused

Enamus A-sid. Hüperaktiivne

Sa soovid olla korraga kõikidel rinnetel. Tahad teha mitut asja üheaegselt. Sa ei peatu mitte kunagi puhkamiseks ning tunned õudust ainuüksi mõttest aega kaotada … Ihkad vaid tegutseda ja saavutada. Muretsed alatasa ning nõustud puhkama vaid siis, kui keha anub halastust.

Sinu vajadused: Ihkad kulutada heldelt oma füüsilist ja psüühilist energiat ning saavutada oma annete ja oskuste tunnustamist. Sa võistled alatasa teistega, võtad vastu väljakutseid ja ületad ennast. Sa vajad liikumist, projekte ja tundmatuid maid, mida võid vallutada.

Sinu hirmud: Need on seotud paigalseisuga. Sa kardad osutuda nurkasurutuks ning allasurutuks. Nii otseses kui ka ülekantud mõttes. Sa tegutsed pidevalt selles suunas, et vältida sildistamist, igavust ja piiranguid.

Päritolu. Võimalik, et lapsepõlves arendati sind üleliia, kiideti liigselt selle eest, mida tegid või mida saavutasid (ning seetõttu on sinu enesehinnang liiga tugevalt seotud tegevuse ja saavutustega). Või asusid tegutsema vanemate jälgedes. Samuti on võimalik, et selline hüperaktiivsus on kaitsemehhanism ärevuse ja hirmu ees osutuda vastamisi suure tühjuse ja üksindusega, otsekui oleksid kõik sind maha jätnud.

Tee rahunemiseni. Püüdle positiivse väsimuse poole. Jooks, käimine ja ujumine on parimad võtted, et tasakaalu leida ning liigset auru välja lasta. Ka „lihtsamad tegevused“, sellised nagu teatavad hobid (aiandus, kudumine, kulinaaria, õmblemine) rahustavad ega tekita igavust.

Enamus B-sid. Liigne mõtlemine

Ihkad jõuda asja tuumani, analüüsida, mängida minevikku ümber, planeerida tulevikku, välja töötada stsenaariume ja strateegiaid … Sa kipud ära unustama oma keha — oma emotsioone ja intuitsioone — , ning tahad elada vaid peaga. Sa pöörad vähe tähelepanu teistele ja olemasolevale hetkele, oled sageli pinges, rahutu, ärev, ärrituv. Oled üleliia ettevaatlik (kuna kaldud tagajärgi ja riske üle analüüsima), mäletad liiga sageli halba(kuna sul on ebameeldivaid mälestusi), seetõttu jätad vahele suurepäraseid võimalusi ning ei kasuta piisavalt sobivaid momente. Sa tead seda, ning see süvendab omakorda rahulolematust ja pettumust.

Sinu vajadused: Sa tahad end kaitsta ning hoida eemal emotsioone. Nii enda omasid kui ka võõraid. Parim vahend enda kaitsmiseks on kasutada üksnes mõistust. Samuti on sulle omane kõike kontrollida. Tohutu hulk stsenaariume, mida endas koostad, on suunatud sellele, et ette näha ettenägematut ning taltsutada tundmatut.

Sinu hirmud: Need on seotud abituse tundega (mitte suuta, mitte teada, mitte aru saada). See kutsub esile intensiivse tegevuse spekulatiivsete mudelite ehitamiseks.

Päritolu: Hooletu või külm ema, haigus või õnnetusjuhtum varases lapseeas ning igasugused vägivalla vormid. Võimalik ka, et pidid lapsepõlves kiiresti arendama kognitiivseid võimeid, et toimunut mõista (perekonna saladused, vanemate vestlused vanemate õdede-vendadega) või olid ema ja isa väga nõudlikud sinu intellektuaalsete võimete suhtes.

Tee rahunemiseni: Tagasta endale järkjärgult oma keha ja selle aistingud, pööra tähelepanu kõige väiksematelegi tegevustele. Toetu jalgadele ja tunne enda all pinnast, pese käsi ning tunne vee temperatuuri ja seebi lõhna, söö ning keskendu toidu maitsele ja lõhnale. Püüa sagedamini väljendada oma tundeid ja emotsioone, isegi kõige tähtsusetumaid (nälg, janu, rõõm, ärritus).

Enamus C-sid. Süütunne

Tegutseda ja kahetseda, saada rahuldust ja mõelda sellele, et teed kellelegi seetõttu kahju, pühendada endale minimaalselt aega ja tähelepanu, koguda kahetsusi … Just sellele tõukab sind ülemäärane süütunne. Sa elad otsekui kikiarvul, pidevalt vabandades. Kõige eest. Kõikide ees.

Sinu vajadused: Sa tahad, et sinu otsuseid hinnatakse, võimeid tunnustatakse, sind aga armastatakse selle eest, mida teed. Ja eriti tahad olla kindel, et mitte keegi ei pettu sinu tegemistes.

Sinu hirmud: Need kõik on seotud teiste inimestega. Sa kardad, et sind mõistetakse hukka, tõugatakse eemale või süüdistatakse ilmaasjata. See tekitab ärevust niipea, kui astud suhetesse või pead langetama valikuid.

Päritolu: Võimalik, et tundsid end lapsepõlves lapsena, keda vanemad ei oodanud (või tulid ilmale „ebasobival“ ajal). Sul on olnud tunne, et vanemad on sinus pettunud või armastatakse sind vähem kui õdesid-vendi. Võibolla elasid üle vanemate lahutuse eas, mil sa ei osanud veel rääkida.

Tee rahunemiseni: Külasta sagedamini kohti, kus tuntakse sinu üle rõõmu. Ära korda perekonnas tehtud vigu. Anna endale aega mõelda, mis sulle endale rõõmu valmistab. Ning ürita järkjärgult oma soove täita. Arenda „heas mõttes egoismi“. Ära ohverda end pidevalt, ära vabanda, ära aita, kui selleks pole vajadust. Alguses tundub kõik raske, ent aja jooksul saabub vabanemine.

Rohkem D-sid. Tugev emotsionaalne vastuvõtlikkus

Liigne emotsionaalsus sunnib sind kõike liiga sügavalt üle elama. Sa oled üliempaatline, liigselt mõjutatav, superaktiivne ning kõige suhtes väga tundlik. Sa teed järeldusi teiste vaikimistest ning väsid inimeste keskel väga kiiresti … Mitte miski, mis sind ümbritseb, ei jäta sind ükskõikseks. Õnneks või õnnetuseks näitab sinu tundlikkuse regulaator alati maksimumi.

Sinu vajadused: Sul peab taastumiseks ja puhkamiseks olema regulaarselt võimalus üksi olla ja vaikida. Aeg-ajalt üksindusse tõmbumine on sulle eluliselt vajalik.

Sinu hirmud: Need on seotud agressiivsusega ning esile kutsutud tundega, nagu miski oleks su üleni kaasa haaranud, miski, mis tungib su ellu. Tunnetad kõike „liiga teravalt“ ning see „liiga“ ennustab hävingut.

Päritolu: Liialdus kõikidel tasanditel. Võimalik, et vanemad nõudsid sinult lapsepõlves liiga palju. Võimalik, et elad liiga ärevas ja kärarikkas ümbruskonnas. Sa kogusid lapsena kõik ebameeldivused enda kaela või tegid vanemad sinust usaldusisiku või tervendaja … Juhtub ka, et selline seisund on tingitud hormoonidest ning läheb aja jooksul mööda.

Tee rahunemiseni: Ürita sagedamini oma „mulli“ jõuda. Kõige paremini rahustab vesi — lõhnavannid, ujumine basseinis … Laula, et ümbritseda end häältega (kuuled oma häält, mitte teisi inimesi). Käi üksinda jalutuskäikudel, et stressist vabaneda ning emotsioonid ja mõtted tagasi saada. Ürita ka tähistada piire ning ütelda „ei“ mõningatele palvetele. Ning püüa distantseeruda inimestest, kelle jaoks on kõik „üleliia“.