2013. aastal linastus “Hr. Banksi päästmine” (“Saving Mr. Banks”), mille peaosas mängivad Tom Hanks, kes kehastab Walt Disneyt, ja Emma Thompson, kes kehastab P. L. Traversit. Mõlemaid kujutatakse sihikindlate inimestena, kes on mõjutatud keerulisest lapsepõlvest - Disney on parandamatu optimist, Travers aga kangekaelane pragmaatik.

Walt Disney sai Mary Poppinsi tegelaskujuga tuttavaks nii nagu paljud teised toonased isad: tema tütar oli Poppinsist vaimustuses. Niisiis lubas papa Disney oma tütrele, et teeb oma lapse lemmikjutustusest filmi. Ta ei oleks aga iial arvanud, et võib-olla mõni inimene pole tema kavatsustega nõus. Nimelt polnud ta veel kohtunud Poppinsi loojaga P. L. Traversiga.

Tegelikult läks Disneyl ligi 20 aastat, et saada lõpuks ometi “Mary Poppinsi” õigused. Nimelt oli Travers pankroti äärel ja Disney maksis talle 100 000 dollarit ja lisaks sellele 5% filmi kasumist. Samuti käis tehingu juurde see, et Travers sai filmi käsikirja osas kaasa rääkida ja pidi andma oma nõusoleku.

Arvestades, et lugu räägib lapsehoidjast, kes toob perekonna kokku, eeldas Disney tõenäoliselt, et Travers teab, milline on tüüpiline perekond ja tal on selles vallas oma kogemus.

P. L. Travers sündis 1899. aastal Austraalias ja tema sünninimi oli Helen Lyndon Goff. Tema isa oli iirlasest farmer ja pankur, kellel oli kõva viinaviga küljes ja kes suri, kui kirjanik oli vaid 7-aastane. Traversi ema ei suutnud olukorraga kohanduda ja kuna Helen oli lastest vanim, siis jäid lapsed Traversi hoolde ning ema lasi jalga. Mingi aeg tuli ema tagasi, aga ta oli endiselt hoolimatu. Seetõttu kolis Travers koos kahe õega oma vanatädi juurde. Tõenäoliselt saigi Travers oma vanatädist inspiratsiooni Mary Poppinsi tegelaskuju loomiseks.

Teismelisena hakkas Travers tegema ajalehtedele ja ajakirjadele kaastööd. Lisaks reisis ta Shakespeare’i nimelise trupiga ja sel ajal võttis ta endale lavanimeks P. L Travers ehk Pamela Lyndon Travers.

Kui Travers oli 20. eluaastates, otsustas ta minna Londonisse naisreporterina kätt proovima. Sel ajal oli see pigem haruldane. Lisaks kirjutas ta luulet ja Iiri luuletusi kajastava ajakirja toimetaja tutvustas teda tuntud luuletajatele W. B. Yeatsile ja T. S. Eliotile ning sarnaselt mõtlevale noorele naiskirjanikule Madge Burnandile. Viimasega kolis Travers kokku 1931. aastal. Ühel talvel oli Travers haige, ta lamas voodis ja tal oli igav ning ta hakkaski kirjutama oma kõige kuulsamaid lugusid. Loomulikult sel ajal polnud tal sellest aimugi, et need kujunevad niivõrd populaarseteks.

Travers rändas justkui ajas tagasi oma lapsepõlve. "Mary Poppinsi" raamatute pereisa Härra Banks põhineb tema isal, aga tegelaskuju pole alkohoolik. Ema põhineb Traversi enda emal, kuid pole suitsiidne ja Mary Poppins põhineb Traversi vanatädil. Raamatu jaoks valis Travers kõik ise: kujunduse ja köitmisstiili. Kui “Mary Poppins” 1934. aastal avaldati, saatis seda ka suur edu.

1961. aastal oli Walt Disney oma meeskonnaga enam-vähem paika pannud, milline võiks välja näha “Mary Poppinsi” film. Kui visandid saadeti Traversile, saatis ta enda versiooni vastu. Tõenäoliselt tundis Disney, et Travers pole asjaga päris päri ja kutsus ta Californiasse enda juurde külla. Disney plaanis Traversit võluda Disneylandi, glamuurse hotellisviidi ja limusiiniga.

Traversile uhke elustiil muljet ei avaldanud. Seetõttu jättis Disney ta koos tuntud stsenaristi ja laulukirjutajatega Palm Springsi hotelli, et nad saaksid Traversit moosida lepingule alla kirjutama. Traversi pealekäimisel need kohtumised salvestati ja need on säilinud tänini.

Laulukirjutaja Richard Sherman ütles 2013. aastal New York Timesile, et Traversil oli ükskõik sellest, milliseid tundeid ta oma jutuga teistele tekitas. Ta meenutab, et oli raskes olukorras, sest ühel pool oli pretensioonikas Travers ja teisel pool Disney, kes ei tahtnud kunagi midagi negatiivset kuulda. Disney olevat öelnud, et kui inimesel pole ühtegi ideed, kuidas asja paremaks muuta, siis hoidku oma suu parem kinni.

Travers kritiseeris aga Disney toodangut edasi ja saatis talle mitmeleheküljelisi memosid, mis ajas kokkuvõttes mehe veelgi enam närvi. Näiteks ei meeldinud Traversile Berti kehastav Dick Van Dyke. Tema arust oleks pidanud selles rollis olema hoopis Laurence Olivier. Ta arvas, et Julie Andrews on liiga ilus, armas ja tore. Traversile ei meeldinud filmi jaoks loodud muusika üldse. Talle ei meeldinud mitte midagi. Kui temaga võeti 1990. aastal ühendust, et teha "Mary Poppinsi" lavastus, nõudis ta, et sellega poleks seotud ükski ameeriklane.

Disney ei kutsunud Traversit isegi filmi esilinastusele. Travers sai kutse hoopis Disney assistendilt pika palumise peale. Filmi nähes purskas ta aga vihast nutma. Travers rääkis hiljem, et tegi pärast esilinastust Disneyle mitmeid ettepanekuid filmi muutmiseks, aga selle peale ütles Disney talle nii: “Pamela, rong on läinud”.

“Mary Poppins” on Disney omaaegseid edukamaid filme, mis võitis 1965. aastal viis Oscarit. P. L Travers suri 1996. aastal. Walt Disney läks manala teed aga 30 aastat varem.

Detsembris linastub 1964. aasta "Mary Poppinsi" järg "Mary Poppins Returns", mida tootis taaskord Disney.

Allikas: thevintagenews.com