Tõenäoliselt nõustuvad kõik, et Keskmaa on üks imeline maailm, mille loojaks oli suurepärane kirjanik J. R. R. Tolkien. Mees suutis väljamõeldud maailma kujutada ja kirjeldada nii tõepäraselt nagu sa olekski päriselt olemas olnud.

Kui Tolkien 2. septembril 1973. aastal suri, siis teadsid fännid, et rohkem raamatuid tema sulest ei ilmu. Küll aga proovis Tolkieni noorim poeg Christopher oma isa panust kirjandusmaailma suurendada ja tulles vastu fännidele, avaldas ta mitmeid seniavaldamata teoseid, mis olid valminud palju varem kui “Kääbik” või “Sõrmuste isanda” triloogia.

Lisaks aitas Christopher biograaf Humphrey Carpenteril, kes kirjutas Tolkieni elulugu, valida raamatusse erinevaid Tolkieni isiklikke kirju. Sinna hulka kuulusid näiteks kirjad tema naisele, lastele ja kirjastusele Allen & Unwin. Tänu kirjadele saavad fännid piiluda Tolkieni isiklikku ellu ja saada aimu, milline inimene ta tegelikult oli.

Ühes kirjas nentis Tolkien, et ta ei kannata silmaotsaski Walt Disney töid, kuigi hindab tema talenti, aga leidis, et Disney on lootusetult rikutud. Tolkieni arvates olid Disney loodud filmid tehniliselt imetlusväärsed, aga nende sõnum oli tülgastav ja mõned ajasid teda isegi iiveldama. Disney nime küll kirjades ei mainita, aga on selge, et jutt on temast, sest nimetab teda võltsiks meheks, kes on valmis kõiki ära kasutama nii kavalalt, et ise vanglasse kunagi ei satu.

Tolkien kirjutab, et ameeriklased võiksid igal võimalusel vältida kõike, mis tuleb Disney stuudiost ja hoiduda igasugusest koostööst Disneyga. Samuti ei soovinud Tolkien, et Disney tema teostest filmi väntaks või nende põhjal midagigi teeks.

Mõned kuud enne “Kääbiku” esimese trüki ilmumist Inglismaal 1937. aasta septembrikuus, teatasid Tolkieni kirjastajad Allen & Unwin mehele, et üks silmapaistev kirjastaja on huvitatud raamatu kirjastamisest ka Ameerikas ja kambas on ka professionaalne kunstnik, kes joonistaks teose juurde pildid.

Esialgu oli Tolkien vastumeelne, sest ta soovis ise joonistada “Kääbikusse” illustratsioonid nagu ta tegi Inglismaal avaldatud versioonis. Aega oli aga vähe ja kõigega läks pisut kiireks ning ameeriklased soovisid, et raamatus oleks vähemalt neli värvilist illustratsiooni lisaks kahele kaardile ja kümnele Tolkieni mustvalgele illustratsioonile. Niisiis otsustas Tolkien kirjutada ameeriklastele, et ta on pakkumisega nõus, kui peaks selguma, et ta ei jõua illustratsioone ise õigeks ajaks valmistada. Küll aga märkis kirjanik, et olgu tegu kellega iganes, kuid kindlasti ei soovi ta teha koostööd Walt Disneyga.

Lõpuks suutis aga Tolkien ise kõik illustratsioonid valmis joonistada ja Ameerikas ilmunud “Kääbiku” esimeses trükis on ainult Tolkieni enda joonistatud illustratsioonid. Kirjanik ise lootis hiljem, et raamatust võiks nii paljugi kasu olla, et ta saaks pisutki raha raviarvete jaoks. Vaevalt oskas ta ette näha, et “Kääbikust” ja “Sõrmuste isandast” saab niisugune hitt.

90ndate alguses, kui "Sõrmuste isanda" filmide olid veel alles plaanimisjärgus, omas siiski õiguseid filmistuudio Miramax, mille loojateks olid nüüdseks seksuaalse ahistamise süüdistuste tõttu filmitööstusest taandunud Harvey Weinstein ja tema vend Bob Weinstein. Miramax oli 2010. aastani ka Walt Disney Picturesi alla kuuluv stuudio, mis müüs küll õigused maha, aga nad said filmi edust siiski eelneva lepingu alusel oma protsendi.

Allikas: The Vintage News.com