2016. aastal selgus, et Terry Gilliami uus katse teha valmis "The Man Who Killed Don Quixote" on lõpuks jõustunud. Eelarveks kujunes 16 miljonit dollarit ning võtted leidsid aset Portugalis ja Hispaanias.

Gilliami 13. filmi ("Monty Python ja Püha Graal", "Brazil", "Kaksteist ahvi", "Ratastel Las Vegasesse”) produtsent oli esialgu 1975. aastast tegev olnud Paulo Branco, kelle viimaste tööde hulka kuulub näiteks David Cronenbergi "Cosmopolis".

Branco pidigi esialgu filmi produtseerima ning tagama ka rahastuse. Kokkuleppe kohaselt sai Gilliam õiguse filmi viimasele versioonile ning Branco sai endale filmi õigused, kuid produtsent ei saanudki lubatud raha kokku. Produktsioon ei jäänud siiski katki, sest Gilliam suutis raha mujalt kokku saada, mistõttu viidi võtted edukalt läbi ja Gilliam olevat lõppversiooniga, kus mängivad peaosades Jonathan Pryce ja Adam Driver, väga rahul.

Branco enda sõnul ei saanud ta esialgu raha kokku, sest Gilliami filmidele omaselt paisus eelarve oodatust suuremaks. Branco võis filmi produtseerimine võimalusest ilma jääda, kuid tema hinnangul kuuluvad õigused endiselt tema prantsuse filmistuudiole Alfama Films, sest selline oli esialgne kokkulepe - tema muretseb raha ja saab filmi õigused. Gilliami arvates kokkulepe enam ei kehti, sest Branco ei saanud lõpuks raha kokku, mistõttu ei kuulu talle ka enam mingeid õiguseid.

Gilliami arvates on olukord absurdne, sest Branco väidab, et tal on õigus filmile, mida ta toota ei aidanud ning nüüd takistab 20 aastat töös olnud filmi linastumist.

Prantsuse kohus oli juba varasemalt andnud Gilliamile loa pärast Branco läbikukkunud katset raha kokku saada võtetega jätkata, kuid jättis filmi õigused siiski Brancole, kes leiab nüüd, et film on ebaseaduslik ning seda ei tohiks enne tema nõusolekut kinodesse lasta, mistõttu pöördus taaskord kohtu poole, mis teeb oma viimase otsuse alles 15. juunil.

"The Man Who Killed Don Quixote" põhineb kirjandusklassikasse kuuluval Miguel de Cervantes Saavedra romaanil "Don Quixote'" ning on arenduses olnud 1998. aastast saadik. Film on pika arendusperioodi jooksul saanud mitu tagasilööki, rahastus on korduvalt kokku kuivanud ning paljud näitlejad, nagu näiteks Johnny Depp, Ewan McGregor ja Robert Duvall, on filmist välja langenud. Vahepeal kuulusid näitlejate hulka ka John Hurt ja Jack O'Connell.

"The Man Who Killed Don Quixote" keeruline produktsioon on aastate jooksul omandanud lausa müütilise staatuse. 2002. aastal valmis isegi dokumentaalfilm "Lost in La Mancha", mis vaatles esimest katset filmi töösse saada.

Nüüd tundus nagu oleksid raskused ületatud ja film jõuab lõpuks kinodesse, aga Branco kohtusse pöördumine tähendab, et linastumisega võib veel kaua aega minna ning Cannes'i filmifestivalile ei pruugi "The Man Who Killed Don Quixote" siiski jõuda.

TÄIENDUS: Produtsentide pressiteate kohaselt linastub film aga kohe-kohe ühel olulisel filmifestivalil ning kohtutüli Brancoga ei takista mitte kuidagi filmi õigeaegset esilinastust. Kui arvestada, et lähim oluline filmifestival on Cannes'i oma, siis suure tõenäosusega jõuabki film plaanide kohaselt siiski just sellele festivalile.

Allikas: The Telegraph