Siin on sulle Viaplay videoteegist valitud TOP 18 filmimuusika eest Oscari või Kuldgloobusega pärjatud filmi, et saaksid ise otsustada.

Schindleri nimekiri” (“Schindler's List”, 1993), IMDB hinne 8,9 10st.

Põhinedes päriselt toimunud sündmustel, räägib Steven Spielbergi eepiline film "Schindleri nimekiri" Teise maailmasõja Holocaustist pääsenutest ja mehest, kellest ootamatult nende päästja sai. Parandamatu naistemees ja sõjast tulu lõikav Oskar Schindler kasutab Poola juute odava tööjõuna, et natsidele kööginõusid toota. Ent kui ta näeb pealt, kuidas vägivaldselt hävitatakse müüriga piiratud geto, kus Krakowi juudid elama olid sunnitud, hakkab Schindler tasapisi aduma natsismi piiramatud julmust. Kui ta töölised saadetakse töölaagrisse, satuvad nad sadistliku natsi Amon Goethi (Ralph Fiennes) meelevalda. Kasutades oma raamatupidaja Itzhak Sterni (Ben Kingsley) abi, koostab Schindler nimekirja "vajalikest" juutidest. Makstes Goethile pistist, suudab Schindler töölaagrist päästa 1100 inimest, kes viiakse varjule ta Tšehhoslovakkias asuvasse laskemoonatehasesse. Spielbergi võimas film mängib osavalt tunnetel, on visuaalselt rabav ja emotsionaalselt raputav.

Paani labürint” (“El labertino del fauno”,2006), IMDB hinne 8,2 10st.

Kümneaastasele Ofeliale meeldib väga raamatuid lugeda, eriti muinasjutte, ja ta näeb end ümbritsevas maailmas alati midagi maagilist, kuna tegelik reaalsus on liialt sünge. Ema tõi Ofelia mägedesse oma uue mehe juurde, kes on Franco armee kapten ja kelle ülesandeks on hävitada fašistliku režiimi vastu võitlevaid mässajaid. Ta on kõigi vastu karm ning nõuab neilt vastuvaidlematut allumist. Oma tütart kaitsev ema palub tal sõnakuulelik olla ning kaptenit isaks kutsuda. Laagri lähedalt leiab tüdruk kinnikasvanud iidse labürindi, kust algab maagiline seiklus. Ta kohtub müütilise paaniga, kes väidab, et tüdruk on võlukuningriigi printsess, ning peab koju pääsemiseks läbima mõned eluohtlikud katsumused. Filmi loojad on pärjatud mitmete auhindadega, teiste hulgas seitsme Goya auhinna ja kolme Oscariga.

Lõvi” (“Lion”, 2017), IMDB hinne 8,1 10st.

Saroo oli täiesti tavaline 5-aastane India poisike, kes elas küll vaesuses, aga kelle elu keskmes oli tema armastav ja kokkuhoidev pere. Kuid siis juhtus midagi, mis kiskus ta eemale oma pere juurest ning muutis igaveseks tema elu - uudishimulik poisike uitab rongijaamas, astub ümbrust uudistades jaamas seisvasse rongi ja otsustab seal väikese uinaku teha. Kui ta uuesti silmad avab, on rongi uksed suletud ja rong ise tormab suurel kiirusel teadmata suunas, iga sekundiga kaugemale Saroo perekonnast…

La La Land: California unistused” (“La La Land”, 2016), IMDB hinne 8,1 10st.

Film „La La Land: California unistused“ jutustab loo algajast näitlejannast Miast (Emma Stone „Lindmees ehk (võhiklikkuse ootamatu voorus)“, „Rumal pöörane armastus“) ja pühendunud džässmuusikust Sebastianist (Ryan Gosling „New Yorgi varjus“, „Rumal pöörane armastus“), kes näevad vaeva, et saada hakkama linnas, mis on kuulus lootuste purustamise ja südamete murdmise poolest. See tänapäeva Los Angeleses aset leidev ja igapäevaelust pajatav originaalmuusikal vaatleb rõõmu ja valu, mis oma unistuste poole püüdlemisega kaasas käivad.

Rentslimiljonär” (“Slumdog Millionaire”, 2008), IMDB hinne 8,0 10st.

Linalugu jutustab 18 aastasest Mumbai agulipoisist Jamal Malikist tema elu tähtsaimal päeval. Rambivalguses ja terve India rahva pilkude all on ta jõudnud ühe küsimuse kaugusele 20 miljoni ruupia võitmisest telemängus „Kes tahab saada miljonäriks?“. Kui aga ootamatult kõlab saate lõpusignaal, vahistab politsei nooruki pettusekahtlusega. Kuidas teab agulist pärit poiss kõiki vastuseid?

Uhkus ja eelarvamus” (“Pride & Prejudice”, 2005), IMDB hinne 7,8 10st.

Mrs. Bennet kasvatab kuningas George’i aegsel Inglismaal oma viit tütart – Jane’i, Elizabethi, Maryt, Kittyt ja Lydiat -, et nad panna jõukale mehele, kes jaksaks perekonda ülal pidada. Perekond ei kuulu just ülemklassi ning nende Hertfordshire maja päriks mr. Benneti surma korral kauge sugulane. Kui naaberhäärberisse saabuvad suve veetma rikas poissmees mr. Bingley ning tema parim sõber, mr. Darcy, armub uje ning kaunis Jane Bingleysse, samas kui Lizzie meelest on Darcy upsakas snoob, keda ta tõotab igavesti põlata…

Titanic” (“Titanic”, 1997), IMDB 7,8 10st.

10. aprillil 1912. aastal alustab Inglismaalt oma esimest reisi luksusaurik “Titanic”, mida nimetati “unistuste laevaks”. Teiste reisijate seas on Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), 17-aastane kõrgemasse seltskonda kuuluv ameeriklanna, keda lämmatavad ümbritseva keskkonna silmakirjalikud reeglid ja mõttetud normid. Reisil tutvub ta vaese kunstniku Jack Dawsoniga (Leonardo DiCaprio), kes on vaba kui lind ning ei tea kunagi, kust ta ennast järgmisel hommikul leida võib. Pärast seda, kui Jack on näidanud Rose’ile kirevat maailma väljaspool tema kuldset puuri, on tal võimatu oma senise elu ning tulevase abikaasa Cali (Billy Zane) juurde tagasi pöörduda. Ainus, mida noored ei tea, on see, et iga hetkega läheneb suursugune laev kuskil Atlandi ookeani avarustel ootavale jäämäele...

3:10 Yumasse” (“3:10 to Yuma”, 2007), IMDB hinne 7,7 10st.

Ben Wade (Russell Crowe) on 19. sajandi Arizonase kardetavaima raudteeröövlite jõugu pealik. Kui Wade suure vaevaga arreteeritakse, pakub sõjaveteran Dan Evans (Christian Bale) end vabatahtlikus, et viia kurikael elusalt Yuma rongile, millega kardetud jõhkard kohtu ette toimetada. Kumbki meestest aga ei oska arvatagi, kui vägivaldseks ja võimatuks ülesanne kujuneda võib...

Teekond hukatusse” (“Road to Perdition”, 2002), IMDB hinne 7,7 10st.

Filmi sündmustik leiab aset suure depressiooni aegses Ameerikas. Peategelane Michael Sullivan on armastav abikaasa ja isa, kes elab kaksikelu – ta on ühtlasi ka maffiaboss John Rooney kompromissitu palgamõrvar, keda peetakse üheks omadest. Sullivan on väga lojaalne ning on alates täiskasvanuks saamisest viinud ellu kõik Rooney räpased ülesanded, kuni ühel ööl on Michaeli poeg Michael juunior tunnistajaks hukkamisele, mida viivad läbi Rooney ja viimase poeg Connor. Ühtäkki ei lähe Rooneydele Sullivani pühendumine enam korda ning tema perekond otsustatakse kõrvaldada. Sullivan põgeneb pärast oma naise Anne’i ja noorima poja Peteri tapmist koos Michael juunioriga, kuid otsustab perekonna kaotamise eest kätte maksta. Rooneyd on saatnud Sullivani kannule palgamõrtsuka Maguire’i, mistõttu tuleb igal sammul olla väga ettevaatlik.
Film põhineb ühest küljest Jaapani koomiksisarjal „Üksildane hunt ja kutsikas“ ning teisalt kurikuulsate maffiategelaste John ja Connor Looney elu- ning karjääriseikadel.

Sicario” (“Sicario”, 2015), IMDB hinne 7,6 10st.

Mehhikos tähendab „sicario” palgamõrvarit.USA ja Mehhiko vahel paiknevas seadusetus piiritsoonis palkab valitsuse operatiivgrupi ametnik hoogu koguvasse narkosõtta appi idealistliku FBI agendi.Meeskond, mida juhib kahtlase minevikuga mõistatuslik konsultant, läheb ülisalajasele teekonnale, mille käigus peab Kate ellujäämise nimel kahtluse alla seadma kõik oma senised tõekspidamised. Filmi "Vangistatud" režissööri Denis Villeneuve'i uus film, mille peaosas on Emily Blunt, Benicio del Toro ja Josh Brolin.

Milk” (“Milk”, 2008), IMDB hinne 7,6 10st.

Gus Van Santi eluloofilm, mis on pühendatud San Francisco aktivistile ning linnavalitsuse liikmele Harvey Milkile, keda mängib Sean Penn. Tegemist on end esimesena avalikult geiks tunnistanud mehega, kes valiti ametikohale Californias, kuid kes mõrvati teise linnavalitsuse liikme poolt 1978. aastal.

Aviaator – valguses ja varjus” (“The Aviator”, 2004), IMDB 7,5 10st.

Howard Hughesi biograafia on lugu aviatsioonipioneerist, ekstsentrilisest miljardärist ja töösturist ning Hollywoodi filmimogulist, kes oli samas kuulus ka oma kaunite kaaslannade poolest. Draamafilmis võetakse vaatluse alla tema elu alates 1920ndate lõpust kuni 1940ndate keskpaigani, mil Hughes tootis ja lõi mitmeid Hollywoodi filme ning tegi katselende enda poolt disainitud uuenduslike lennumasinatega. II maailmasõda puhus ta karjäärile veelgi hoogu juurde, kuna ta muutis oma lennusõidukid hävituslennukiteks. Kuigi Hughes esitas endale sääraseid nõudmisi, mis käiks enamikule inimestest lihtsalt üle jõu, ei käinud ta kunagi just sirgeid radu… Film võitis 5 Akadeemia auhinda ja 11 nominatsiooni, kaasa arvatud parima filmi, parima režii ja parima meesnäitleja kategoorias.

Carol” (“Carol”, 2015), IMDB hinne 7,2 10st.

Therese Belivet (Rooney Mara) töötab ühes Manhattani kaubamajas ja unistab millestki paremast. Seal kohtab ta Carolit (Cate Blanchett), kütkestavat naist, kes on lõksus armastuseta abielus. Nende vahel koheselt tekkivast sädemest kujuneb suhe, mis muudab mõlema naise elukäiku ning puudutab ka inimesi nende ümber.

Kõik on kadunud” (“All Is Lost”, 2013), IMDB hinne 6,9 10st.

Olles jõudnud oma soolopurjetamise retkel kaugele India ookeani avarustele, ärkab nimetu mees (Robert Redford) äkitselt selle peale, kui ta 12-meetrine jaht pärast kokkupõrget avamerel hulpiva merekonteineriga lekkima hakkab. Kuna ta navigatsiooniseadmed ja raadio on rivist väljas, seilab mees enesele teadmata võimsa tormi teerajale. Kuigi tal õnnestub laevakeresse tekkinud auk kinni lappida, elab hea meremehevaistuga ja oma ea kohta üllatavalt tugev mees tormi vaevu üle. Vaid sekstandi ja merekaartide abil oma teekonda jälgides peab ta lootma hoovustele, et nende abil laevade liikumisteele jõuda, kus ta loodab mõnele mööduvale alusele pääseda. Ent halastamatu päikese, tiirutavate haide ja lõpukorral toiduvarude tõttu avastab lõpuni leidlik meremees end siiski oma surelikkusega tõtt vaatamas.

Jackie” (“Jackie”, 2016), IMDB hinne 6,7 10st.

Tõsielul põhinev emotsionaalne lugu ühest naisest keset ajaloolist tragöödiat. Jacqueline Bouvier Kennedy (Natalie Portman) oli USA esimene leedi, kelle maailm pöörati pea peale 1963. aasta traagilisel novembripäeval Dallases, mil mõrvati president John F. Kennedy. Väärikuse ja tasakaalukuse poolest tuntud daam võitleb kõigest jõust, et säilitada oma abikaasa pärandit ning Camelotiks nimetatud muinasjutulist maailma, mille nad koos lõid ja mida niiväga armastasid.

Ustav aednik” (“The Constant Gardener”, 2005), IMDB hinne 7,5 10st.

Põhja-Keenia kauges maanurgakeses leitakse aktivisti Tessa Quayle’i (Rachel Weisz) jõhkralt mõrvatud surnukeha. Nairobis asuva Briti Komitee liikmed eeldavad, et Tessa abikaasa, nende leebe ja ambitsioonitu kolleeg Justin Quayle (Ralph Fiennes) jätab juurdluse nende hooleks. Ent nad eksivad. Et meest piinab kahetsus ja kummitavad kuulujutud naise truudusetusest, üllatab ta kõiki ning asub teekonnale, mis viib ta läbi kolme kontinendi. Omades pääsu diplomaatiliste saladuste juurde, paneb ta ohtu oma elu ega peatu millegi ees, et paljastada tõde, salaäri, mis on ulatuslikum ja ohtlikum, kui Quayle oskas ettegi kujutada.