Kunstikriitiline, aga samas väga meelelahutuslik satiir "Ruut" ("The Square") võitis parima Euroopa filmi, režissööri, meesnäitleja (Claes Bang), komöödia, produktsioonidisaini ja stsenaristi auhinnad.

Östlund käis õhtu jooksul laval mitu korda auhindadel järel, mistõttu oli tal ka rohkem aega selgitada, et tema eesmärk oli lahata tõsiseid teemasid, aga olla samas ka metsik, meelelahtuslik ja põnev. Režissöör tänas ka parima näitleja auhinna võitnud Claes Bangi, kes andis suure panuse stsenaariumi arengusse.

Euroopa Filmiakadeemia (EFA) peaauhindade võitjad on tavaliselt läinud edasi võitma ka Oscaritel parima võõrkeelse filmi kategoorias. Eelmisel aastal võitis EFA peaauhinna siiski "Toni Erdmann", aga Oscari teenis hoopis Asghar Farhadi “The Salesman".

Varasematel aastatel võitsid näiteks “Ida”, “The Great Beauty” ja “Amour" nii Euroopa Filmiakadeemia peaauhinna kui ka parima võõrkeelse filmi Oscari. Nii et "Ruudul" on päris suur võimalus võita ka Oscar ja seda toetab ka suvel võidetud Cannes'i filmifestivali peaauhind Palme d'Or ning see, et Östlundi eelmine film "Force Majeure" võitis näiteks Kuldgloobustel parima võõrkeelse filmi auhinna.

Tänavu esitasid rekordilised 92 riiki oma pakkumise parima võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks ning peale Östlundi "Ruudu" ja Zvyagintsevi "Armastuseta" on olulised tegijad veel Angelina Jolie "First They Killed My Father", Michael Haneke “Happy End”, Sebastian Lelio “A Fantastic Woman”, Robin Campillo “BPM (Beats Per Minute)”, Samuel Maozi “Foxtrot”, Joachim Trieri “Thelma” ja mingi võimalus peaks olema ka meie oma Rainer Sarneti "Novembril", aga eks see selgub juba 23. jaanuaril, kui kuulutatakse välja viis filmi, mis hakkavad võistlema parima võõrkeelse filmi Oscari nimel. Oscareid jagatakse seekord 4. märtsil.

Teiste Euroopa filmiauhindade võitjate hulgas oli Andrey Zvyagintsevi "Armastuseta" (“Loveless”), mis on praegu ka Eesti kinodes. Film võitis parima helilooja ja operaatori auhinnad.

Ungari Oscari-valiku "On Body and Soul" peaosaline Alexandra Borbely võitis parima naisnäitleja auhinna ning “Loving Vincent” võidutses parima animatsiooni kategoorias.

Kõik Euroopa filmiauhindade võitjad:

Parim film: “The Square”

Rahva valik: “Stefan Zweig: Farewell to Europe”

Prix Fipresci: “Lady Macbeth,” režissöör William Oldroyd

Parim komöödia: “The Square”

Parim naisnäitleja: Alexandra Borbely ("On Body And Soul")

Parim meesnäitleja: Claes Bang ("The Square")

Parim dokumentaalfilm: "Communion"

Parim režissöör: Ruben Östlund ("The Square")

Parim stsenarist: Ruben Östlund ("The Square")

Parim animatsioon: "Loving Vincent"

Parim lühifilm: "Timecode"

Parim operaator: Michail Krichman ("Loveless")

Parim helilooja: Evgueni & Sacha Galperine ("Loveless")

Parim monteerija: Robin Campillo ("BPM")

Parim produktsiooni disainer: Josefin Åsberg ("The Square")

Parim kostüümidisainer: Katarzyna Lewińska ("Spoor")

Parim grimmikunstnik: Leendert van Nimwegen ("Brimstone")

Parim helidisainer: Oriol Tarragó ("A Monster Calls")

Euroopa koostööauhind: Cedomir Kolar

Euroopa saavutus maailma kinos: Julie Delpy

Elutöö auhind: Aleksandr Sokurov

Allikas: EFA