Ees terendavalt jõuluajalt ootab Liis võimalust võtta aeg maha. “Kui mul on täiesti kohustustevaba päev, siis ma tõesti eelistan mitte midagi teha. Olen kodus ja mõtlen vaikselt asjade üle järele. Ka meie pere pühadetraditsioonid on väga lihtsad: saame vanemate juures kokku, arutame maailmaasju, viskame nalja, teeme kingitusi, tunneme end vabalt ja tänulikult, et oleme üksteise jaoks siin maailmas olemas.”

Küsimusele, mida Liis päkapikkudelt ootab, vastab ta kelmikalt ja kavalalt: “Granaatõuna.”

Uued kohad. Südalinna söögitänav

Rotermanni kvartal Tallinna südalinnas muutub aina ligitõmbavamaks – mida rohkem seab end sealsetes korda tehtud vanades tööstushoonetes sisse uusasukaid. Eriti põnev on nn Stalkeri toidutänav, millest on saamas tõeline gurmeeuulits – sealt leiab vähemalt pool tosinat uut söögikohta. Ja neid aina lisandub!

Rotermanni ühe uuema, Vahemere köögiga restorani R14 avas äsja veinispets Rein Kasela ning seepärast pole imestada sealse suurepärase joogivaliku üle, millest saab kõike ka klaasikaupa tellida. Nii tulebki juhust kasutada, et premeerida end pokaali jaheda Voirin-Jumel Tradition Bruti šampanjaga (9.-). Restoraniga samas asuvast veinitoast saab muide veini ka kaasa osta. R14s mekitud tiigerkrevetid basiilikuaioli, feta ja lõhemarjaga (10.-) on kerge ja maitsekas eelroog, mis sobib väikese nälja peletamiseks.

Restoran Pull on küll ehtne karnivooride paradiis, kuid moodsa aja söögikohana on seal piisavalt meelepärast ka taimetoidu eelistajatele, nii et sellesse restorani võib suurema sõpruskonnaga julgelt kohad kinni panna – igaühele leidub midagi. Marmorsteik kobartomatite, kollase peedi ja rooskapsaga (27.-) hiilgab roa peaosalise, laagerdatud veiseliha kvaliteediga. Plangulõhe Hollandi kastme, rooskapsa ja spargliga (17.-) on lihtne puhta maitsega klassik. Kiiduväärne on võimalus mekkida kõiki veine (ja neid pole vähe!) klaasikaupa ning asjaolu, et smuutisid ja mehusid pakutakse igasuguste lisanditeta.

Flamm Flammkuchen Bari võõrapärane nimi eeldab esmalt selgitust. Flamm on Prantsusmaalt Alsace’ist pärit õhuke pitsataoline küpsetis, mida süüakse näpu vahelt. Maitstud flamm Meer suitsulõhe, porru, koriandri ja kapparitega (8.50) on toitev ja krehvtine suutäis, aga kalvadosega flambeeritud õunaflamm (5.90) kuulub lausa hõrgutiste rubriiki – selle maitsekooslus on võrratu. Võib-olla just seepärast, et Flammi omanikud on enne pidanud pealinnas mitmeid magusakohvikuid ja tunnevad magusa hingeelu läbi ja lõhki?

Flammi õhkkond sobib eriti hästi, et minna sinna sõbraga juttu ajama, pokaal siidrit või tass kohvi kõrval, ning tellida vastavalt isule üks flamm kahe peale või kummalegi.

Brewdogi nime kannab kuulsale Šoti pruulikojale kuuluv kõrtsikett, mille Rotermanni esindusest leiab eest põneva ja laia valiku käsitööõllesid ning leti tagant asjatundliku pererahva. Kes käsitööõllest lugu peab, võib nautida mõnusasti sumisevat keskkonda. Ja veel: tutvumispaigana ei tohiks vallalised naised Brewdogi sugugi alahinnata – koogikohvikus te juba nii palju mehi ei kohta.

Røst Pagar & Kohviku ukse vahelt heljub tänavale kõige magusamaid lõhnu. Kiiresti väga popiks saanud kohast saab kaasa osta jumalikku haputainaleiba, võrratuid magusaid ja soolaseid saiakesi ning mõistagi ka head kohvi.

Jamie üllatab taas

Jamie Oliveri uus kokaraamat “5 koostisosa. Kiired ja lihtsad road” on järjekordne piibel kõigile neile, kes armastavad süüa hästi ja soovivad, et toit valmiks kiiresti. Raamatust leiab igas kastmes pastaroogi, mitut moodi tehtud kana, kalahõrgutisi, lugematuid riisi- ja nuudliroogi ning muidugi magusat: kodusoojadest küpsistest napsuste pirnideni.

Ma pole minimalist!

Moedisainer Kirill Safonovi sügis on olnud toimekas. Esmalt avas ta uue showruumi Kadriorus Weizenbergi 14 ning seejärel esitles 1930ndate moest ja stiilist inspireeritud sügistalvist kollektsiooni. Kollektsioonis oli ta keskendunud detailidele ja kasutanud kontrastseid värve, samas jäädes endale truuks, näidates uhkeid ja erilisi rõivaid. “Ma pole minimalist!” on disaineri vankumatu lipukiri.

Legend on tagasi

On ideaalne aeg taasavastada kultuslik Polaroidi fotokaamera. See lihtsasti laetav pildimasin tähistab oma 80. aasta juubelit ja teeb korraliku comebacki, tulles taas müügile. Oo, kollaažid ja pildialbumid, kuidas oleme teid igatsenud! Kaamerat saad eeltellida aadressilt polaroid.com.