USA ja teiste lääne ametnike sõnul ei ole neil kahtlust, et häkkimisoperatsiooni taga on Kreml, selle suure koordineerituse ja jälgimisseadmetega keeruliste droonide kasutamise tõttu, mida tsiviilisikud hankida ei saaks.

Üks häkkimise ohvriks langenud sõjaväelastest, USA armee kolonelleitnant Christopher L’Heureux, kes valmistab ette vägede taktikalisi positsioone Vene sissetungi tagasitõrjumiseks, ütles, et avastas oma telefoni häkkimise, kui naasis sel suvel laskmisõppuselt auto juurde.

Häkker püüdis L’Heureux’ sõnul murda Vene IP-aadressilt läbi salasõnast.

„Seal oli väike Apple’i kaart ja kaardi keskel oli Moskva,“ rääkis L’Heureux. „Seal oli kirjutatud: „Keegi püüab teie iPhone’ile ligi pääseda.““

L’Heureux sai ka teada, et keegi püüdis teda nutitelefoni abil füüsiliselt jälitada.

„Nad geolokeerisid mind, kes iganes see oli,“ ütles L’Heureux.

Lääne ametnikud teatasid, et mobiiltelefonidesse sisseimbumist võidakse kasutada segaduse tekitamiseks lahinguväljal ja NATO sissetungile reageerimise aeglustamiseks, saates välja valesid juhiseid.

Telefoni, millesse on sisse tungitud, võidakse ametnike sõnul kasutada isegi tundliku informatsiooni kogumiseks, kui sõdur toob selle näiteks komandopunkti.

Häkkimist märgati jaanuaris, kui Eestisse paigutatud sõdurid hakkasid kaebama, et Tapa baasis juhtub nende telefonidega „imelikke asju“.

Uurimise tulemusena selgus, et Venemaa kasutas mobiilset antenni piirkonna telefonidele ligipääsemiseks. Seade püüdis kinni telefonidest saadetud andmed ja kustutas informatsiooni nendes.

„Nad tühjendasid kõigi kontaktid,“ rääkis üks ohvitser Wall Street Journalile.

Eesti sõdur rääkis märtsis, et tema telefon hakkas äkki mängima räppmuusikat, mida ta ei olnud alla laadinud, ja kontaktid hakkasid telefonist kaduma, kirjutab ajaleht.

Pärast juhtumeid jaanuaris on Tapa baasi sõduritel kästud telefonidest SIM-kaardid eemaldada ja kasutada internetti ainult selleks ette nähtud kohtades. Asukohamääramisteenuste kasutamine on keelatud.