Elamumessil kõigile huvilistele avatud olnud ja kõige enam külastatud eramu Wave kõnetab just erilisel moel. Kanditud kuusepalkidest ehitatud hoone pindala on 268,5 ruutmeetrit ja see on seninägematult auahne puitarhitektuuri näide Soomes.

Elamispinda on hoones ligi 180 m2, sellele lisaks suur garaaž ja auto varjualune. Algne kavand nägi ette märksa suurema hoone, millel oli üks alumine, veelgi suurema pindalaga korrus. Disainilahendused on kuluefektiivsed, praktilised ning järgivad lihtsat ja selget joont. Suurt rõhku on pandud nüüdisaegse ökoloogilise palkmajaehituse arendamisele. Ja pole ilmselt raske mõista, miks ehitisele just selline nimi valiti — hoone kuju meenutab tõepoolest suurt lainet. Ka sisenejaid tervitab palkidest voolitud kaarduv sein, mis loob unikaalse eeskoja ja äratab juba uksel huvi hoone arhitektuuri üksikasjade vastu.

Seppo Mäntylä ammutas selle maja vormide loomisel inspiratsiooni paatidelt, autodelt ja lennukitelt, mis on erakordselt kauni disainiga. Ta räägib: “Lapsena meeldis mulle igal võimalusel neid suurepäraseid masinaid üles joonistada. Mõned aastad tagasi hakkasin mõtlema, et miks ei võiks üks pereelamu tavapärase kastikujulise vormi asemel sama kaunis, kumer ja voolujooneline olla, kui on autod ja paadid. Ma tegin majast mõned esmased visandid ja neid juhtus nägema Honkatalo omanik Mikko Vainionpää, kellele need avaldasid nii sügavat muljet, et ta soovis projekti ellu viia ning hakkas klienti otsima. Mõne aja pärast oli klient leitud ja võisime planeerimisega algust teha.”

Maja planeerimine kulges tavapärase plaani järgi: läbi tuli mõelda päeva- ja päikesevalgus, järvevaade ning kliendi soovid selgeks teha. Välisilme juures oli kõige suuremaks tööks katuse kuju säilitamine.

Kõige keerukam oli Seppo sõnul inseneridele vormide ja mõõtmete edastamine ning kõikvõimalikele üksikasjadele lahenduse leidmine nii, et säiliks algse visandi peened jooned. Insenerid tegid visandist reaalsuse loomisel suurepärast tööd. Kokku kulus planeerimise peale kaks aastat ja palju üksikasju sai lihvitud ehitustöö käigus kohapeal.

Seppo: “Soome publik võttis hoone väga entusiastlikult vastu. 2017. aasta elamumessil juulis-augustis lookles majani iga päev pikk järjekord. Hoonet tutvustasid ka olulisemad ajalehed ja ajakirjad ning tagasiside oli väga positiivne. Ma kartsin pisut seda, et külastajatelt võib tulla negatiivseid kommentaare ülemäärase julguse või liigse luksuslikkuse osas, kuid kõik oli positiivne. Maja interjöör on üllatavalt hubane, see muudab hoone skulpturaalse vormi ja õdusa sisekujunduse kombinatsiooni vastupandamatult veetlevaks. Nii mõnigi inimene on märkinud, et hoone soe ja mugav interjöör oli neile meeldivaks üllatuseks, sest nad olid oodanud kroomi- ja kullaläikelist modernset sisekujundust.” Seppol on muuseas plaanis luua piiratud tootmisarvuga viiest erinevast Wave mudelist koosnev seeria, mille sihtturuna näeb ta Ameerikat, Kesk-Euroopat ja Lähis-Ida.

Sisearhitekt Maija Puhakainen ütleb, et tegu on koduga, mida on kujundatud arhitektuuri ja materjale austades. Ehitamise juures kasutatud puit ja metall korduvad ka interjöörilahenduses. Muidugi võttis Maija aluseks sealsete elanike soovid ja vajadused. Omanikel oli algusest peale kindel arusaam, milline nende tulevane kodu olema peaks. Maija ülesanne oli see reaalsuseks muuta. Maija: “Oma kodu soovisid just sellisena näha kaks sportliku eluviisiga ettevõtlikku inimest. Kuidas nende soovid parimal moel täita? Eesmärgiks oli luua kodune ja soe sisekujundus, mis ei viiks tähelepanu hoone imeliselt arhitektuurilt kõrvale, kuid samas ei jääks selle varju. Maija sõnul on sisekujunduses ammutatud inspiratsiooni loodusest — sellises kohas muudmoodi ei saakski!”

Ruumid on selles kõnekas elamises väga kõrged, maast laeni aknad muudavad toad avaraks ja avatuks. Kõige keerulisemaks osutus sellise mööbli leidmine, mis ei piiraks vaadet, kuid samas ei tunduks suures ruumis liiga väiksena. Omanikele meeldis robustsem industriaalne stiil, selle järgi valiti ka mööbel peamiselt A&A Designi kollektsioonist.

Paljude pindade juures on kasutatud puitu. Valdavalt on tegu uue mööbliga, osa puitmööblist on küll taaskasutatud materjalist. Maija arvates on just puidu mitmekülgne kasutamine see, mis loob rahuliku ja hubase interjööri, hoolimata sellest, et sisekujunduses leidub palju ka karastatud klaasi ja metalli.

Elutoas ulatuvad maast laeni uhked aknad, kust avanevad vaated imelisele järvemaastikule, luues justkui tuppa tõelise kunstiteose. Sisekujunduse aluseks on mööbel, mis ei konkureeri maastikuga, vaid sulandub sellega. Tumedad loodusest inspireeritud värvitoonid ja materjalid lisavad valgele ning avarale ruumile igatsetud intiimsust. Ruumi südameks on hoolikalt läbi mõeldud asukohaga 180 kraadi avatud kamin.

Köök on lihtsa ja selge joonega, välditud on liigseid kaunistusi. Köögikappide juures otsustati tagasihoidlike tumehallide sileuste kasuks. Valge kiviga vooderdatud süvend lisab tumedale pinnale mõnusa kontrasti. Köögi sisustuse peenemad detailid kujundati koostöös tunnustatud, samas kandis asuva Tertti mõisaga, kes pakub muu hulgas maalähedasi ja naturaalseid sisustusesemeid.

Vannituba kujundati n-ö puhkeruumi osana. Kahte ruumi eraldab ainult liuguks, mida argikasutuses avatuna hoitakse. Vannitoa inspiratsiooniks on valge ovaalne vann ja põrandasse uputatud puittekk, mis üheskoos toovad silme ette pildi sadamakai külge kinnitatud paadist. Unistavalt romantiline, kas pole! Vann Senzo ja valamud Milo on muuseas meie kodumaise Balteco toodang.


Puhkeruum, nagu selle nimi eeldada lubab, on mõeldud igapäevaseks vaba aja veetmiseks. Massiivsele diivanile pakub seltsi ülejäänud hoone sisekujundusest pisut erinev industriaalne ja veidi robustsema maiguga sisustus. Ruumile lisab kasutusmugavust käepärane baarikapitasapind ja muidugi ei saa ühest suurepärasest kodust puududa tasemel helisüsteem.

Ruumijaotusele otsa vaadates võib jagada hoone üldises plaanis kaheks: kõrgeks ja madalaks osaks. Kõrges osas domineerib ligi nelja meetri kõrgune kaarjas lagi. Selles peaaegu et paleelikus osas paiknevad hoone kõige olulisemad ruumid, sealhulgas avatud elu- ja söögituba ning master bedroom ehk suur magamistuba. Madalamas osas asuvad privaatsemad ruumid: puhketuba, vannituba ja teine magamistuba.


Praeguseks on möödunud aasta, kui Maija kliendiga esimest korda kohtus. Maijal on väga hea meel, et tal avanes võimalus olla sedavõrd unikaalse ja väljakutseid pakkuva hoone ehituse juures vundamendi rajamisest lõpliku sisekujunduseni välja. Nii erilise ruumi tajumine, kui hoone ise on alles ehitusjärgus, lisas kujundusprotsessi omad väljakutsed.

LOE VEEL: