"Hispaania keskvõim keskendub jäigalt sellele, miks Kataloonia referendum ei olnud seaduslik. Avatud ja vabas ühiskonnas tuleb hoopis rohkem mõelda sellele, mida teha teisiti, et inimesed saaksid oma tahet demokraatlikult väljendada ning enesemääramisõigusel oleks tegelik kate. Hispaania valitsus seda ei mõistnud ning vead kulmineerusid eilse vägivallaga," kirjutas Herkel oma blogis.

Herkel ütleb, et on Hispaania poliitikutega kokku puutudes tähele pannud nn kaaviaridiplomaatia levikut. "Hispaanlased kaitsesid viimseni ENPA presidenti Pedro Agramunti, kui ta Vene võimutegelastega Süürias Assadiga kohtumas käis ja seejärel Euroopa Rahvapartei rühmast välja visati. Peaaegu kõik nõudsid tema tagandamist, aga mitte kodupartei," osutab Herkel.

"Jutt Hispaania vankumatust õigusriigist, mida "progressiivne maailm" katalaanide eest kaitsma peab, on enam kui kahtlane. Pigem iseloomustab Hispaania sisepoliitikat ülbus, võõrandumine ja parteiline korruptsioon. Üks ausalt läbi viidud ja keskvõimu poolt toetatud referendum võinuks neid tõbesid parandada," lisas poliitik.

"Kui aga Hispaania keskvõim ei suuda oma vigu tunnistada, siis pole see mitte ainult häda Hispaaniale, vaid kogu Euroopale," sõnas Herkel.