Eesti filmimuuseum loodi 4. oktoobril aastal 2006. Juba 1980ndatel oli olemas algatus Eesti Kinomuuseumi loomiseks, kuid olud ei olnud siis veel sobivad. Asjalood kujunesid sedasi, et Filmimuuseumi loodi Eesti Ajaloomuuseumi juurde ja selle loomise juures mängis tähtsat rolli EF100 tähtpäevaks (2012) loodud algatusrühm.

Filmimuuseumi esimene püsinäitus „Duubel ÜKS“ võtab filmitegemise protsessi pulkadeks lahti ja jagab kõigile filmiteo ning -tegijate saladusi.

Nii liigutakse läbi erinevate filmitegemise etappide justkui kaamerataguses maailmas – aimu saab stsenaariumi, võttepaiga, montaaži, valguse ja heli rollidest ühe hea filmi juures, lisaks saab kuulata paljude filmitegijate lugusid. Edasi hüpatakse filmimuusika rongile, astutakse läbi esilinastusele juhatavalt punaselt vaibalt ning jõutakse kriitikute ette. Maailmakaardilt saab otsida eesti filmi seoseid rahvusvahelise areeniga.

Maagiline illusioonide ruum rabab üleelusuuruste masinatega – kaadervärgiga, mille kõik osad rassivad ühise eesmärgi nimel, et pilt lõpuks ometi liikuma saaks. Filmi sünniajast, 19. sajandist inspireeritud masinad kutsuvad omal nahal uurima ja katsetama, kuidas pilt liikuma saadi.

Näituse 50m2-s green screen stuudios võib külastaja sattuda ootamatusse ja üllatavasse keskkonda. Green screeni ehk rohelise tausta ees filmimine võimaldab kas elavas esituses või järeltöötluses vahetada tausta ning külastajal on võimalus näiteks kihutada mootosportlasena nagu mängufilmis "Vallatud kurvid" või leida ennast mõne ajaloolise sündmuse keskel.

Näituse koostajate hulka kuuluvad paljud filmiinimesed, näiteks režissöör Jaak Kilmi, filmi "Must alpinist" kunstnik Katrin Sipelgas ning režissöör Katrin Maimik.

Vaata videost, mida räägib uuest näitusest Katrin Sipelgas. Video on tehtud veel suvel, mil ettevalmistused muuseumi avamiseks alles käisid!

Näituse kujundasid Tarmo Piirmets (PINK) ja Polaar Studio.

Filmimuuseum teeb uksed lahti 4.oktoobril ja see hakkab olema avatud järgmiselt:
Iga päev kell 10.00-18.00 (1. mai - 30. september)
Teisipäevast pühapäevani kell 10.00-18.00 (1. oktoober - 30. aprill)
Piletiinfo SIIN!

Eesti Ajaloomuuseumi vastvalminud filmimuuseum avab oma uksed külastajatele juba 4.oktoobril. Kuni avamiseni toome Delfi ja Forte koostöörubriigis Teieni põnevamad edasiminekud ning uudised muuseumi näituste ning eksponaatide kohta. Kõiki filmi- ja ajaloomuuseumi lugusid saad lugeda SIIT!