Idee on selles, et päeva jooksul süüakse kergelt, aga tihti, mistõttu erksus püsib kogu päeva vältel ühtlane. Rohkem süüakse alles õhtul kella kaheksa ajal. Pärast seda soodustab keha erksuse vähenemine muu hulgas uinumist.

Teadlane sööb ise samamoodi: päeva ajal kas salatit või suppi ning vahepeal puuvilju, kohupiima või smuutisid ning alles õhtul korralikku kodutoitu nagu lihapallid ja kartulipuder.

Mõned uneteadlased soovitavad õhtul vähem süüa, aga Tuomilehto on teist meelt. Uinumist määratlevad kaks asjaolu: kõigepealt ööpäevarütm ehk see, millal läheb valgeks ja pimedaks, ning seejärel uinumissoov. Viimane tähendab inimese vajadust uinuda, keha sisemist soovi lamada.

Uinumissoovi võib mõjutada toitumisega. Kui süüa õhtul kella kaheksa ajal, siis tekib väsimus ja uinumissoov suureneb ning kella 22-23 ajal ongi lihtsam uinuda.

Tuomilehto arvates ei pea paika ka see väide, et õhtune söömine teeb paksuks. Tema sõnul pole vahet, millal inimene sööb. Tähis on päeva jooksul saada vajalik kogus kaloreid.

Õhtul tasub süüa juba seepärast, et näljatunne takistab magamist. Inimese siseorganid nimelt öösel ei maga, vaid tegutsevad aktiivselt. Öö jooksul inimese aju puhastub ja mälu tugevneb, eritub kasvuhormoon, haavad paranevad ja aju energiavarud täienevad.