„HMF on üks olulisemaid mee kvaliteedi parameetreid, mis näitab mee värskust ja annab teada mee võimalikust liigsest kuumutamisest. Kristalliseerunud mett kuumutatakse mee vedeldamiseks, kuna tarbija eelistab vedelat mett. HMF-i sisaldus kasvab ka mee hoidmisel, sõltudes mee pH tasemest ja säilitamise temperatuurist,“ selgitas Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Merle Laurimaa.

Diastaasarv näitab samuti nagu HMF mee värskust ja vigu mee kuumutamisel. Värskes mees on diastaasarv kõrgeim ning see väheneb mee seismisel ja kuumutamisel. Niiskusesisaldus on samuti väga oluline mee kvaliteedinäitaja. Suurt veesisaldust ehk niiskust võib põhjustada näiteks niiske ilmastik. Kvaliteetne on vaid valminud mesi, mida saadakse kärgedest, mis on vähemalt 2/3 ulatuses kinni kaanetatud. Kaanetamata toores mesi läheb suure veesisalduse tõttu kiiresti käärima.

Ülejäänud 2016. aastal võetud 39 meeproovi puhul uuriti kolmes mees keelatud ravimite sisaldust, 17 juhul uuriti veterinaarravimite jääke, 16 proovist uuriti taimekaitsevahendite jääke ning kolmes mees uuriti plii ja kaadmiumi sisaldust. Kõik näitajad vastasid nõuetele.

Sel aastal on VTA lasknud mee geograafilise ja botaanilise päritolu kindlakstegemiseks teha neljale Eesti meele õietolmuanalüüsi. Kõik tulemused olid nõuetekohased. Samuti on uuritud neljas väljastpoolt Eestit pärit mees HMF sisaldust, diastaasarvu ja niiskuse sisaldust. Siingi olid kõik näitajad nõuetekohased.

Sel aastal on plaanis uurida veel lisaks ülaltoodule 62 meeproovi, nendest 24st proovist uuritakse mee kvaliteedinäitajaid.