1. "Transformerid" ("Transformers", 2007)

Rotten Tomatoes: 57%
IMDb: 7.1
Kinokassa: 709.7 miljonit
Oscarid: 3 nominatsiooni

Michael Bay järgmine film pärast väga kõbusat ulmefilmi "Saar" ("The Island", 2005) kujunes viieosalise saaga avafilmiks ja kuigi "Transformerid" on kohati labane ja rumal popkornifilm, siis võib igaüks tõdeda, et esimene osa on seeria parim.

Järgemööda aina segasemaks ja ebavajalikumaks muutunud seeria avafilm pakkus kõike seda, mida järjed enam ei suuda: oma lihtsuses sümpaatsed tegelased, süütu lõbu, vapustav märul ja seninägematud arvutiefektid. Michael Bay pakkus kõike seda, mida tema suurustava stiili fännid olid oodanud. Esimese osa võlu seisnes millegi täiesti uue esituses, aga kahjuks on see uudsus seeriast nüüdseks täiesti kadunud.

Sünopsis: Kaks vaenutsevat tulnukaleeri on valinud Maa oma lahinguväljaks. Ajal, mil kurjuse jõud otsivad piiritu energia allikat, sõltub kogu inimsoo ellujäämine täiesti tavalisest teismelisest nimega Sam Witwicky (Shia LaBeouf), kel endal pole asjast veel aimugi.

”Transformerite" lavastajaks on Michael Bay (”Armageddon”) ning produtsendiks Steven Spielberg (”Maailmade sõda”). Osades Josh Duhamel (”Las Vegas”), Shia LaBeouf (”Constantine”), Tyrese Gibson (”Neli venda”), Megan Fox (”Crimes of Fashion”), Jon Voight (”Rahvuslik aare”), John Turturro (”Viharavi”), Anthony Anderson (”Kahe tule vahel”).

2. "Matrix: Revolutsioon" ("The Matrix Revolutions", 2003)

Rotten Tomatoes: 36%
IMDb: 6.7
Kinokassa: 427.3 miljonit
Oscarid: Esimene osa võitis 4, järjed mitte ühtegi

Kui "Matrix" 1999. aastal linastus, oli tegu revolutsiooniga. Sisu, efektide ja vormi poolest seninägematu "Matrix" pani mõtlema suuremate teemade peale kui ükski teine suure-eelarveline film.

Järjed sama suurt poolehoidu ei võtinud. Järjed "The Matrix Reloaded" ja "The Matrix Revolutions" linastusid mõlemad 2003. aastal ning toona nmetatigi aasta ümber Matrixi aastaks, kuigi suure ootusärevuse järel avastasid nii kriitikud kui ka fännid, et järjed polnud sama head kui esimene.

Küll ei meeldinud kriitikutele aina suureneva eelarve najal loodud veelgi vägevam märul, sest seda saatis aina keerulisemaks muutunud lugu ning selle ümber keerlev filosoofia. "The Matrix Revolutions" on perfektne lõpetus perfektsele seeriale. Need filmid olid omast ajast ees ja on seda mõnes mõttes praegugi.

Sünopsis: Neo (Keanu Reeves), Morpheus (Laurence Fishburne), Trinity (Carrie-Anne Moss) ja Niobe (Jada Pinkett-Smith) valmistuvad viimseks võitluseks, et päästa Siion ja selle elanikud tapvate masinate käest. Kogu kaose keskel ootab oma võimalust agent Smith (Hugo Weaving), kelle põhieesmärgiks näib endiselt olevat Neo hävitamine.

"Matrix: Revolutsioon" lõpetab ulmetriloogi,, mis algas 1999. aasta kultusfilmiga. Peaosades endiselt Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne ja Hugo Weaving. Lisaks neile teevad kaasa Monica Bellucci ("Päikese pisarad"), Jada Pinkett-Smith ("Ali"), Harold Perrineau ("Oz") jt. Filmi stsenaristid ja lavastajad on Larry ja Andy Wachowski (praegu Lana ja Lilly)..

3. "Terasmees" ("Man of Steel", 2013)

Rotten Tomatoes: 55%
IMDb: 7.1
Kinokassa: 668 miljonit
Oscarid: 1978. aasta "Superman" kandideeris 3 Oscarile, uus mitte ühelegile.

Zack Snyderi esimene film DC värskes filmiuniversumis pärast Christopher Nolani "Pimeduse rüütli" triloogia lõppu üritas tabada Nolanile omast süngust ja tõsidust ning tegi seda väga õnnestunult.

Jah, järgmise filmi ("Batman vs Superman: Õigluse koidik") kohta ei saa sama öelda, kuid "Terasmees" on suurepärane, sest näitab maailma võimsamat kangelast ajal, mil ta ei oska end kontrollida, teeb valesid valikuid ning käitub nagu inimene ehk teeb inimlikke vigu.

Sünopsis: Nooruk saab teada, et ta pole pärit Maalt ning tal on ebamaised võimed. Noore mehena otsib ta oma juuri ja põhjust, miks ta siia saadeti. Et päästa maailma hävingust ja saada inimkonna lootusesümboliks, peab ta sisimast üles leidma kangelase.

Clark Kenti ehk Supermani rollis astub üles Henry Cavill (“Surematud"). Teistes osades Amy Adams (“Võitleja”), Laurence Fishburne (“Tina Turneri lugu”), Diane Lane (“Truudusetu”), Kevin Costner (“Tantsib koos huntidega”), Michael Shannon (“Mässajate tänav”), Antje Traue ("Pandorum"), Ayelet Zurer (“Inglid ja deemonid”) ja Russell Crowe (“Gladiaator”).

4. "Avatar", 2009

Rotten Tomatoes: 83%
IMDb: 7.8
Kinokassa: 2.788 miljardit
Oscarid: 9 nominatsiooni, 3 võitu

"Avatar" ei tundu film, mida just väga palju vihatakse, aga mitme Oscari võidu ja miljardi teenimise järel hakati filmi vaatama värskema pilguga: mitmeid varasemaid ja palju paremaid filme kopeeriv ulmekas, mis uhkustab seninägematute efektide ja võimsa 3D-ga, kuid mille lugu on häirivalt klišeeline ja rumal.

"Avatar" on siiski muinasjutt, mis maskeeriti ulmesse ja millele anti James Cameroni poolt tagant utsitatud uue tehnoloogiaga täiesti uus hingamine. Seda üritab Cameron teha ka järgedega.

Sünopsis: Seiklusfilmis “Avatar” viib “Titanicu”, "Tulnukate" ja "Terminaatorite" lavastaja James Cameron meid teekonnale vapustavasse uude maailma, millesarnast keegi seni näinud ei ole. Kaugel taevakehal nimega Pandora asub trotslik kangelane teekonnale lunastuse leidmiseks, juhtides kangelaslikku võitlust terve tsivilisatsiooni päästmiseks.

Osades Sam Worthington (“Terminaator: lunastus”), Zoe Saldana (“Star Trek”), Sigourney Weaver (“Alien”), Michelle Rodriguez (“Kiired ja vihased”), Giovanni Ribisi (“Kadunud 60 sekundiga”), CCH Pounder (“Räpane Mackey”), Wes Studi (“Viimane mohikaanlane”), Stephen Lang (“Public Enemies”).

5. "Star Wars: Osa I – Nähtamatu oht" ("Star Wars: Episode I - The Phantom Menace", 1999)

Rotten Tomatoes: 55%
IMDb: 6.5
Kinokassa: 1.027 miljardit
Oscarid: 3 nominatsiooni

"Nähtamatu oht" oli "Star Warsi" looja George Lucase esimene lavastajatöö pärast 1977. aastal valminud saaga esimest filmi ning tulemus oli pehmelt öeldes polariseeriv.

Fännid kiitsid filmi esialgu heaks, nagu näitab see 1999. aasta esilinastuselt pärit video:

Kuid pärast esialgse vaimustuse kadumist, kerkis esile tõdemus, et Lucas rikkus ära kõigi fännide lapsepõlve, sest "Nähtamatu oht" oli justkui laste mänguasjade müümiseks loodud kommertsfilm.

Seda hetke, mil fännid mõistsid, et "Nähtamatu oht" pole see film, mida nad pikki aastaid oodanud olid, kujutab hästi klipp 2010. aasta dokumentaalfilmist "The People vs. George Lucas".

Alates 1:51

"Nähtamatu oht" pole halb film. See pole lihtsalt hea "Star Warsi" film.

Sünopsis: Jedi-rüütlid Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) ja Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) on teel kriisipiirkonda, et saavutada kokkulepe sõdivate poolte vahel. Saatus heidab nad pisikesele planeedile Naboo, mida valitsev kuninganna Amidala (Natalie Portman) on suures hädaohus, sest planeetidevaheline Kaubandusföderatsioon on võtnud nõuks tappa Amidala ja Naboo vallutada. Nüüd sõltub terve planeedi saatus juba kahest rüütlist, kes peavad ületama tohutuid takistusi, millede seas on ohtlikuim Dart Maul (Ray Park), salapärane vaenlane, kes on otsekui kurjuse kehastus. Seikluste käigus leiab Qui-Gon Jinn noore poisi Anakin Skywalkeri (Jake Lloyd), kes on ori Tatooine’i kõrbeplaneedil. Tundes, et tegu on ettekuulutuses mainitud väljavalituga, teeb Qui-Gon Jinn saatusliku vea ja otsustab hakata Anakinist Jedi-rüütlit koolitama.

Osades Liam Neeson (“Schindleri nimekiri”), Ewan McGregor (“Trainspotting”), Natalie Portman (“Léon”) ja Jake Lloyd (“Tiliseb-tiliseb”), Samuel L. Jackson (“Pulp Fiction”), Frank Oz (“Impeeriumi vastulöök”), Pernilla August (“Fanny ja Alexander”) ja Ian McDiarmid (“Jedi tagasitulek”). Filmi lavastaja ja stsenarist on George Lucas (“Star Warsi" esialgne triloogia)