1. "Okja"

"Okja" on USA ja Lõuna-Korea ulmeline seiklusfilm, mis valmis Lõuna-Korea modernse kino ühe parima režissööri Bong Joon-ho valvsa käe all. Filmis üritab noor tüdruk Mija päästa tema parimat sõpra, kelleks on hiiglaslik olend, mõjuvõimsa korporatsiooni käest. Bongi jaoks pole koletised, olendid ja ulme võõrad elemendid: 2013. aasta "Snowpiercer" ja 2006. aasta "The Host" on esmaklassilised ulmefilmid. Bongi parimad filmid on siiski "Memories of Murder" ja "Mother".

"Okja" peaosades on Ahn Seo-hyun, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Steven Yeun ja Lily Collins.

"Okja" linastub 28. juunil Netflixis.

Loe, mida arvas filmi kohta Cannes'i filmifestivali külastanud Tristan Priimägi.

2. "Põgenemise rütm" ("Baby Driver")

SXSW (South by Southwest) filmifestivalil suurepärase vastuvõtu osaliseks saanud "Põgenemise rütmi" ("Baby Driver") on juba nimetatud imeliseks kihutamismuusikaliks ning seda suuresti tänu maailma paremikku kuuluvale režissöörile Edgar Wrightile ("Scott Pilgrim terve maailma vastu", "Valusad võmmid", "Maailmalõpp", "Shaun of the Dead"), kelle firmamärgiks on eksentrilised tegelased, visuaalse komöödia meistriklass ning unikaalne arusaam märulist.

Vaata ka treilerit.

3. "Mina, supervaras 3" ("Despicable Me 3")

"Mina, supervaras 3" ("Despicable Me 3") tutvustab uut põhipaha, kelleks on Balthazar Bratt. Tagasi on ka käsilased, Gru, tema partner Lucy ning muidugi tarmukad tüdrukud Margo, Agnes ja Edith.

Vaata ka treilerit.

4. "Ämblikmees: Kojutulek" ("Spider-Man: Homecoming")

Ämblikmehe filmide noorim näitleja Tom Holland on seekord veel alusatava superkangelase Peter Parkeri rollis ning tema kaaslaseks/õpetajaks/mentoriks paistab olevat Tony Stark/Raudmees isiklikult.

Vaata ka treilerit.

5. "It Comes at Night"

Filmiga "Krisha" areenile tõusnud režissöör Trey Edward Shults järgmiseks projektiks kujunes õudusfilm "It Comes at Night", mille kohta pole palju teada, sest linastub USA-s 9. juunil. Seni ainuke väga hea treiler annab mõista, et tulemas on midagi erilist.

Lugu räägib maailmast, mis on sattunud ebaloomuliku ohu terrori alla. Pereisa üritab oma naist ja poega kaitsta, muutes nende maja reeglite abil kindluseks, kuhu väljas inimesi ohustav õudus ei pääse. See kõik pannakse proovile, kui nende ukse taha satub noor pere, kes vajab nende abi.

"It Comes At Night" linastus USA-s 9. juunil. Eesti linastusaeg pole teada.

6. "Ahvide planeedi sõda" ("War for the Planet of the Apes")

"Ahvide planeedi sõda" jätkab sealt, kus teine osa pooleli jäi: sõda on käes. Caesar ja tema kaaslased peavad hakkama võitlema inimeste armeega, mida juhib halastamatu kolonel (Woody Harrelson).

Vaata ka treilerit.

7. "Petetud" ("The Beguiled")

Cannes'i filmifestivali väisanud Tristan Priimägi kirjutas meie kokkuvõttes nii:

Sofia Coppola uusversioon Don Siegeli samanimelisest 1971. aasta filmist (Clint Eastwoodiga peaosas) on lugu jänkisõdurist, kes jääb kuni paranemiseni puhkama ühe Lõuna tütarlastekooli. Puhkus muutub aga esialgu sõdimiseks mitmel armurindel ja seejärel armutuks ja luupainajalikuks lähivõitluseks.

Coppola film utiliseerib viktoriaanliku kirjanduse põhilist käivitavat vastuolu - hea kasvatuse alt otsivad väljapääsu pulbitsevad, keelatud tunded. Nende kahe teguri vastuolu annab inspiratsiooni nii koomikaks kui kõheduseks. Film muudab poole peal žanri - ajasturomansist trilleriks -, aga Coppola kindlakäeline režii ja tegelaste püüd jääda viisakaks ja järjest hullemate sündmuste puhul läbivad punase niidina kogu filmi, traageldades need kaks eri filmipoolt üsna pingevabalt ja edukalt kokku. Cannes’is on alati hea meel kui kunstiliselt õnnestub mõni veid kergema olekuga film.

"Petetud“ ei lähe püüdma suurt kala, aga teab oma piire ja võimalusi ning teeb nn omas ruudustikus oma asja väga edukalt ära. Huvitav, kas produtsentidel on ka piisavalt riskimisjulgust, et nüüd filmi pool aastat kinni hoida ja Oscari-hooajal välja tuua, et minna jahtima kuldmehikesi? See on tehniliselt hästi teostatud ja libedalt jooksev vaimukas film, nii et minu meelest võiks küll. Huvitav, et kaks peategelast Colin Farrell ja Nicole Kidman on täpselt samad kui Lanthimose võistlusfilmis.

8. "Dunkirk"

"Dunkirk" viib vaatajad 1940. aasta Prantsusmaale, kui briti, prantsuse ja belgia sõdurid olid Dunkerque'i sadamas ja rannapiirkonnas saksa vägede poolt ümber piiratud ja liitlasvägede abist ära lõigatud.

Vaata ka trelerit.

9. "Valerian ja tuhande planeedi linn" ("Valerian and the City of Thousand planets")

28. juulil linastub legendaarse Luc Bessoni ("Viies element", "Lucy", "The Messenger: The Story of Joan of Arc") seni kõige ambitsioonikam film: Euroopa kõige suurema eelarvega (200 miljonit dollarit) valminud film "Valerian ja tuhande planeedi linn", mis põhineb 60ndatel alguse saanud prantsuse ulmekoomiksil "Valérian and Laureline", mis oli omakorda Bessoni "Viienda elemendi" ja näiteks George Lucase "Star Warsi" suur mõjutaja.

Vaata ka treilerit.

10. "Emoji film" ("The Emoji Film")

"Emoji film" ("The Emoji Movie"), mille algupärane pealkiri oli "Emojimovie: Express Yourself", on lugu nendest nutitelefonides pesitsevatest tegelastest, kelle nägusid me iga päev üksteisele saadame: nendeks tegelasteks on muidugi emotikonid. Me oleme jõudnud ajastusse, kus filme tehakse lõbustusparkide atraktsioonide, lauamängude ja nüüd ka emotikonide põhjal.

Vaata ka treilerit.

11. "Plahvatuslik blond" ("Atomic Blond")

"Atomic Blonde" režissöör on David Leitch, kes vastutas koos Chad Stahelskiga Keanu Reevesi taas taevastesse kõrgustesse viinud 2014. aasta parima märulifilmi "John Wicki" eest. Chad Stahelski liikus edasi "John Wicki" järjega, mis linastus veebruaris ning David Leitch sai pakkumise astuda "Deadpool 2" etteotsa.

Vaata ka treilerit.

12. "Tume Torn" ("The Dark Tower")

Idris Elba on Roland Deschain, Matthew McConaughey on mees mustas ehk Walter ning Tom Taylor on Jake Chambers maailmakuulsa õudus - ja fantaasiakirjaniku Stephen Kingi magnum opus'ks peetava romaaniseeria filmiversioonis "Tume Torn" ("The Dark Tower").

Vaata ka treilerit.

13. "Logan Lucky"

Steven Soderberghi ("Ookeani" triloogia, "Sex, Lies, and Videotape", "Traffic", "Magic Mike") viimane film oli 2013. aasta "Behind the Candelabra", kuid nüüd on legendaarne režissöör seriaalide lavastamise ("The Knick") ja filmide produsteerimise ("Magic Mike XXL", "Citizenfour") pealt tagasi, et tuua meieni pöörane "Logan Lucky".

Vaata ka treilerit.

"Logan Lucky" Eesti linastusaeg pole veel teada.

14. "Tüdrkuteõhtu" ("Rough Night")

“Eitede” stsenaristide pöörases täiskasvanutele mõeldud komöödias “Tüdrukuteõhtu” kohtuvad pärast kümmet aastat ülikooliaegsed parimad sõbrad (Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Ilana Glazer, Jillian Bell ja Zoe Kravitz), et veeta metsik tüdrukuteõhtu Miamis.

Raju pidu võtab aga hirmnaljakalt sünge pöörde, kui nad kogemata meesstrippari tapavad. Ootamatusi täis öö ja kaoses lahenduste otsimine sunnivad naisi aga olulisel hetkel veel enam ühte hoidma.

15. "Vangla valitseja" ("Shot Caller")

Lavastaja/stsenaristi Ric Roman Waugh’ („Koputaja“) karmis krimipõnevikus "Vangla valitseja" mängib Nikolaj Coster-Waldau („Troonide mäng“) Jacob Harlonit, edukat Pasadena rahandustöötajat, kes on abielus Kate’iga (Lake Bell, „Pääsu pole“) ja kellel on täiuslik elu ja perekond.

Ühel õhtul see kõik kaob, kui purjus peaga sõitmisest põhjustatud avarii lõpeb Jacobi parima sõbra Tomi (Max Greenfield, „Suur vale“) õnnetu surmaga. Jacob mõistetakse süüdi autoroolis tapmise eest ja ta saadetakse vanglasse, kus teda ümbritsevad jõhkrad kurjategijad. Nagu kala kuival maal, on ta vanglahierarhias sunnitud ellujäämise nimel tegema mõeldamatuid asju, sest iga vale liigutus võib jääda tema viimaseks. Ta võtab endale uue identiteedi, hakates end Moneyks kutsuma, ja tõuseb Aaria vennaskonna vanglajõugu hulgas kõrgele kohale, mille käigus saavad kannatada ka tema senised väärtushinnangud.

Pärast vanglast vabanemist läheb Money Los Angelese reeturlikele tänavatele muutunud mehena ning satub eluohtlikku kassi-hiire mängu tõsise kriminaalhooldaja Kutcheri (Omari Hardwick, „A-rühm“) ja LA maakonna jõuguüksuse šerifi Sanchezega (Benjamin Bratt, „Doktor Strange“), kui tema jõuk sunnib teda korraldama ebaseaduslikku relvatehingut, kui ta tahab oma peret gangsteri kättemaksu eest kaitsta.

16. "Barry Seal: Mees üle Ameerika" ("American Made")

1980. aastatel asub kartmatu piloot töötama nii CIA agentide kui ka narkokaubitsejate heaks.

17. "Rannavalve" ("Baywatch")

12. mail jõuab kinodesse 90ndate kultusseriaali "Baywatch" ehk "Rannavalve" põhjal valmiv film. "Rannavalve" on peamiselt tuntud kahe näitleja poolest: David Hasselhoff ja Pamela Anderson. Hasselhoff teeb kaasa ka uues filmis, aga tema roll ja selle ulatus pole veel selge, kuna Mitch Buchannonit kehastab seekord hoopis üks "Kiirete ja vihaste" seeria staaridest Dwayne "The Rock" Johnson

Vaata ka treilerit.

18. "Transformerid: Viimane rüütel" ("Transformers: The Last Knight")

"Transformerid: Viimane rüütel" ("Transformers: The Last Knight") jätkab sealt, kust eelmine osa pooleli jäi: taaskord on Shia LaBeoufi asemel peaosas Mark Wahlberg ning jälle satuvad inimesed transformerite omavahelise võitluse keskele, kuid seekord on asi tõsisem, sest kaua aega kadunud olnud Optimus Prime naaseb seekord hoopis vaenlase rollis.

Vaata ka treilerit.

19. "Autod 3" ("Cars 3")

Nüüdseks legendi staatust nautiv Pikne, ei taha kuidagi leppida, et tema aeg on ümber.

Kas peakski? Uue generatsiooni super-hüper autod on küll meeletult kiired, kui mitte mingil juhul ei tasu #95-te veel päris maha kanda.

20. "Wind River"

Stsenarist Taylor Sheridani ("Sicario", "Hell or High Water") lavastajadebüüt viib meid indiaani kaitsealale, kus on aset leidnud julm mõrv. Kohalik kütt Cory (Jeremy Renner) avastab juhtunu ja üheskoos FBI agent Jane`ga (Elizabeth Olsen) asutakse mõrva tagamaid uurima. Juurdlus viib neid keset karmi maastikku, mida valitseb vägivald ja karm loodus.

21. "Klaasloss" ("The Glass Castle")

Ühest ekstsentrilisest, raskusi taluvast ja kokkuhoidvast perest jutustav „Klaasloss“ on erakordne lugu tingimusteta armastusest. Oscariga pärjatud Brie Larson („Ruum“, „Kong: Pealuu saar“) toob Jeannette Wallsi populaarsed memuaarid ekraanile noore naise rollis, kes leidis tänu oma äärmiselt ebastabiilse isa (Woody Harrelson, „Näljamängude“ filmid) rõõmuküllasele ja metsikule loomusele sütitava kindlameelsuse, et ehitada endale üles edukas elu iseenda reeglite järgi.

Lionsgate’i film. Gil Nitteri ja Lionsgate’i produktsioon. Stsenaariumi autorid Destin Daniel Cretton ja Andrew Lanham. Lavastas Destin Daniel Cretton.

22. "Palgamõrvari ihukaitsja" ("The Hitman's Bodyguard")

Ryan Reynoldsi ("Deadpool") karjäär on viimastel aastatel nii hästi kulgenud, et see oli ainult aja küsimus, millal mees võtab südame rindu ja teeb filmi koos legendaarse Samuel L. Jacksoniga. Mehi kantseldab režissöör Patrick Hughes ("Palgasõdurid 3) ning nende vahel särab ka alati imeline Salma Hayek.

Vaata ka treilerit.

23. "Annabelle 2"

Nukumeister ja tema naine pakuvad mõned aastad pärast oma pisitütre traagilist surma peavarju nunnale ja lastele, kelle lastekodu suleti. Peagi saavad neist nukumeistri loodud Annabelle’i sihtmärgid.

2014. aastal ligi 257 miljonit dollarit kokku ehmatanud menufilmi “Annabelle” jätku režissöör on David F. Sandberg (“Tuled surnuks”). Ka järjeloo produtsendid on Peter Safran ja James Wan, kes tegid edukalt koostööd filmisarjaga ”Kurja kutsumine”.

Sandbergi lavastatud filmi aluseks on “Annabelle’i” stsenaristi Gary Daubermani stsenaarium. Osades on Stephanie Sigman (“007 Spectre”), Talitha Bateman (“Viies laine”), Lulu Wilson (peagi linastuv “Ouija 2”, “Päästa meid kurjast”), Philippa Coulthard (“Filosoofid”), Grace Fulton (“Badland”), Lou Lou Safran (“Elu valikud”), Samara Lee (“Foxcatcher”, “Viimane nõiakütt”) jt.

24. "Terminaator 2: Kohtupäev 3D" ("Terminator 2: Judgment Day 3D")

Maailma kõige edukamast ulmefilmide režissöörist sai ka 3D filmide isa. James Cameron, hariduselt insener, tegi oma kaamerad ringi. "Terminaator 2. Kohtupäev" linastus aastal 1991 ning üllatas mõjuvate heli- ja visuaalefektidega. Filmi 3D-variandi eriefektid on märksa kõrgemal tasemel ja küllap leiab terminaator tänu neile XXI sajandil terve põlvkonna uusi austajaid.

Vaata ka treilerit.

25. "Kedi"

“Kedi” on dokumentaalfilm Istanbuli tänavakassidest, kes on selle suurlinna argielu lahutamatu osa. Tuhanded kassid hulguvad mööda tänavaid ja püüavad ootamatustest pulbitsevas keskkonnas ellu jääda nii enda kavaluse kui võõraste lahkuse toel.

Dokfilm jälgib meisterliku kaameratöö abil seitset kassi ja viib meid nende kannul restoranidesse, kodudesse, turule, hiirejahile, pappkastidesse, hoovidesse ja mujalegi. Türgi keeles tähendab “kedi” kassi ja just läbi kassi silmade avaneb meile nende graatsiliselt ringi uitavate loomade olemus ning neid ümbritsevate inimeste mõttemaailm.

“Kedi” poeb salamisi hinge ja näitab, et lootus, headus ja rõõm pole maailmast kuhugi kadunud.