1. "Riigi vaenlane" ("Enemy of the state", 1998)

Tony Scotti lavastatud põnevik Will Smithi ja Gene Hackmaniga peaosades pole kindlasti film, mida seostaks kohe Disney toodanguga. Filmi peategelane on noor ja edukas Robert Dean (Will Smith), aga see kõik muutub, kui tema valdusesse satub filmimaterjal, mis näitab kongressi saadiku mõrva. Robert satub vandenõu keskele ning selle asjaosalised on valmis kõike tegema, et materjal tagasi saada.

2. "Viies võim" ("The Fifth Estate", 2013)

"Viies võim" on tõsielusündmustel põhinev dramaatiline põnevik, mille keskmes on 21. sajandil ühe enim kõneainet pakkunud organisatsiooni - Wikileaksi - meeskonna püüdlused tuua avalikkuse ette võimukandjate ebaseaduslik tegevus ja valitsev korruptsioon. Pannes aluse uuele ajajärgule, mille märksõnadeks on valgust kartvate saladuste paljastamine, plahvatusohtlike uudiste lekitamine ja salastatud informatsiooniga hangeldamine, muutis WikiLeaks maailma igaveseks. Wikileaksi alusepanija Julian Assange´i rollis Benedict Cumberbatch ("Star Trek - Otse pimedusse", telesari "Sherlock").

Lugu saab alguse kui WikiLeaksi alusepanija Julian Assange (Benedict Cumberbatch) ja tema kolleeg Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) ühendavad jõud, et võimueliiti salaja jälgima asuda. Nappide rahaliste vahenditega loovad mehed veebikeskkonna, mille kaudu saab anonüümselt jagada salastatud andmeid ja dokumente, eesmärgiga tuua päevavalgele valitsuste ja suurettevõtete hämarad teod. Peagi avaldab WikiLeaks rohkem põrutavaid uudiseid kui traditsioonilised meediakanalid kokku.

Kui Wikileaksi meeskond saab enda valdusesse USA suurima salastatud luuredokumentide kogu, tekib meest vahel tõsine vastasseis küsimuses, mis on vabas ühiskonnas saladuste varjamise - või nende avalikustamise - hinnaks.

3. "25. tund" ("25th Hour", 2002)

Pärast 2001. aasta kaksiktornide terroriakti linastunud "25. tund" on ood New Yorgile, selle linna inimestele ja režissöör Spike Lee üks parimaid filme. Lugu on Monty Broganist (Edward Norton), kes peab 24 tunni pärast suunduma 7 aastaks vanglasse. 24 tunni jooksul peab ta oma sõbranna Naturelle (Rosario Dawson), oma isa (Brian Cox) ja oma kahe parima sõbraga suhted korrastama.


4. "Spioonide sild" ("Bridge of Spies", 2015)

Tõsielulistel sündmustel põhinev "Spioonide sild" viib meid aegadesse, mil maailma kahe suurvõimu Ameerika Ühendriikide ja Nõukogude Liidu vahel vallandunud Külm sõda oli jõudnud keemistemperatuurini. Ka kõige väiksem vääratus ühelt või teiselt poolt oleks vallandanud koheselt hävitavate tagajärgedega kolmanda maailmasõja. Keskmisest suurem "vääratus" leiab aga aset, kui pea üheaegselt nabivad Ameerika võimud kinni vene spiooni Rudolf Abeli ning Nõukogude Liidu territooriumi kohal tulistatakse alla ameeriklaste luurelennuk U2, mille piloot samuti vangi võetakse.
Pinged tõusevad haripunkti ja tekkinud möllu keskele paigaldatakse ootamatult seni peamiselt maksuküsimustega tegelenud advokaat James Donovan. Kuna mõlema riigi valitsused ei soovi selle diplomaatilise kuuma kartuliga otseselt ja avalikult tegemist teha, saadetakse just Donovan ootamatult lõhestunud Ida-Berliini, kus ta peab astuma ülikeerulistesse ja pingelistesse läbirääkimistesse, et korraldada Nõukogude spiooni Ameerika piloodi vahetus... Läbirääkimiste tulemustest sõltub sõna otseses mõttes maailma saatus.

5. "Tere hommikust Vietnam" ("Good Morning, Vietnam", 1987)

Raadiodiskor Adrian Cronauer (Robin Williams) saadetakse Vietnami, et töötada sealasuvas baaslaagris. Adrian muudab igava raadiosaate oma äranägemise järgi lõbusaks meelelahutussaateks ning temast üle kogu baasi väga populaarne mees. See ei meeldi muidugi ülemustele ning ta kõrvaldatakse töölt, kuid see annab omakorda Adrianile võimaluse suhelda sõduritega ning näha sõda nii nagu see tegelikult on.

6. "Tähesõdalased" ("Starship Troopers", 1997)

Hiljuti filmiga "Elle" kriitikute südamed võitnud režissöör Paul Verhoeven peaks olema tuttav igale ulmefilmide fännile: tema "Täielik mäluvahetus" ("Total Recall") kuulub ikkagi žanri klassikute hulka. Üks tema kuulsamaid filme on kindlasti žanriparoodia ja sõjafilmide kallal ironiseeriv "Tähesõdalased", mis leiab aset lähitulevikus, kus paljud noored lähevad võõrale planeedile hiigelputukate vastu võitlema. See film on naljakas, verine, vägivaldne ning filme ja ühiskonda kritiseeriv. Ei seosta väga Disney brändiga, ega ju?

7. "Lunaraha" ("Ransom", 1996)

Mel Gibsoni näitlejakarjääri tipus valminud Hollywoodi kvaliteetrežissööri Ron Howardi "Lunaraha" räägib küll lapsest, kuid kohe kindlasti pole tegu laste - ja peresõbraliku looga. Gibson mängib endist hävituspilooti, kelle elu pööratakse pea peale, kui röövitakse tema väike poeg. Asja hakkab uurima FBI, kuid seesama organisatsioon uurib ka mehe firma kahtlaseid tehinguid. Kui selgub, et röövijad ei kavatsegi poega tagasi anda, võtab mees olukorra ise käsile.

8. "Apocalypto", 2006

Disney ja vägivaldne lugu maiade kultuuri verisest hävinemisest? Mel Gibsoni lavastatud film on pingeline, ootamatu ja kohati täiesti pöörane ning ei tohiks olla mitte mingi nurga alt Disney haarde all valminud, aga ometi nii oli, sest Disney omanduses olev Touchstone Pictures üritaski välja anda täiskasvanutele suunatud filme, mida otseselt keegi Disneyga ei seostakski.

9. "Vastik vana" ("Bad Santa", 2003)

Seda väga roppu komöödiat, millele ilmus eelmisel aastal ka järg, nimetati ilmumise ajal The Washington Timesi poolt "Miracle on 34th Streeti" kurjaks kaksikvennaks ning Disneyle heideti ette, et kuidas nad said üldse olla seotud filmga, mis tegi jõuluvanast lõtvade elukommetega alkohoolikust varga. Disney otseselt ei teinudki, sest filmi tootis toona Disney omanduses olnud Miramaxi alla kuulunud Dimension Films.

10. "Tulelinn" ("Reign of Fire", 2002)

Me kõik teame draakoneid Disney animatsioonides või filmides "Pete's Dragon" ja "Alice imedemaal" (2010), kuid "Tulelinna" draakonid ei sarnane mitte kuidagi neile heasüdamlikele olenditele.

2002. aastal linastunud "Tulelinn" ei leidnud omal ajal publikut ning ka kriitikud olid filmi suhtes väga leiged, aga ometi on tegu Disney Touchstone Picturesi toodetud filmiga, kus maailma on vallutanud ja kõrvetanud tuldpurskavad draakonid, kes ootavad õiget hetke, et inmkonnale ots peale teha.

Filmis teeb väga karmi rolli praegune superstaar Matthew McConaughey ning peaosas on ei keegi muu kui Christian Bale. Tegu on omamoodi kultusfilmiga, mida omal ajal keegi väga ei armastanud, kuid leidis aja jooksul ustava publiku. Minul õnnestus seda omal ajal Kosmose kinos näha ja elamus on siiani eredalt meeles.

"Tulelinna" draakonite loomiseks läbi viidud uurimistöö pani aluse ka "Troonide mängu" draakonitele. Sellest kirjutas pikemalt Vice.