Plangukala.

Puuplangule naelutamine

Peamiselt kalavalmistamiseks kasutatav puuplank sobib aga ka õhema lihaviilu küpsetamiseks: tuleb võtta piisava suurusega puuplank ja mõned puhtad naelad, millega kalafilee või lihatükk "toorelt" plangu ülemisse otsa kinnitada. Nüüd pole muud, kui lõkkele leek peale ja plangud 60-kraadise nurga all lõkkeveerele valmima asetada. Lõkkest peegelduv kuumus valmistab liha, suits maitsestab. Kindlasti on tegemist aeglase valmistamistehnikaga, kuid tulemus on seda väärt. Kala valmib umbes tunniga, lihadest oleks soovitatav veisega piirduda, kuna liiga kõrget liha sisetemperatuuri ei ole võimalik saavutada. Erinevalt kalast tuleks liha ka poolel teel valmimiseni plangul keerata. Selle grilltehnika aegluse korvab tuhandekordselt aga selle tehnika visuaalne kaunidus.

Enn Tobrelutsu Dirty Steak

Sütel valmiv liha

Grillmeistri Enn Tobrelutsu välja töötatud nii-öelda “dirty steak”: otse sütel grillimine on võetud üle mammutiküttide eelajaloolisest ajast, kui liha heidetigi suure kamakana lõkkesse ning sütest tekitatud tugeva väliskoore all haudus liha pehmeks. Tobrelutsu süteliha on õigesti suupäraseks lõigatud, peenelt maitsestatud ja hoolikalt sütel valmistatud. Vaja on vaid väga kvaliteetset sütt, mis maasse kaevatud augus kenasti tulipunaseks saab aetud ning mille peal 2,5 sentimeetri paksused lihalõigud vabalt valmida saaksid. Liha tõmbab kuumas esiteks söed enda külge, kuid lihasuhkrute karamellistudes ja "kooriku" tekkides laseb neist jälle lahti. Liha ideaalsel valmimisel on sütel kõrbenud liha kihiks vaid mõned millimeetrid ning sütt saab vaadata kui ühte maitseainet. Suur on sööjate üllatus, kui otse ülikuumade süte sees küpsetatud lihalõik saab olema pehme ja mahlane, kergelt medium (nt veiseliha puhul) ja maitselt lihtsalt jumalik.

Maagrill

Enamast roostetab ja mädaneb läbi grilli alumine osa, jättes alles aga UFO kaane. Kasutame selle ära korraliku maagrilli ehitamiseks. Kaevake maasse grillikaanest mõni sent väiksema diameetriga auk, nüüd tuleb sinna teha kas lõke või läita söed ja grill ongi valmis. Kuna kaotsi on läinud ka grillrest, siis tuleks enne grillimist taas pöörduda puuplankude poole – leidke paar väiksemat puujuppi, nii 15–20sentimeetriste külgedega – ning sokutage need tund-paar enne grillimist veeämbrisse likku. Nüüd kuivatahe puujupid ja asetage grillimiseks minev lihakraam nende peale. Plangud aga otse sütele ja kaas peale. Esiteks valmib liha mõnusas kuumas keskkonnas, samas annab pikapeale vaikselt suitsema hakkav puit lihale ka suitsumekki.

Nüüd kuivatahe puujupid ja asetage grillimiseks minev lihakraam nende peale. Plangud aga otse sütele ja kaas peale.

Matmistehnikad

Alati on võimalik liha matta. Tegemist on aga ühe pikema grillimisega, mis nõuab ettevalmistust ja seejärel pikka grilliaega. Aga... Paralleelselt kaevake auk ja tehke lõke, kuhu pange kuumama posu maakive. Kui maakivid on paar-kolm tundi lõkkes soojenenud, pange pooled kivid auku ja katke õhukese mullakihiga. Nüüd asetage mullale erinevad lihad – marlis ja fooliumis marineeritud käntsakad. Nende peale uuesti muld ja uuesti kuumad kivid. Nüüd katke kogu auk suure mullakihiga ja minge kosutavaid jooke nautima. Aega kulub mõni tund, kuni ka kõige vintskem liha on pehmem kui ema pai.

LOE VEEL: