„See on kõige vastikum film, mis eales tehtud,” kirjutas The Verge provokatsioonile vastates pärast jaanuarikuist esilinastust ja seda tsiteeriti üle terve maailma. Film, mis kannab pealkirja "Kuso", on luupainajalik pilt hävitava maavärina järgsest Los Angelesest, kus harvad ellujäänud võitlevad oma elu eest.

„Te kas armastate seda või vihkate seda – keskteed ei ole,” ütleb filmi režissöör ise, kelleks on üllatuslikult Steven Ellison ehk Flying Lotus – üks maailma tuntumaid eksperimentaalse jazz-hopi viljelejaid, mitmekordne Grammy kandidaat. „Mina olen teid igatahes hoiatanud!”

„Meie küll ei ürita teid hoiatada, aga see film nõuab oskust magu kõvaks teha,” vastab Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali kunstiline juht Maria Reinup, nimetades nähtavat justkui inimese kõigi kehavedelike ja veidruste tuleprooviks, millest kumab läbi selge autorikäsi ja soov kriitikuid ninapidi vedada. Tegemist on kindlasti ühe omapäraseima ja omanäolisema filmiga, mida oleme näinud.

„Ei ole mingit mõtet soovitada sellest filmis mõtet otsida. Kui aga julged lasta sel trip´il end kaasas kanda, avastad ühtäkki, et see tekitab samasugust kihku nagu tunneme suvel, kui sõidame jalgrattaga mööda loomast, kes on äsja autolt löögi saanud. Miks me sõitu aeglustame, ehkki teame, mis vaatepilt meid ees ootab?”

Filmis kõlab Flying Lotuse, Aphex Twini, Akira Yamaoka ja Thundercati muusika ning ühe näitlejana teeb kaasa legendaarne laulja George Clinton.

"Kuso" linastub eksklusiivse seansina Haapsalu kultuurimajas laupäeval, 29. aprillil.

Kokku näeb 28.-30. aprillini aset leidval HÕFFil 29 pikka filmi ja kahte lühifilmide programmi. Lisaks eri žanre koondavale põhiprogrammile, kust leiab viimase aasta parimaid, julgemaid ja originaalsemaid linateoseid, näidatakse publikule ka nostalgiast tiinet retroprogrammi, jätkatakse friigi- ja B-filmidega ning eriseanssidega. Esilinastub ka kaks uhiuut Eesti filmi. Oodata on filmikülalisi nii Eestist kui mujalt maailmast.