"Me oleme siin näitamaks, et Prantsusmaa panustab NATO liitlaste omavahelisse koostööse ja et teenida koos oma liitlastega Eestist ja Ühendkuningriigist," ütles Prantsuse kontingendi ülem kolonel Michel de
Mesmay ja lisas, et Prantsuse sõduritel on varasemast hea koostöökogemus eestlastega nii Kesk-Aafrika Vabariigist kui ka piraatlusvastaselt operatsioonilt Adeni lahel.

Täna saabusid Eestisse esimesed 50 lahingugruppi kuuluvat Prantsuse kaitseväelast. Kokku panustab Prantsusmaa Tapal paiknema hakkavasse lahingugruppi 300 kaitseväelasega. Prantslased panustavad NATO
lahingugruppi järgneva kaheksa kuu vältel, andes seejärel vastutuse üle taanlastele.

Lahingugruppi kuulub ligi 1200 liitlassõdurit. Prantsusmaa on teatanud, et nende panuseks on 300 kaitseväelasega üksus, mille relvastuses on tankid Leclerc ja jalaväe lahingumasinad VBCI, aga ka soomukid VAB. Ühendkuningriik on teatanud, et nende panuseks lahingugruppi on 800 kaitseväelasega soomusüksus, mille relvastuses on muuhulgas tankid Challenger 2 ja jalaväe lahingumasinad Warrior, aga liikursuurtükid AS90 ja soomukid.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid möödunud juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada NATO pataljonide lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola. Eestis paiknema hakkava NATO lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavateks riikideks on Prantsusmaa ja Taani.

Eestit seovad brittide, taanlaste ja prantslastega pikaajalised kaitsealased sidemed ning relvavendlus ühisest osalemisest rahvusvahelisetel sõjalistel operatsioonidel.

Kokku tuleb liitlassõdureid lähiajal siia ligi 1200. Otsa tegi lahti ligi 130 Ühendkuningriigi kaitseväelast, kes saabusid eelmisel reedel.

Täna Eestisse jõudnud prantslased panustavad NATO lahingugruppi järgneva kaheksa kuu vältel, andes seejärel vastutuse üle taanlastele.

Ülejäänud NATO lahingugrupi isikkoosseis ja nende varustus saabub siia lähinädalatel.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid möödunud juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada NATO pataljonide lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola.

Ühendkuningriik on teatanud, et nende panuseks lahingugruppi on üle 800 kaitseväelasega soomusüksus, mille relvastuses on tankid, jalaväe lahingumasinad, liikursuurtükid ja soomukid. Prantsusmaa panus on 300 kaitseväelast.