Uus versioon Googligan pahavarast nakatab pealtnäha süütuid Google Play mobiilirakendusi ning mänge. Hinnanguliselt nakatab Googligan iga päev enam kui 13 000 seadet.

Pahavara eesmärgiks on varastada kasutaja kontode andmed, mille abil pääsevad kurjategijad ligi kasutaja Gmaili kontole, piltidele, dokumentidele ning muudele Google teenustele.

"Siiski on Google Play täna ohutuim viis hankida uusi rakendusi," kommenteeris BCS Infoturbekeskuse juht Raido Orumets ning lisas, et Google kontrollib oma poes jagatavaid rakendusi pidevalt ning eemaldab pahavara sisaldavad rakendused kiiresti.

Tema kinnitusel on juba praeguseks kõik rakendused, mis uut versiooni Googliganist sisaldasid, eemaldatud. "Kahjuks näeme, et Google Play konkurendid on muutumas üha populaarsemaks ning keskkonnad, kust on võimalik alla laadida piraattarkvara, on eriti noorte seas levinud. Siinkohal tuleb lastevanematel olla tähelepanelik ning jälgida, et noored kasutaksid nutitelefone turvaliselt.“

Telefonitootjad ning ka Google ei soovita laadida alla rakendusi mujalt kui Google Playst, kuna kolmandate osapoolte jagatavaid rakendused ei ole kontrollitud ning tõenäosus saada mobiiliviirusega nakatatud on väga suur.

Mida mobiiliviirus telefoniga teha võib?

• Pahavara võib saata sinu teadmata SMS sõnumeid või teha telefonikõnesid tasulistele numbritele.

• Edastada sinu telefoniekraanile reklaamsõnumeid.

• Pahavara võib varastada sinu kasutajaandmed, pildid, dokumendid, sõprade andmed.

• Jälgida sinu asukohta või lindistada sinu kõnesid.

• On juhtumeid, kus pahavara on levinud kasutaja telefonist ka lauaarvutitesse.