Üllatus: "Kuuvalgus" on parim film
Barry Jenkinsi "Kuuvalgus" ei võitnud parima filmi Oscarit, kuid siis võitis ka. Filmi võit polnudki nii üllatav, vaid seda oli pigem see, kuidas auhind välja kuulutati.

Mis juhtus? Auhinna üle andnud Warren Beatty ja Faye Dunaway käes oli vale ümbrik ja siiani pole teada, kuidas sattus nende kätte ümbrik, milles olev sedel luges "parim naispeaosa - Emma Stone". Igast ümbrikust on kaks koopiat ning kuidagi sattus üks hoopis Warren Beatty kätte ning pikemalt mõtlemata eeldasid Warren Beatty ja Faye Dunaway, et võitjaks on ongi "La La land".

Üllatus: "Manchester by the Sea” teenis kaks põhiauhinda
Casey Affleck sai oma töö eest parima meespeaosa Oscari ning filmi stsenarist ja režissöör teenis parima originaalstsenaariumi Oscari. Ennustuste kohaselt oli Afflecki võit juba ette teada, kuid stsenaariumi osas oli olukord üsna lahtine. Seda võib lugeda meeldivaks üllatuseks.

Üllatus: Helirežii ja helimontaaži kategooriad
Heliežii ja helimontaaž on kategooriad, millel on raske vahe teha ning tihtipeale lähevad mõlema kategooria võidud samale flmile, kuid seekord läks asi teistmoodi: helirežii võitis "Hacksaw Ridge lahing" ning helimontaaži "Saabumine".

"Saabumine"

Üllatus: 14 Oscarile nomineerinud "La La Land" ei teinud ajalugu
Rekordilised 14 nominatsiooni teeninud film kogus "ainult" kuus kuldmehikest ning jäi kaugele maha "Ben-Huri", "Titanicu" ja "Sõrmuste isanda" 3. osa poolt seatud latist (11 võitu).

"La La Land" on nüüdsest üheteistkümnes film, mis on saanud 6 Oscarit ühe õhtu jooksul: teisteks on "Piinakamber" ("The Hurt Locker"), "Forrest Gump", "Chicago", "Mrs. Miniver", "Ristiisa 2", "Star Wars", "A Place in the Sun", "An American in Paris" ja "A Man for All"

Üllatus: "Suitsiidisalk" teenis Oscari
Kuidas on võimalik, et "Suitsiidisalk", mille kriitikud nii hoolega maha tegid, teenis Oscari ning "Lõvi" jäi kõigest ilma? "Lõvi" grimm polnud Oscari vääriline, aga seda oli "Suitsiidisalk": Harley Quinn ja Jokker olid filmi staarid suures osas tänu grimmile.

Pettumus: Denzel Washington jäi Oscarist ilma
"Fences" põhineb August Wilsoni samanimelisel näidendil ning filmi režissöör ja peaosaline on Denzel Washington. Film kandideeris 4 Oscarile, kuid võitis ainult ühe parima naiskõrvalosa eest (Viola Davis). Washingtonile oodati karjääri kolmandat Oscari võitu, kuid tänavune tugev konkurents ei lubanud filmil särada meespeaosa kategoorias ning sama juhtus ka parima filmi kategoorias.

Pettumus: "Lõvi" ei võitnud ühtegi Oscarit
Suurepäraste näitlejatöödega liigutav film "Lõvi" ("Lion") kandideeris 6 Oscarile, kuid ei võitnud ühtegi. Meeskõrvalosa kategoorias oli Dev Patel selge soosik, kuid vastas seisid siiski liiga tugevad konkurendid.

"Lõvi"

Pettumus: "Kubo ja kaks pillikeelt" jäi tühjade kätega
Laika animatsioonistuudio leidlik ja innovaatiline "Kubo ja kaks pillikeelt" oli selgelt tugevam valik parima animatsiooni kategooria võitjaks kui Disney "Zootoopia", kuid seekord võitis jälle populaarsem ja turvalisem valik. "Kubo" kandideeris ka parimate visuaalefektide kategoorias, kuid see läks siiski "Džungliraamatule".

Pettumus: "Hell or High Water" jäi tähelepanuta
Vajalik, tõhus, terav ning samal ajal ka väga meelelahutuslik neo-vestern "Hell or High Water" kandideeris 4 Oscarile, kuid õhtu jooksul mainiti filmi kõigest paar korda. Parima filmi, montaaži, meeskõrvalosa ja stsenaariumi kategooriates oli küll tihe konkurents, aga "Hell or High Water" oleks võinud vähemalt ühe endale noppida.

Pettumus: Scorsese "Vaikus" ei saanud operaatoritöö Oscarit
"Vaikus" kandideeris ainult ühele Oscarile parima operaatoritöö eest, kuigi tegemist on filmiga, mis oleks võinud ideaalmaailmas kandideerida pea sama paljudes kategooriates kui "La La Land". Kahjuks viis operaatoritöö Oscari koju just viimane. Rodrigo Prieto töö on see, mis paneb "Vaikuse" elama ning mul on kahju, et Akadeemia liikmed seda ei mõistnud. "Vaikus" kandideeris ühele Oscarile suures osas Scorsese ebatavalise teemavaliku pärast: 17. sajandi jesuiidi preestrid Jaapanis.