Täiskasvanuks saamise ajal on oluline see, et laps annaks endale võimaluse proovida erinevaid asju. Hoolimata sellest, mis tulemus on, pead sina vanemana olema talle toeks ja julgustama edaspidiseid püüdlusi. Pole vahet, kas ta võitis oma jalgpallimängu või kaotas, plaksuta ikkagi. Ka siis, kui ta ei saa platsilegi, käi ikka tema võistlusi vaatamas. Laps ei tohiks proovimise pärast kunagi häbi või piinlikkust tunda.

Ja pea meeles — raskete takistustega silmitsi seismine õpetab lapsele kordades rohkem kui pidevalt keskmiselt hästi esinemine.

2. Julgusta proovima

Lase lapsel proovida erinevaid spordialasid ja huviringe, lase tal kokata ja koera eest hoolitseda ja innusta teda võimalikult erinevaid asju tundma õppima. Aga ära survesta ega pane talle liigset pinget peale, sest nii võid lapse tuju hoopis rikkuda.

3. Lase tal probleeme ise lahedada

Kui sa selle raske töö lapse eest ise ära teed, õpib ta ainult seda, kuidas sind appi kutsuda. Ta ei omanda enesekindlust ega oskusi ise hakkama saamiseks. Parem on, kui laps saab omapäi õppides kolmesid ja neljasid, kui sinu tehtud tööde eest puhtaid viisi!

4. Luba käituda eakohaselt

Laps ei oska ega peagi käituma agu täiskasvanu. Laps, kes tunneb, et ta on hea ainult siis, kui ta käitub nagu vanemad, seab endale ebarealistlikud eesmärgid ning teadmine, et ta ei saavuta neid eesmärke võtab motivatsiooni edasi püüelda täiesti maha. Lase lapsel olla laps ja ära pahanda, kui ta käitub nagu teised temaealised.

5. Tekita huvi

Lapse lõputu küsimustejada võib olla väsitav, kuid sa ei tohiks kunagi keelata või takistada teda uurimast ja pärimast. Küsimuste läbi mõistavad lapsed, et maailmas on nii palju asju, millest nad midagi ei tea ja mis on väga huvitavad. Koolis saavad lapsed, kes on oma vanemad küsimustega surmani ära tüüdanud, paremini hakkama, sest nad on harjunud informatsiooni omandama ja julgevad küsida. Ehk teisisõnu — nad oskavad õppida.

6. Anna lapsele raskeid ülesandeid

Lase tal pusida millegi kallal, mida ta ise peab võimatuks. Näiteks õpeta ta abiratasteta rattaga sõitma või üksinda pannkooke küpsetama. Eduelamus, mis laps tema jaoks keeruliste ülesannete lahendamisest saab, innustab teda veelgi raskemaid asju ette võtma.

7. Ära vabanda teda välja ega lase viilida

Mida rohkem on tal võimalik oma kohustusi täitmata jätta, seda ebakindlamaks ta tegelikult muutub. Ülesanded, mis tuleb ära teha, peavad saama tehtud ka siis, kui need tunduvad rasked või tüütud.

8. Ära kritiseeri ta püüdlusi

Lapse motivatsiooni ja enesekindlust ei kõiguta miski muu rohkem kui negatiivne tagasiside tema poolt tehtule. Tagasiside ja kasulike näpunäidete andmine on muidugi vajalik ja seda tulebki teha, kuid iial ei tohi lapsele öelda, et ta on läbikukkuja või et ta ei saa naguii hakkama. Kui laps kardab, et tema ebaõnnestumine ajab su vihaseks või kurvaks, ei proovi ta enam iial.

9. Ebaõnnestumised olgu õppetundideks

Vigadest õppimine teeb enesekindlamaks, aga ainult siis, kui sina vanemana aitad tal eksimustest aru saada ning mõista, mida järgmine kord paremini teha saab. Luba lapsel eksida ja ära pahanda, kui ta kohe esimese korraga pihta ei saa, vaid õpeta ja näita, kuidas saaks paremini.

10. Võimalda uusi kogemusi

Sinul vanemana on kohustus lapsele näidata, kui suur ja võimalusterohke on maailm ning kui põnevaid, lahedaid, keerulisi ja raskeid asju on võimalik kogeda. Ära hoia teda toas vati sees kinni, sest siis ei julgegi ta ka tulevikus nina ukse vahelt välja pista.

11. Õpeta talle kõike, mida sa tead

Kuni lapse teismeeani oled sina ta iidol ja sul on võimalik õpetada talle kõike alates koristamisest kuni viisakuse ja õigesti rääkimiseni. Ole eeskujuks! Sinu õnnestumised annavad lapsele julgust ka ise ette võtta ja ära teha, sest sina ju said hakkama.

12. Ära ütle lapsele, kui oled ta pärast mures

Kui laps teab, et sa muretsed ta pärast, saab ta enesehinnang suure hoobi — järelikult on ta midagi valesti teinud.

13. Julgusta raskustele vastu astuma

Elu on mõnikord karm ja ebaõiglane ja lapsed saavad seda üsna kiiresti teada. Kui teele satuvad raskused, tuleb neist üle saada ja neist kogemustest õppida. Lapsele tuleb meelde tuletada, et tagasilöögid on normaalsed, aga need ei pea tingimata lõpetama tema püüdlusi edukaks saada.

14. Paku oma abi, aga mitte liiga palju

Kui laps teab, et ta saab alati sinu peale loota, siis ta loodabki alati sinu peale ja loobub ise pingutamast. Nii et ole tema jaoks olemas, aga ära üle pinguta, lase tal endal ka vaeva näha.

15. Ära takista teda uusi asju proovimast

Lase tal sõita kõige peadpööritavama karusselliga, uut spordiala proovida või maleklubisse astuda. Kiida teda julguse eest uusi kogemusi omandada. Mugavustsooni kinni jäämine teeb laisaks, uued kogemused sunnivad pingutama ja end proovile panema.

Foto: Shutterstock

16. Õppimine olgu lahe

Sinu eeskuju on nakkav, nagu sa juba tead. Kui sina lähed elevile ujuma õppimise või matemaatikaeksami pärast, siis läheneb ka laps neile ülesannetele pigem elevuse kui hirmuga. Õppimine on raske, aga kui tulemus on hea ja vanemate vastukaja positiivne, tekib lapsel suurem soov veelgi rohkem õppida ja areneda.

17. Ole autoriteet, aga mitte kubjas

Liiga karmid vanemad hävitavad lapse enesehinnangu ja eneseusu, sest laps kasvab üles teadmises, et ta nagunii teeb kõike kogu aeg valesti ja milleks siis üldse proovida.

Allikas: Independent