MTÜ E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu sõnul on eile meediasse jõudnud juhtumi puhul teada, et ohver ei kasutanud tavalist e-sigaretti, millel on elektroonilised kaitsed olemas, vaid erilist seadet: mehaanilist modifitseeritud varianti, millel need puuduvad.

E-sigaretipood kaupluseketi omanikfirma Elgery Group OÜ tegevjuht Kirill Vlassov kinnitas, et tegemist on e-sigaretitaolise tootega, mitte otseselt e-sigareti endaga. MechMODiks kutsutav seade on toode, kus aku on ühendatud otse kütteelemendiga ning seadmel puudub igasugune kaitse. Ainus, mis seadmel olemas on, on sisselülitusnupp. Vajutades nupule, laseb seade voolu otse akult kütteelemendile. "Sellist toodet võib kasutada ainult väga teadlik tarbija," ütles Vlassov.

"See kooslus on ohtlik, kui inimene ei tea, mida ta teeb," seisab ka E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu vastuses. "Mees ise kirjutas Facebookis, et lasi varem poel seadme kokku panna, kuid pärast seda, kui USAs keelati poodidel isekoostajate jaoks modifitseeritud variante kokku panna, hakkas ta seda ise tegema," ütles liit.

Nende sõnul kinnitab avalikult teadaolev info, et kasutaja andis akule 2-3 korda suurema koormuse, kui aku tehnilised näitajad lubasid.

E-sigaretipood kaupluseketi sortimendis mechMOD tüüpi tooteid ei müüda. "Kõik e-sigaretid, mis on saadaval meie kauplustes, on varustatud kiipidega, mis kaitsevad selle eest, et tekiks ülepinget," kinnitas Vlassov. "Suurt tähelepanu pööratakse ka kliendile adekvaatse info andmisele. Meie personal läbib pidevalt koolitusi, et nad oskaksid anda klientidele kõige täpsemat infot; et klient teaks täpselt, kuidas millist toodet kasutada võib."

Elgery Group OÜ kinnitab, et nende ligi kümneaastase tegutsemisaja jooksul pole nende teada Eestis veel ühtki plahvatava e-sigareti juhtumit olnud.

E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu soovitused:

MTÜ E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu sõnul on e-sigarettide ja muu akutoitel töötava elektroonika kasutamisel ülimalt oluline jälgida akude ohutusnõudeid. Akule suurema koormuse andmine, kui aku suudab kannatada, või lühise tekitamine võib muuta aku ohtlikuks.

  • Kasutatavad akud peavad sobima seadme võimsusega (mitte mingil juhul ei tohi kasutada tundmatuid akusid).
  • Mitte mingil juhul ei tohi e-sigareti varuakusid lahtiselt ilma lisakarbi või kaitseta taskus kaasas kanda.
  • Kui aku on vigastada saanud, ei tohi seadet enam kasutada ning tuleb kiiresti pöörduda poe poole, kust seade on ostetud.
  • Kui 18650 akul on kulunud või katki seda kaitsev ümbris, siis tuleb see koheselt välja vahetada või aku utiliseerida
  • Mehaanilise e-sigareti kasutamine on ilma ohmi seadust tundmata ohtlik, seega palume kõigil e-sigareti kasutajatel, kes ei tea täpselt, mida nad teevad, kasutada elektroonilise ülekoormuskaitsega ja reguleeritava võimsusega seadmeid.