„Mind pani väga imestama, kuna kõigepealt kontrolliti mind oktoobri lõpus ja siis ei mainitud saabuva aegumise kohta midagi. Novembri keskel, kusagil 20nda paiku peeti mind uuesti kontrolli käigus kinni ja ka siis ei öeldud selle kohta midagi. Aga selleks ajaks oli luba juba kehtetu. Nüüd, kui mind viimati kinni peeti, oli imestus seda suurem, et politsei väitel pole ma ei esimene ega viimane," seletas toimetusele trahvi saanud autojuht.

Mees läks pärast trahvi saamist maanteeameti liiklusregistribüroosse ja uuendas oma loa. „Büroost öeldi, et olen juba neljas, kes täna luba uuendamas käib ja et mul läks trahviga isegi hästi, sest proua enne mind olla saanud rutiinse kontrolli käigus 480 eurot trahvi," jutustas mees.

Politsei töö kohta mees midagi halba öelda ei saa, sest politseinikud olla suhtunud kõigesse väga hästi, selgitades ja olnud mõistvad. „Samas trahvi määramisel ei arvestanud seda inimlikku faktorit. Nad ütlesid ka, et tuleb ise käia internetis oma andmeid kontrollimas, mida igaüks kindlasti ei taipa teha," väljendas mees nõutust.

Sisuliselt juhtimisõiguseta sõitnud autojuhi jaoks oli imelik, et teda varasema kontrolli käigus saabuvast aegumisest ei hoiatatud. Mees kahtlustab, et see on politseile hea teenimise koht, sest trahvid pidid algama 800 eurost.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Marie Aava selgitas, et kui juhtimisõigus on ära võetud või juhiluba aegunud, puudub inimesel juhtimisõigus ning sellisel juhul on vastav märge ka politsei andmebaasides.

„Politseiametnikud, kes sõiduki peatavad, paluvad üldjuhul alati juhil näidata kontrolliks isikut tõendavat dokumenti ja selleks võib olla ka ID-kaart. Dokumendikontrolli eesmärk on tuvastada roolis olev inimene. Dokumendi kehtivust peab jälgima eelkõige inimene ise," kommenteeris Aava.

„Üksikutel juhtudel võib ette tulla olukordi, mil juhti läbi andmebaaside ei kontrollita, näiteks „Kõik puhuvad" politseioperatsioonidel, kus kontrollitavate juhtide hulk on väga suur ja isikutuvastus ei ole seetõttu ajaliselt otstarbekas," selgitas Aava, miks mõnikord ei pruugita dokumendi saabuvat aegumist tuvastada.

Juhiloa aegumise ja vajalike juhikoolituste tähtaegade meeldetuletusi saab muuseas endale tellida riigiportaalist. Selline meeldetuletus on võimalik tellida e-maili kui ka SMS-iga.