Režissöör Damien Chazelle'i ("Whiplash") uus film "La La Land: California unistused" Ryan Goslingu ja Emma Stone'iga peaosades teenis nominatsioonid parima komöödia/muusikali, näitleja (komöödia/muusikal), näitlejanna (komöödia/muusikal), režissööri, stsenaariumi, filmimuusika ja laulu kategooriates. Siinkohal teeksin nüüdseks väga etteaimatava ennustuse: "La La Land: California unistused" võidab 11. veebruaril parima filmi Oscari.

Praegu veel Eesti kinodes vaatajaid kaasa tõmbava "Hacksaw Ridge'i lahingu" režissöör Mel Gibson võib olla eriti rahul, sest ilmselgelt on Hollywood talle andestanud ning oma rüppe tagasi kutsunud: film teenis nominatsioonid parima draama, näitleja ja režissööri kategooriates.

"Saabumine"

Kauaoodatud järje "Blade Runner 2" režissöör Denis Villeneuve pole auhinnagalade jaoks võõras: tema filmid "Sicario" ja "Vangistatud" pälvisid eelmistel aastatel samuti mitu nominatsiooni. Lavastaja värskeim film "Saabumine" on samuti veel meie kinodes ning nüüd on veelgi rohkem põhjuseid, miks film ära vaadata, sest peategelast kehastav Amy Adams nomineeriti parima näitlejanna kategoorias ning Jóhann Jóhannssoni hingepugev muusika jõudis parima muusika kategooriasse.

Parima animatsiooni kategooria panid kinni "Kubo ja kaks pillikeelt", "Vaiana", "My Life as a Zucchini", "Laula", ja "Zootropolis", mille hulgast on Eesti kinodes hetkel "Vaiana" ning 23. detsembrist jõuab ka "Laula", kuigi filmi esimesed linastused algavad juba 17. detsembrist.

Suurimad üllatajad

Ropp, vulgaarne, vägivaldne, verine, neljandat seina lõhkuv anti-superkangelasefilm "Deadpool" nomineeriti kahes kategoorias: parim komöödia/muusikal ja parim näitleja (komöödia/muusikal). Kuidas on võimalik, et oma labasuses leidlik superkangelasefilme ja suurfilme pilav "Deadpool" jõudis Kuldgloobuste jagamisele?

Asi pole selles, et "Deadpool" teenis 58 miljoni dollari suuruse eelarve juures tagasi 782,6 miljonit dollarit ning purustas mitmeid rekordeid, tõustes seejuures 2016. aasta enimteeninud filmide edetabelis seitsmendale kohale ning omandades enimteeninud R reitinguga filmide hulgas esimese koha. Asi on selles, et see pole superkangelasefilm, vaid pigem superkangelasefilme läbi paroodia ja pilamise peeglisse vaatama sundiv teos, mis on oma žanrist sama teadlik kui peategelane Deadpool ise, kes teab, et on filmi - ja koomiksitegelane, keda publik kinos vaatab.

Mel Gibson teenis "Hacksaw Ridge'i lahinguga" kolm nominatsiooni, mis viib ta Oscari-rallis ka parima režissööri nominatsioonile aina lähemale. Parima režissööri kategoorias on esindatud veel Damien Chazelle ("La La Land: California unistused"), Tom Ford ("Ööloomad"), Barry Jenkins ("Moonlight") ja Kenneth Lonergan, "Manchester by the Sea".

Gibson napsas nominatsioonid ära näiteks Denzel Washingtoni ("Fences"), Denis Villeneuve ("Saabumine"), Ben Afflecki ("Öö seadus") ja Martin Scorsese ("Silence") eest.

"La La Land: California unistused"

Näitlejate kategooriad (nii draama kui komöödia/muusikal) üllatasid samuti. Kui parima kõrvalosa kategooriasse jõudnud näitlejad olid kõik väga oodatud valikud, siis Aaron Taylor-Johnsoni nominatsioon "Ööloomade" (Eestis 27. jaanuarist) eest saabus üsnagi ootamatult. Sama võib öelda ka parima draamanäitleja valikute kohta: ainuke tõsisem üllataja oli kunagine "Sõrmuste isanda" staar Viggo Mortensen, kes tegi filmiga "Kapten Fantastiline" väga meeldejääva rollisoorituse.

Väga üllataval kombel korjas Meryl Streepi "Florence Foster Jenkins" lausa neli nominatsiooni. See polekski nii üllatav, kui kolm nendeks poleks olnud näitlejate kategooriates.

Väga meeldiv üllatus tabas kindlasti vendade Coenite 2010. aasta filmis "Tõeline visadus" tehtud rollisoorituse eest Oscarile kandideerinud Hailee Steinfeldi, kes teenis tänavu parima näitlejanna Kuldgloobuse nominatsiooni "Edge of Seventeen" eest. Film linastus PÖFFil ning jõuab veel kinnitamata ajal ka Eestisse.

Suurimad kaotajad

Clint Eastwoodi "Sully" puhul olid kriitikud juba septembris päris kindlad, et vanameister Tom Hanks hakkab korjama hulganisti nominatsioone ja auhindu, kuid mida aasta edasi, seda selgemaks sai tõsiasi, et Hanksi kõrval kasvab päris korralik konkurents ning nii ta parima draamanäitleja kategooriasse ei jõudnudki. "Sully" pole filmina sama tugev kui teised parima draamanäitleja kategoorias esindatud filmid, kuid Hanks oleks siiski väärinud äramärkimist. Oscaritel võib Hanksil rohkem vedada.

Üllataval kombel ei jõudnud aasta enimteeninud film "Kalatüdruk Dory" parima animatsiooni kategooriasse. Konkurents oli küll tihe, kuid Disney "Vaiana" asemel oleks Pixari animatsioon sobinud ideaalselt.

Martin Scorsese "Vaikus" ("Silence") on juba saanud kiitust mitmel rindel, kuid hiline linastumisaeg ning keeruline temaatika võis pigem filmi kahjuks rääkida. "Vaikus" ei saanud mitte ühtegi nominatsiooni ning see võib tähendada väheseid nominatsioone ka Oscaritel. Scorsese filmi puudumine on minu jaoks kõige suurem ebameeldiv üllatus ja kuigi film linastub Eestis alles 17. veebruaril, võis kiituse ja filmi suurejoonelisuse tõttu juba varakult arvata, et see hakkab mitmeid auhindu korjama, aga nii kahjuks ei läinud.

"Hacksaw Ridge'i lahing"

NASA naisteadlastest kõnelev "Hidden Figures" (Eestis 17. veebruarist) teenis kaks Kuldgloobuse nominatsiooni, kuid peaosalist kehastav paljukiidetud Taraji P. Henson jäi oma nominatsioonist ilma. Taraji P. Henson on varem kandideerinud ühele Oscarile.

Parima režissööri kategoorias oli küll tihe konkurents, kuid mitte iga päev ei juhtu see, kui näitleja Denzel Washington lavastab filmi, mida on juba praeguseks nii palju kiidetud, et raske on mõista, miks ei saanud Washington režissööritöö eest nominatsiooni. Näitleja jaoks pole see esimene lavastajatöö: 2002. aastal valmis tema käe all "Antwone Fisher" ning 2007. aastal linastus Kuldgloobustel parima draamafilmi kategoorias kandideerinud "The Great Debaters". "Fences" kandideerib siiski kahes kategoorias: parim naiskõrvalosatäitja (Viola Davis) ja parim meesnäitleja (Denzel Washington).

Martin Scorsese "Vaikuse" kõigest ilma jätmine on üks asi, aga anda Tom Fordi uuele filmile "Ööloomad" ainult kolm nominatsiooni (parim režissöör, kõrvalosa, stsenaarium) on hoopis teine. Peaosalised Amy Adams, Jake Gyllenhaal ja Michael Shannon väärinuks samuti tähelepanu. Kõrvalosatäitja Aaron Taylor-Johnson teenis küll nominatsiooni, aga Gyllenhaal puhul oli tegu tema karjääri ühe parima rolliga. Näitleja on varem teeninud ainult kaks Kuldgloobuse ja ühe Oscari nominatsiooni. Oscarite jagamisel võib Gyllenhaal veel üllatada.

"Hacksaw Ridge'i lahingus" väga meeldejääva ja liigutava üürikese rolli teinud Hugo Weaving väärinuks samuti tähelepanu. "Matrixi" ja "Sõrmuste isanda" staar säras filmis rohkem kui peaosalist kehastanud Andrew Garfield.

Kuldgloobuste võitjad selguvad 8. jaanuaril.

Oscarite nominatsioonid selguvad 24. jaanuaril ning võitjad 26. veebruaril.

Kõik 74. Kuldgloobuste nominatsioonid

Parim draama

“Hacksaw Ridge`i lahing”
“Hell or High Water”
“Lion”
“Manchester by the Sea”
“Moonlight”

Parim komöödia/muusikal

“20th Century Women”
“Deadpool”
“La La Land: California unistused"
“Florence Foster Jenkins”
“Sing Street”

Parim näitleja - draama

Casey Affleck, “Manchester by the Sea”
Joel Edgerton, “Loving”
Andrew Garfield, “Hacksaw Ridge`i lahing”
Viggo Mortensen, “Capten Fantastic”
Denzel Washington, “Fences”

Parim näitlejanna - draama

Amy Adams, “Saabumine”
Jessica Chastain, “Miss Sloane”
Isabelle Huppert, “Elle”
Ruth Negga, “Loving”
Natalie Portman, “Jackie”

Parim näitleja - komöödia/muusikal

Colin Farrell, “The Lobster”
Ryan Gosling, “La La Land: California unistused"
Hugh Grant, “Florence Foster Jenkins”
Jonah Hill, “Sõjakoerad”
Ryan Reynolds, “Deadpool”

Parim näitlejanna - komöödia/muusikal

Annette Bening, “20th Century Women”
Lily Collins, “Rules Don’t Apply”
Hailee Steinfeld, “Edge of Seventeen”
Emma Stone, “La La Land: California unistused"
Meryl Streep, “Florence Foster Jenkins”

Parim kõrvalosa - näitleja

Mahershala Ali, “Moonlight”
Jeff Bridges, “Hell or High Water”
Simon Helberg, “Florence Foster Jenkins”
Dev Patel, “Lion”
Aaron Taylor Johnson, “Ööloomad"

Parim kõrvalosa - näitlejanna

Viola Davis, “Fences”
Naomie Harris, “Moonlight”
Nicole Kidman, “Lion”
Octavia Spencer, “Hidden Figures”
Michelle Williams, “Manchester by the Sea”

Parim režissöör

Damien Chazelle, “La La Land: California unistused”
Tom Ford, “Ööloomad”
Mel Gibson, “Hacksaw Ridge`i lahing”
Barry Jenkins, “Moonlight”
Kenneth Lonergan, “Manchester by the Sea”

Parim stsenaarium

Damien Chazelle, “La La Land: California unistused”
Tom Ford, “Ööloomad”
Barry Jenkins, “Moonlight”
Kenneth Lonergan, “Manchester by the Sea”
Taylor Sheridan, “Hell or High Water”

Parim animatsioon

“Kubo ja kaks pillikeelt”
“Vaiana”
“My Life as a Zucchini”
“Laula”
“Zootropolis”

Parim välismaine film

“Divines”
“Elle”
“Neruda”
“The Salesman”
“Toni Erdmann”

Parim filmimuusika

“Moonlight,” Nicholas Brittell
“La La Land: California unistused,” Justin Hurwitz
“Saabumine,” Jóhann Jóhannsson
“Lion,” Dustin O’Halloran & Hauschka
“Hidden Figures,” Benjamin Wallfisch, Pharrell Williams ja Hans Zimmer

Parim laul

“Can’t Stop the Feeling” - “Trolls”
“City of Stars” - “La La Land: California unistused”
“Faith” - “Laula”
“Gold” - “Gold”
“How Far I’ll Go” - “Vaiana”

Parim draamaseriaal:

“The Crown”
“Game of Thrones”
“Stranger Things”
“This Is Us”
“Westworld”

Parim seriaal – muusikal/komöödia:

“Atlanta”
“Black-ish”
“Mozart in the Jungle”
“Transparent”
“Veep”

Parim seriaalinäitleja – draama:

Rami Malek – “Mr. Robot”
Bob Odenkirk – “Better Call Saul”
Matthew Rhys – “The Americans”
Liev Schreiber – “Ray Donovan”
Billy Bob Thornton – “Goliath”

Parim seriaalinäitlejanna – draama:

Caitriona Balfe – “Outlander”
Claire Foy – “The Crown”
Keri Russell – “The Americans”
Winona Ryder – “Stranger Things”
Evan Rachel Wood – “Westworld”

Parim seriaalinäitleja – muusikal/komöödia:

Anthony Anderson – “Black-ish”
Gael García Bernal – “Mozart in the Jungle”
Donald Glover – “Atlanta”
Nick Nolte – “Graves”
Jeffrey Tambor – “Transparent”

Parim seriaalinäitlejanna – muusikal/komöödia:

Rachel Bloom – “Crazy Ex-Girlfriend”
Julia Louis-Dreyfus – “Veep”
Sarah Jessica Parker – “Divorce”
Issa Rae – “Insecure”
Gina Rodriguez – “Jane the Virgin”
Tracee Ellis Ross – “Black-ish”

Parim minisari/telefilm:

“American Crime”
“The Dresser”
“The Night Manager”
“The Night Of”
“The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”

Parim näitleja - minisari/telefilm:

Riz Ahmed – “The Night Of”
Bryan Cranston – “All The Way”
Tom Hiddleston – “The Night Manager”
John Turturro – “The Night Of”
Courtney B. Vance – “The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”

Parim näitlejanna - minisari/telefilm:

Felicity Huffman – “American Crime”
Riley Keough – “The Girlfriend Experience”
Sarah Paulson – “The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”
Charlotte Rampling – “London Spy”
Thandie Newton – “Westworld”

Parim naiskõrvaolsatäitja - minisari/telefilm:

Olivia Colman – “The Night Manager”
Lena Headey – “Game Of Thrones”
Chrissy Metz – “This Is Us”
Mandy Moore – “This Is Us”
Kerry Washington – “Confirmation”

Parim meeskõrvalosatäitja - minisari/telefilm

Sterling K. Brown – “The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”
Hugh Laurie – “The Night Manager”
John Lithgow – “The Crown”
Christian Slater – “Mr. Robot”
John Travolta – “The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”

Nominatsioonide väljakuulutamine:

Vaata lisaks:
Tänavuste Oscarite suurimad tegijad: 20 filmi, mida peab kindlasti nägema.
Üle 60 filmi, mida peaks kindlasti sellel ja järgmisel aastal nägema.