Saare maakonnas oli 2015. aastal 715 surnut, kes olid kinnistusraamatu järgi maaomanikud ja maamaksu jäi saamata ca 13 780 eurot. 2016. aastal oli kirjas 645 isikut ja saamata jäi 12 705 eurot, kirjutab Meie Maa.

“Maamaksu võlgnevuse moodustab nii juriidiliste isikute kui ka füüsiliste isikute maamaksu võlgnevus. Võlgnevus on 2016. aasta 10 kuuga küll mõnevõrra kasvanud, kuid seda kasvu ei saa seostada kinnistu omaniku surmaga. Pealegi peaksid pärijad pärandi vastuvõtmisel saama kaasa ka kohustused, sealhulgas maamaksu võlgnevuse tasumise kohustuse,” ütles maksu- ja tolliameti büroojuht Olev Martinson.

Kinnistusraamatus olevad andmed peavad peegeldama tegelikkust. Seetõttu tuleb uutel omanikel vajalik kandeavaldus esitada võimalikult kiiresti ja kinnistuportaali kaudu saab seda teha riigilõivuvabalt.

Kehtiva seaduse järgi on pärimisest võimalik loobuda kolme kuu jooksul pärandaja surmast.

Kui pärandist loobumine või vastuvõtmine on vormistamata või pärimisega seoses tekivad täiendavad küsimused, tuleks pöörduda notari poole.

Juhul kui omanik kinnistusraamatu kande parandamist taotlenud ei ole, on võimalik kohustuse täitmiseks määrata korduvalt kuni 3200-eurone rahatrahv.