Maailma kaks suurimat sularahaautomaatide tootjat NCR ja Diebold Nixdorf teatasid, et on rünnakutest teadlikud ning teevad klientidega koostööd ohu vähendamiseks. Vene küberturvafirma Group IB teatel olid rünnakute sihtmärkide hulgas Armeenia, Valgevene, Bulgaaria, Eesti, Gruusia, Kõrgõzstan, Moldova, Holland, Poola, Rumeenia, Venemaa, Hispaania, Suurbritannia ja Malaisia.

„Nad viivad selle uuele tasemele, olles võimelised ründama suur hulka masinaid korraga,“ kommenteeris Diebold Nixdorfi tuumiktarkvara ja sularahaautomaatide turvalisuse vanemdirektor Nicholas Billett. „Nad teavad, et nad tabatakse üsna kiiresti, seega korraldavad nad selle sellisel viisil, et saavad sularaha nii paljudest automaatidest, kui suudavad, enne kui nad välja lülitatakse.“

Group IB uurijad usuvad, et Cobalt on seotud tuntud küberkuritegevuse sündikaadiga Buhtrap, mis varastas 2015. aasta augustist kuni 2016. aasta jaanuarini Vene pankadest üle 1,8 miljardi rubla (26,5 miljonit eurot). Uurijad märkasid Cobalti ja Buhtrapi vahel mitmeid sarnasusi tööriistade ja tehnikate kasutamises.

„Me oleme töötanud aktiivselt klientidega, sealhulgas nendega, keda see on puudutanud, ning arendanud ennetavaid turvalahendusi ja strateegiaid, et aidata nende rünnakute mõju ära hoida ja minimeerida,“ ütles NCR-i ülemaailmse turunduse direktor turvalisuse alal Owen Wild.