"Iga nädal jõuab meieni loomi üle kogu riigi," ütles Veronica Cabrera, kes õpib veterinaararstiks San Francisco de Quito ülikoolis Ecuadoris.

"Me ei oska täpselt öelda, mis selle kutsikaga juhtus, sest külaelanikud meile täpset infot ei jaga, aga kuna jaaguar leiti palmipuude istanduse kõrvalt ja ilma emata, siis usume, et nad sattusid juhuslikult istanduse territooriumile ja sellepärast neid ka tulistati" rääkis Cabrera.

Selle, vaid 11 kuud vana jaaguari seest leidsid veterinaarid 18 kuuli ja kaks neist olid kahjustanud tema selgroogu. Juhtum näis üsna lootusetu, kuid loomaarstid ei andnud siiski alla ja püüavad looma päästmiseks teha kõik, mis nende võimuses.

Jaaguar sai nimeks D'yaira. Tema operatsiooni käigus leiti, et paljud kuulid olid luude ümber nii keerukalt kinni, et neid ei olnud võimalik koheselt eemaldada.

"Arstid püüavad need järgmise keeruka operatsiooni käigus kehast eemaldada," rääkis Cabrera ja lisas, et arvatavasti vajab D'yaira peale operatsioone veel viis kuud füsioteraapiat. Alles seejärel on võimalik ta kliinikust metsloomade rehabilitatsioonikeskusesse taastuma viia.

Olenemata sellest, et tal on veel pikk tee käia, on D'yaira juba paranemise märke näidanud. Vaikselt, kuid väga vaevaliselt püüab ta oma tagajalgu liigutada.


"Nüüd on ta võimeline iseseisvalt ka oma kehaasendit muutma, nii et tundub, et operatsioon oli edukas," ütles Cabrera. Tänasel päeval sööb juba ilma probleemideta 15 kuni 20 kanarinda päevas. Vaikselt kogub see elujanuline kutsikas jõudu ja loodetavasti saab ta ühel päeval ka terveks.

Allikas: The Dodo