Kuidas kommenteerite koalitsioonipartnerite käitumist olukorras, kus pole kokku lepitud, mida teha saadikutega nõukogudes?

Sellele nõukogude-teemale on tegelikult mõistlik lahendus olemas - uus kord, mille järgi saab Riigikogu liikmeid nimetada üksnes Riigikogu ise (selline praktika on nt RMK, Rahvusraamatukogu, Haigekassa ja veel paljude nõukogude puhul). Uue korra rakendumisel tuleks ministrite poolt nimetatud saadikud tagasi kutsuda ja edasise nimetamise otsustaks siis juba parlament ise.

Kahe liikme kohene tagasikutsumine näeb veidi rapsimise moodi välja. Praegune kord on kehtinud aastakümneid, üks nädal veel ei oleks just palju muutnud.

Kas praegust olukorda saab nimetada valitsuskriisiks?

Alles eile tegi valitsus väga põhimõttelise otsuse pensionireformiks, minu jaoks on see märksa olulisem indikaator. Nii IRL kui SDE on viimasel ajal veidi närviliselt käitunud, aga selle põhjuseid tasub neilt endilt küsida.

Kas Reformierakond lepib sellega, et SDE ja IRL-i ministrid kutsuvad Reformierakonna saadikud nõukogudest tagasi?

Me jätkame selle teema arutelu neljapäeval kabinetinõupidamisel, olen veendunud, et mõistlik lahendus on võimalik. Sama kinnitas eile ka õiguskantsler Ülle Madise.

Kuidas kommenteerite väidet, et olete ähvardanud IRL-i ja SDE esimehi, et kui nad nõukogude teemal järgi ei jäta, saab teha valitsust ka nendeta?

See on naeruväärne jutt. Ähvardamine ei ole minu stiil, samuti ei ole see teema Reformierakonna jaoks sedavõrd põhimõttelise kaaluga, et otsustaks valitsuse saatuse. Me oleme valmis ministrite nimetatud liikmed ise tagasi kutsuma kohe kui uus kord on paigas. Hea tahtmise korral saaks selle kuu lõpuks tehtud.

Kas Reformierakond on rääkinud Keskerakonnaga uue koalitsiooni teemal?

Ei ole. Meie huvi ei ole valitsust lõhkuda.