Põhivõistlusprogramm

Põhivõistlusprogrammis võistlevad festivali Grand Prix nimel 12 juba rahvusvahelist tunnustust pälvinud ja suuremat kinematograafilist kogemust omavate režissööride kõige uuemaid filmid, mida hindab rahvusvaheline žürii. Esmakordselt PÖFFi ajaloos on tänavu kõikidel Põhivõistlusprogrammi filmidel kas maailma- või rahvusvahelised esilinastused ning kõikide teoste režisöörid tulevad festivalile kohale oma filme esitlema.

Debüütfilmide võistlusprogramm

Eelmisel aastal ilmavalgust näinud ning rahvusvahelist tähelepanu ja tunnustust pälvinud Debüütfilmide võistlusprogramm koosneb tärkavate talentide esimestest täispikkadest filmidest, mille PÖFFi rahvusvaheline programmitiim maailmale tutvustamiseks välja on valinud ning seda hindavale rahvusvaheline žüriile esitanud. Tegu on esimesi loomingulisi samme astuvate loojatega, kelle filmides kohtuvad alustavale kunstnikule omane otsimine originaalsete ideede ja tugeva kinematograafilise visiooniga. 13, filmi, 13 maailma või rahvusvahelist esilinastust, mille režisöörid on esilinastustel kohal.

Eesti filmi konkurss

Tänavusel Eesti filmi konkursil võtavad omavahel mõõtu seitse täispikka Eesti mängufilmi, mis on valminud käesoleva aasta jooksul. Kõik filmid on rahvusvahelisele žüriile hindamiseks välja valinud PÖFFi programmimeeskond. Need seitse Eesti filmi on „Ema“, „Luuraja ja luuletaja“, „Perekonnavaled“, „Polaarpoiss“, „Päevad, mis ajasid segadusse“, „Teesklejad“ ning „Õnn tuleb magades“.

"Hiiglane"

PÖFFi avafilm – „Igavik“

PÖFFi avafilmiks on Vietnamis sündinud, Prantsusmaal elavad ning rahvusvahelistel suurfestivalidel nagu Cannes’ ja Veneetsia auhindu võitnud režissööri Anh Hung Tran majesteetlik ning elegantne piltjutustus ühest prantsuse sugupuu loost ühe sajandi vältel. Filmi linastub pärast festivali pidulikku avagalat 11. novembril, kuhu kõigil huvilistel on võimalik pilet soetada.

Fookuses: kummardus prantsuse komöödiale

Koostöös Prantsuse instituudiga Eestis on PÖFF välja valinud kümme populaarset prantsuse komöödiat, mis kõik kuuluvad maailma huumoriklassika kullafondi ja on naerutanud terveid põlvkondi. PÖFFi raames näitamisele tulevad linateosed demonstreerivad ilmekalt seda, et prantslane naerab alati hea meelega iseenda üle ja armastab selleks kasutada nii kontrastseid tegelaskujusid, sõnamänge kui ka hullumeelselt naljakaid dialooge. Seetõttu on paljud prantslaste komöödiad saanud hiljem ka arvukalt uusversioone teistes keeltes, olles ühtviisi arusaadavad erinevates kultuuriruumides. Jacques Tati, Louis de Funès ja Pierre Richard on vaid üksikud näited suurepärastest koomikutest, kelle mängitud tegelaskujud on andnud prantsuse komöödiažanrile alates eelmise sajandi keskpaigast täiesti uue hingamise.

Panoraam

Filmifestivale on rohkem kui aastas päevi. Panoraam on see koht, kust on võimalik leida hulga neid filme, mida erinevad žüriid on selle aasta jooksul erinevatel maailma festivalidel pidanud tarvilikuks esile tõsta. Kokkuvõttes annab see programm üsna hästi ettekujutuse filmidest, mis on edukalt kaunistanud kinoekraane maailma eri nurkades. Veneetsias Žürii suurpreemia võitnud Tom Fordi teine täispikkfilm „Ööloomad“, Cannes’i filmifestivalil Kuldse palmioksa võitnud Ken Loachi filmi „Mina, Daniel Blake“, Sun Dance’i publikupreemia võitnud „Rahvuse sünd“ ning tänavu meie hulgast lahkunud filmilegendi Andrzej Wajda viimase filmi „Järelkujutis“.

Foorum

Vaidlustes peitub tõde. Need programmis esinevat filmi tekitavad vaidlusi nii oma sisult, vormilt kui ka esteetiliste otsingute poolest. Foorum ei pea tähendama tingimata „väikest” filmi, küll aga intrigeerivat, originaalset filmi. Siit leiab näiteks legendaarse Alejandro Jodorowsky värskeima filmi „Lõputu poeesia“, Locarnos filmifestivalil parima režissööri pälvinud režissööri João Pedro Rodriguese lavastatud „Linnuvaatleja“, Eduardo De Angelise „Lahutamatud“ mille peaosalised kaksikud Marianne Fontana ja Angela Fontana külastavad ka festivali ning San Sebastian festivalil žürii eripreemia võitnud „Hiiglane“, mille režissööriks Johannes Nyholm.

Erilinastused

Igal aastal toimub PÖFFil selliste filmide pidulikud erilinastused, mida programmi meeskond peab eri põhjustel vajalikuks eraldi esile tõsta, olgu selleks filmi kultuuriline eripära või eriline side festivali või Eestiga. Kõikide nende filmidega käivad kaasas külalised, olgu selleks filmide režisöörid, näitlejad või muud filmiga seotud võtmeisikud.

"17 - hirm ja rõõm"

PÖFFi üheksa erilinastust on tänavu järgmised:

„17 hirm ja rõõm“ – Oscari-kandidaatide Hailee Steinfeldi („Tõeline visadus“) ja Woody Harrelsoniga („Pornokuninga piinad“) vallatlev noortekomöödia, mille üks osatäitja, tõusev täht Hayden Szeto külastab ka esilinastust.

„76 minutit ja 15 sekundit Abbas Kiarostamiga“ ja lühifilm „Vii mind koju” – sel suvel ootamatult lahkunud suurmeister Abbas Kiarostamist rääkiv, lo-fi esteetikas üles võetud dokumentaalfilmi autor Seifollah Samadian külastab linastust. Enne filmi näidatakse Abbas Kiarostami lõpetamata lühifilmide kogumikku plaanitud 15-minutilist filmi “Vii mind koju”. Tervikuna näeb publik filmi 2017. aasta Cannes’i filmi­festivalil.

„Duellant“ – vene ühe tipp-produtsendi Alexander Rodnyansky („Leviaatan“) uus film on IMAX-formaadis filmitud kaasahaarav vaatemäng, mille tegvus leiab aset 19. sajandi Venemaal ja mis kaasab näitlejaid, kes on teinud kaasa filmides nagu „Stalingrad“, „Vääritud tõprad“ ja „Võimatu missioon: Variprotokoll“.

„Kuningriik, I hooaeg“ – PÖFF tähistab 20. juubeli möödumist 1997. aastal Kinomajas demonstreeritud Lars von Trieri kultusteose, ekstravagantse õudussarja „Kuningriik“ esimese hooaja ühisvaatamisega samas paigas, kus seda algselt näidati. Film kestab 4,5 tundi koos vaheaja ja sissejuhatusega.

„Mees ja naine“ – Lõuna-Korea ja Eesti ühisprojekti, kammerliku draama Euroopa esilinastus, mille valmimisel on tootmisjuhina kaasa teinud ka eesti produtsent Sten-Kristjan Saluveer ning mis on filmitud osaliselt Eestis.

„Sinu nimi“ – Hayao Miyazaki järglaseks peetava animatsioonfilmide režissöör Makoto Shinkai hitt-teos, mis purustas Jaapanis kõik publikurekordid ja ülivõrretes kriitikute poolt vastuvõetud kahe teismelise coming-of-age lugu poisist ja tüdrukust, kes öösiti unenägudes teineteise kehad vahetavad. Film ühendab multimeedialikku 3D-d ja Jaapani animatsiooni, pakkudes suurepärase esteetilise vaatemängu Jaapani linnmaastikest ja shinto loodusmütoloogiast.

„Suguvõsa“ – eelmisel PÖFFil parima režissööri auhinna võitnud Vitali Manski („Päikese all“) värske dokumentaalfilm räägib sellest, mis tegelikult toimub Ukrainas pärast 2014. aasta Maidani sündmusi. Režisöör tuleb oma uut filmi festivalile sisse juhatama.

„Šuša“ – PÖFFil toimub eestlaste Lauri Lippmaa ja Aivar Valdre lavastatud dokumentaalfilmi maailma esilinastus, mis räägib südamliku loo Valgevene esimese riigipea Stanislav Stanislavovitš Šuškevitši argitoimetamist. Kuidas elab ja millest mõtleb mees, kes algatas veerandsaja aasta eest Valgevene, Venemaa ja Ukraina vahel sõlmitud Belovežje lepped, millega saadeti laiali Nõukogude Liit? Aeg-ajalt enda lõbuks või sõpradele klaveril Võssotski varasemat loomingut mängiv Šuškevitš on lähiajaloo üks suurmehi, kelle initsiatiiv vallandas doominoefektina Euroopat mõjutanud geopoliitilise nihke.

„Pista see küsimus...: Frank Zappa tema enda sõnadega“ – ainulaadne, telekanalite kaadritest oskuslikult kokkumonteeritud kultusmuusikust Frank Zappast rääkiva dokumentaalfilmi režissöör Thorsten Schütte tuleb oma filmi sisse juhatama.

"Mees ja naine"

Screen Internationali kriitikute valik

Igal aastal valib Screen International välja parimad filmid, mis on viimase aasta jooksul festivalidel tiirelnud. Moodsate aegade mõtlikkust uuritakse sarnastes filmides „Tuli merel“ (tänavune Kuldkaru võitja) – võimas ja liigutavalt inimlik dokumentaalfilm keskendub immigratsioonile ühel väikesaarel – ja „Layla M.“ – see lugu räägib mosleminaisest, kes lahkub Euroopast, kus ta näeb järjest suurenevat sallimatust, ja suundub tagasi oma koju Lähis-Idas. Filmis „Elle“ toob Paul Verhoeven talle omases vastandavas stiilis meieni loo naisest, kes maksab omaenda tingimustel kätte vägistamise eest, „Manchester By the Sea“ kinnitab aga Kenneth Lonergani staatust ühe tänapäeva suurima jutuvestjana, kes käsitleb oma teoses maskuliinsust ja leina. Aasia poliitikat vaadeldakse lähemalt õrnas komöödias „Ma ei ole madame Bovary“, sama žanr tõstab rohkem pead pingelises Korea filmis „Hala“.
Kõik need filmid on eklektilised ja omanäolised, kuid üheskoos annavad need momentkaadri maailma kino hetkeolukorrast. On ka filme, mis peegeldavad minevikku vabana sentimentaalse nostalgia ahelatest: „Leedi Macbeth“ on põletav ja sünge käsitlus 1860ndate Põhja-Inglismaa soopoliitikast, filmis „Frantz“ tuleb aga meisterlik filmitegija François Ozon tagasi karmikoelise meenutusega kadunud armastusest ja 1930ndate Saksamaast. See valik on nagu pöörane reis läbi 2016. aasta maailma kinoparemiku. Screen Internationali meeskonnal on hea meel, et te olete meiega.

Öised värinad

Juubeli-PÖFFil särab pidulikult teiste programmide kõrval ka žanrifilme koondav alajaotus Öised Värinad, mis on välja kasvanud aastate eest Kosmose kinos demonstreeritud ööfilmide programmist. Ka tänavu toimuvad ööfilmide esmalinastused uuenenud IMAXekraaniga Kosmoses. Programmis on kokku üheksa žanrifilmi, mille hulgas näitks Sundance’i ööprogrammi hitt „Rasvane kägistaja“, Toronto ööprogrammi menuk „Tundmatu naise lahkamine“ ning Cannes’is esilinastunud zombipõnevik „Rong Busanisse“.

"Rong Busanisse"

doc@PÖFF

Need 11 täispikka dokfilmi tõestavad ilmekalt, et dokumentaalfilmid on tänapäeva kino üks lummavamaid žanreid. Siin koonduvad ühe nimetaja alla filmid inimõigustest, ajaloost, spordist, toitumisharjumusest ja elamisviisist. Teiste hulgas näeme Veneetsias esilinastunud filmi „Austerlitz“, mille režisöör, 2010. aastal PÖFFi Grand Prix pälvinud Sergei Loznitsa („Minu õnn“) tuleb ka oma filmi sisse juhatama. Uhke punkti paneb programmile rokigigandi The Rolling Stones ringreisist Ladina Ameerikas, mis tipneb Havannas antud megakontserdiga.

Eesti Olümpiakomitee esitleb

Sport on saanud aina enamate inimeste jaoks lahutamatuks osaks nende elust, olgu tegu profisportlaste, harrastajate või fännidega. Tänavuse PÖFFi spordifilmide programmis on väga erinevaid linateoseid: on lugusid liikumisest kõige ekstreemsemates paikades, kuid saame näha ka mitmeid erilisi momente tippspordi telgitagustest, superstaaride elust, spordifännide mõtetest jms. Nende hulgast leiab nii joovastava surfifilmi „Given“, tugevate näiteljatöödega poksifim „Viimse verepiisani“ (Miles Teller, Aaron Eckhart), südamliku, tõsielulise suusafilmi „Õnn kaasa, Sam!“, mis räägib prantusese alžeerlasest, kes üritab taliolümpiamängudele pääseda ning emotsionaalset dokumentaalfilmi „Tagasilöök“, mis räägib ratastooli-korvpalluritest.

Üle piiride

Euroopa elab praegu läbi väga keerulist ajastut. Vana maailmajagu seisab silmitsi oluliste väljakutsetega, kuid puudub vajalik ühendaja. Pärast mitut aastat püüdlusi ehitada ühist saatust, kaotada riigipiirid ja erimeelsused ning käia mööda sama rada oleme nüüd jõudnud ristteele. Majanduslik mõõnaseis ja pagulaskriis muude teemade seas muudavad piirid hoopiski tugevamaks ja asendavad solidaarsuse isekusega, sundides riike omapäi lahendusi otsima ja sulgedes meid suurel mää- ral omaenda koduseinte vahele, nii et igatsev unelm ühtsusest paistab olevat juba kadunud.
Programmis „Üle piiride“ juurdlevad noored jutuvestjad sügava sotsiaalse analüüsi või võimsate allegooriate kaudu olukorra üle, millesse Euroopa erinevad rahvad jõudnud on. Need filmid on järgmised: „Caina“, „Kodulävel“, „Jumalata“, „Viimane perekond“, „Zooloogia“, „Teiste maja“.
„Üle piiride“ on järg projektile „Piirid sees ja väljas: 25 aastat Berliini müüri langemisest“ (www.offthewallproject.eu), mis viidi läbi aastatel 2014-2015 20 linnas ja 7 riigis Euroopas ja Aasias.

"Duellant"

Kuumad teemad

PÖFFi eriprogrammi „Hot Topics – Kuumad teemad“ eesmärk on suunata avalikkuse tähelepanu eri riike ja ühiskondi käsitlevatele filmidele, kus kajastatakse aktuaalseid humanitaar- ja sotsiaalseid teemasid.
Programmi raames linastub 7 täispikka dokumentaal- ja mängufilmi Lätist, Itaaliast, Eestist, Kanadast, Norrast, Hollandist ja Taanist, nende hulgas filmid nagu India bussis aset leidnud vägistamist kujutav "Vägivalla anatoomia" ning musta huumoriga "Tere tulemast Norrasse". Filmide fookus on suunatud aktuaalsetele probleemidele, kus lihtsad inimesed on sattunud silmitsi millegi endast palju suurema ja võimsamaga, olgu selleks siis sõda ja pagulus või jäigad soorollid ja usureeglid.

PÖFFi Moekino

Moekino eriprogrammi kuulub tänavu seitse filmi, mis toovad vaatajateni moemaailma legendaarsed ja revolutsioonilised tegijad, tänavakultuurist moelavadeni jõudnud trendivoolud, silmipimestavalt kaunid juveelid, Venezuela nn missitehased ning LGBT kogukonna rõivastesse poetatud eneseotsingud.
Moekino avaakordiks on 11. novembril linastuv film "Ketsifännid" (Sneakerheadz) ning lisaks avafilmile kuuluvad seekordsesse programmi ka filmid "Franca: kaos ja looming" (Franca: Chaos and Creation), "Casablancas: mees kes armastas naisi" (Casablancas: The Man Who Loved Women), "Läbi silma: Peter Lindbergh" (Peter Lindbergh - The Eye), "Hull Tiffany järele" (Crazy About Tiffany's), "Ülikonnas" (Suited) ning "Et olla miss" (To Be a Miss).
Moekino filmide seansse juhatavad sel aastal sisse mitmed tuntud isikud ja moeeksperdid, teiste seas Kristi Pärn-Valdoja, Beatrice, Oliver Moosus, Rainer "Metsakutsu" Olbri ja teised. Lisaks Tallinnale saab seekordse Moekino programmi alla kuuluvaid filme vaadata ka Tartus.
Moekino esitlejaks Viru Keskus. Moekino toimumisele aitavad kaasa ka Apollo ja Women's Secret.