Siin on Jevgeni Ossinovski postitus täismahus:

Valitsus arutas täna riigikogu liikmete kuulumist riigiettevõtete nõukogudesse. Teatavasti ei nimeta sotsiaaldemokraadid riigikogu liikmeid, sama praktikat on järginud ka IRL (vabandust, Isamaa). Reformierakond on soovinud neid nimetada.

Õiguskantsler Ülle Madise andis selge hinnangu, et tänane olukord, mille kohaselt istuvad nõukogudes ministrite poolt nimetatud riigikogu liikmed, on vastuolus põhiseaduses sätestatud võimude lahususe põhimõttega: "Riigikogu liige ei tohi riigi äriühingu nõukogusse kuuluda, kui ta sõltub nimetamiskorra ning ülesannete olemuse tõttu Vabariigi Valitsusest, ministrist või neile alluvaist ametnikest. Praegu on olukord just selline."

On hea meel, et ka Reformierakond nõustus täna, et riigikogu liikmed on praegu nõukogudesse nimetatud põhiseaduslikku võimude lahususe printsiipi eirates. Mõneti üllatavalt ei jõudnud valitsus kokkuleppele aga selles, mis eelmisest lausest enesestmõistetavalt järeldub: riigikogu liikmed tuleb neist nõukogudest tagasi kutsuda. Põhiseadusliku vastuolu tunnistamine nõuab samme selle kõrvaldamiseks.

Ent mis seal ikka. Kuna valitsusest otsust ei tulnud, peab iga minister ise otsustama, kuidas vastuolu põhiseadusega oma haldusalas lahendada.

(Muidugi, tulevikus võib kõiksugu juriidilisi lahendusi välja mõelda, et tänast olukorda seadustada. Arutame seda. Küll on minu jaoks arutelu lähtekohaks küsimus, kas erikorra loomine riigikogu liikmete hoidmiseks nõukogudes on vajalik ja mõistlik? Miks ei võiks riigikogu liikmed lihtsalt keskenduda seadusandlikule tööle, milleks valija neile mandaadi andis?)