Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski kinnitusel ei ole endise erakonna juhi Toomas Hendrik Ilvese isiku suhtes poliitilist seisukohta võetud.

Euroopa Ülemkogul oleva peaminister Taavi Rõivase ülesandeid täitva Ossinovski sõnul on üldine valitsuse liikmete hinnang ühene: reeglid kehtivad kõigile. "Asjaolusid tuleb selgitada ja juhul, kui on midagi makstud, mida ei oleks pidanud maksma, siis tuleb see tagasi maksta," ütles Ossinovski valitsuse pressikonverentsil.

"Ma ei ole selle juhtumiga väga palju tegelenud, aga olen aru saanud, et erinevad ametkonnad - ka EAS ise - seda tulenevalt avalikkuse tähelepanust ka uuesti uurib ja kontrollib. Las pädevad ametkonnad seda tehnilist küsimust siis arutavad ja jõuavad mingisuguse selguseni selles osas. Eks siis saab anda ka hinnanguid," kommenteeris Ossinovski Ärma talule antud toetuse küsimust.

Välisminister Jürgen Ligi nõustus Ossinovski öelduga, et reeglid kõigi jaoks ja neid tuleb täita.

"Aga kui ma nüüd välismaalt prooviksin selle asja peale vaadata, siis oleks parem, kui ei vaadataks. Kindlasti ei saadaks sellest protsessist aru, et kogu Eesti ühiskond arutab seda kirglikult - lõputult kontrolle, igaüks tuleb uue avanguga," selgitas Ligi.

"Ja selle taga on inimene, kes on Eesti kindlalt suuremaks rääkinud, kellele riik ei ole loonud sellist residentsi, mis võimaldaks oluliste inimeste kaudu Eesti asju ajada, neid külla kutsuda, pidada pikki arupidamisi mitteformaalses õhkkonnas, et kuidas see siis nüüd niimoodi läks, et mingisugune finantsjama seda kõike määrib?" püüdis Ligi end teiste riikide esindajate positsiooni panna.

Ligi arvates ei tekigi teistel riigijuhtidel üldiselt sellist probleemi, sest võimalused väliskülaliste võõrustamiseks on olemas. "Küll aga ei ole kõigil riikidel sellist juhti, kellel tahetakse käia üle maailma külas ja asju arutada," märkis Ligi.

"Aga reeglid on jah kõigi jaoks. Selles mõttes on asi hapu. Ma ei tea, kuidas see täpselt oli korraldatud ja mida see kontroll ütleb, aga eks ta ole niimoodi, et tulnuks selle peale mõelda. Nüüd me ju loodetavasti rajamegi presidendile residentsi," sõnas Ligi, lisades, et Kersti Kaljulaidi kodune vastuvõtupoliitika ei pruugi alati toimida, kuigi talle meeldib uue presidendi kasin hoiak.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) teatas hiljuti, et esitas OÜ-le Ermamaa tagasinõude summas 19 039 eurot, pärast Ermamaa osaniku Toomas Hendrik Ilvese kirjalikku avaldust mitte jätkata toetuse eest rajatud Ärma talu sihipärast kasutamist. Ilves on tagasinõude riigile tasunud. See on aga vaid 10% summast, mille ta kunagi toetuseks sai.