Nagu kirjanduspreemia väljakuulutamistseremoonial teatati, anti auhind Dylanile "uute poeetiliste väljendusviiside loomise eest Ameerika laulutraditsioonis".

Kirjanduspreemia võitja valib Rootsi akadeemia 18-liikmeline žürii, mille eesmärgiks on leiduri ja vabrikandi, auhinna asutaja Alfred Nobeli testamendi kohaselt leida "kirjanik, kes on loonud kirjandusvallas väljapaistvat tööd ideaalses suunas."

Sara Danius Rootsi akadeemiast, kes võitja välja kuulutas, ütles, et Dylan on viimase 54 aasta jooksul, mil ta on albumeid ilmutanud, end pidevalt taasleiutanud. Danius soovitas ühtlasi neil, kes Dylani loomega kursis pole, alustada 1966. aastal ilmunud albumist "Blonde on Blonde", mis on "erakordne näide Dylani briljantsetest riimidest, refräänide moodustamise oskusest ja suurepärasest mõtteviisist."

Bob Dylan (kodanikunimega Robert Allen Zimmerman) sündis 24. mail 1941 Duluthis Minnesota osariigis. Esimese albumi andis Dylan välja aastal 1962 ning tänaseks on tema kontol 37 stuudioplaati, viimatine neist nimega "Fallen Angels" tuli välja tänavu mais.

Täna Stockholmis kella kahe paiku välja kuulutatud auhind tuli tänavu teistest Nobeli preemiatest märksa hiljem, tavaliselt mahuvad kõik kuus preemiat ühe nädala sisse. On spekuleeritud, et põhjus võis olla selles, et žürii ei jõudnud võitja osas üksmeelele.

Enne preemiate üleandmist hindas briti kihlveokontor Ladbrokes Dylani võiduvõimalust koefitsendiga 1/50. Suurimad favoriidid olid jaapanlane Haruki Murakami, süüria kirjanik Adonis, ameeriklane Philip Roth ja Ngũgĩ wa Thiong’o Keeniast.

Ka kaks Eesti kirjanikku olid sel korral Nobeli kirjanduspreemiale esitatud – nendeks on Doris Kareva ja Jaan Kaplinski. Kareva šansse hindasid britid tõenäosusega 1/33 ja Kaplinski võitu peeti Dylaniga sama tõenäoliseks.