Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed kaalusid kahe kandidaadi vahel ning parima väljaselgitamiseks lähtuti lihtsast matemaatikast.

"Konsultatsioonide käigus saime teistelt erakondadelt signaali: kui Kersti Kaljulaidu on kas täielikult või osaliselt valmis toetama kuus parlamendierakonda, siis Jüri Luige välistasid kaks erakond kohe alguses," kirjeldas riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Andres Anvelt. Jüri Luige toetuse välistasid Keskerakond ja EKRE. Luike peeti nii Reformierakonna kui ka president Ilvese soosikuks.

Anvelt peab Luike ja Kaljulaidu sarnasteks ja tugevateks kandidaatideks, kuid rõhutas, et erakonna eesmärk on, et president valitud saaks.

Vabaerakonna fraktsiooni esimehe Andres Herkeli sõnul võttis tema ühendust esmalt Jüri Luige ja seejärel Kersti Kaljulaiuga.

Eilsel pressikonverentsil sai Kaljulaid viie parlamendierakonna toetuse. Ainsana pole oma kindlat otsust - kas toetada Kaljulaidu või mitte - öelnud välja EKRE esindajad. EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme avaldas pahameelt, et Ilves püüab endale mantlipärijat ise teha. Nimelt ringlesid veel eile jutud, nagu püüaks Ilves parlamendisaadikuid veenda toetama Jüri Luike.

Presidendi kantselei avalike suhete nõunik Toomas Sildam kinnitas eile, et taoline väide on vale. "Peeter Ernitsa väide, nagu oleks president Ilves helistanud riigikogu kõigi fraktsioonide esimeestele, ei vasta tõele. President Ilves avaldas oma arvamuse seoses riigipea valimisega kohe pärast ebaõnnestunud valimiskogu laupäeva õhtul. Ta soovib ja loodab, et järgmise Vabariigi Presidendi valib riigikogu 3. oktoobril."

Uurides, mida arvab president Ilves Kaljulaiu kandidatuurist, saatis Sildam vastuseks 29. augustil ilmunud teate, kus Ilves nimetas Kersti Kaljulaiu kui Euroopa Kontrollikoja liikme Arenguseire nõukotta.

Viis parlamendierakonda avaldasid eile toetust Kersti Kaljulaiule kui presidendikandidaadile. Kaljulaid kinnitas eile, et kandideerib presidendiks ning juba täna sõitis ta Euroopa Kontrollikotta nõupidamisele.