Riigiprokuratuur kinnitab, et kohtu poolt Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart on alust kahtlustada lisaks varem esitatud kahtlustusele ka Tallinna eelarveliste vahendite ebaseaduslikus kasutamises enda ja kolmandate isikute, sh erakonna huvides.

Kriminaalasja raames tänaseks kogutud andmed annavad aluse Edgar Savisaarele kahtlustuse esitamiseks, mille kohaselt on tegemist linnale eraldatud eelarveliste vahendite kuritarvitamisega kohaliku omavalitsuse volikogu valimisreklaamide valmistamisel 2013. aastal.

"Arvestades, et uurimisasutus edastab valimisreklaame puudutava kriminaalasja Edgar Savisaare kahtlustuses lähinädalatel prokuratuuri, siis on Edgar Savisaarel õigus eeldada tema suhtes menetletavate kriminaalasjade ühist läbivaatamist ja ühes menetluses kohtusse saatmist. Kui vajalikud menetlustoimingud saavad plaanipäraselt teostatud, siis süüdistusakt nii altkäemaksu võtmises, rahapesus kui linnale eraldatud rahaliste vahendite omastamises jõuab kohtusse hiljemalt novembri alguseks," selgitas riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Savisaar ütles kolmapäeval ERR-ile, et sai kahtlustusest teada ajakirjanduse vahendusel ja täpsemalt ta selle sisu ei tea. "Mu meelest on see kahtlustus esitatud selleks, et süüdistust mitte esitadagi," väitis Savisaar, lisades, et nüüdseks on prokuratuur nimetanud tähtajaks novembrit, kuid veel augustis öeldi, et asi jõuab kohtusse septembris.

Kahtlustused valimisreklaamide ebaseaduslikkuse suhtes on Savisaare sõnul üks igivana asi. "Mina ja mu kolleegid esinesime Hiiu staadioni avamisel ja minu meelest see pole eriti kõva asi. Ei saa välistada, et see seotud sellega, et käisin täna linnavalitsuse istungit vaatamas ja võimalik, et see mõningatele isikute kapos ei meeldinud. Ja mida mul siin ümber lükata, see on nii naljakas lugu," rääkis Savisaar.

Juba esitatud kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt varade ja soodustustena altkäemaksu nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Karistusseadustik näeb selle eest ette ühe- kuni kümneaastase vangistuse.

Altkäemaksu andmises kahtlustatakse ettevõtjaid Vello Kunmani, Hillar Tederit, Alexander Kofkinit ja Aivar Tuulbergi. Altkäemaksu vahendamises sai kahtlustuse ka endine keskkonnaminister Villu Reiljan, kes on juba kaks korda korruptsioonikuriteos süüdi mõistetud.

Hiljem sai samas kriminaalasjas kahtlustuse ka Keskerakond juriidilise isikuna ja samuti Keskerakonna kampaaniameister Paavo Pettai.

Tallinna linna tasutud reklaame on uurinud ka erakondade rahastamise järelvalve komisjon (ERJK), mis leidis, et Savisaar kulutas tõesti linna raha enese eksponeerimiseks, ja tegi talle ettekirjutuse maksta linnale tagasi 113 000 eurot. Savisaar kaebas otsuse edasi, aga Tallinna halduskohus jättis ettekirjutuse muutmata. Savisaar kaebas selle otsuse edasi ringkonnakohtusse, mis tegi samuti otsuse Savisaare kahjuks.

Linna raha eest enne 2015. aasta riigikogu valimisi valimiskampaania tegemise eest on juba maakohtus süüdi mõistetud Kesklinna linnaosavanem Alar Nääme. Nääme kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse, mis pole otsust veel teinud.