Augusti alguses teatas Venemaa asekaitseminister Anatoli Antonov idanaabri meediakanalite kaudu, et Balti riikide, Poola, Soome ja Rootsi valitsustele on esitatud kutse tulla Moskvasse konsultatsioonidele, millel tahetavat tõstatada Läänemere regiooni julgeolekuküsimusi. Konkreetselt mainiti õhuruumi lennuturvalisusest ehk sisselülitamata transponderitega sõjalennukite lendudega seonduvat.

Kuivõrd kutse anti Moskvas Eesti kaitseatašeele ja puudutab kaitsevaldkonda asus sellega tegelema kaitseministeerium, kes lubas enne vastuse andmist konsulteerida eelkõige Eesti NATO liitlastega.

Töötavate transponderiteta lendude problemaatika on võetud teemaks ka NATO ja Venemaa vahelistel konsultatsioonidel, mistõttu oli diplomaatidel päris palju kahtlusi, kas ses suhtes oleks üldse vaja eraldi kahepoolseid kohtumisi Venemaaga hakata korraldama.

Kuid vaatamata sellele pole Venemaale veel midagi Eesti poolt vastatud. Käes on ka juba september – augustis väitis Vene asekaitseminister Antonov, et muuhulgas Eestile esitatud kutses oli võimalikuks konsultatsioonide toimumise ajaks ka praegu käimasolev kuu märgitud.

Tuleb välja, et vahepeal on Venemaa Eestile lisaks esialgsele ja juba teadaolevale kutsele edasitanud ka teise konsultatsioonidesse puutuva kirja. Mõningatel andmetel seletati esialgsest põhjalikumalt lahti, mida ikkagi Eestile arutamiseks välja pakutakse.

Kutsesse puutuvat kureeriv kaitseministeerium jäi teise Venemaalt laekunud kirja osas äärmiselt kidakeelseks. „Venemaa kaitseministeerium on oma ettepanekuid tõepoolest mõnevõrra täpsustanud,“ kinnitas ministeeriumi pressiesindaja Andres Sang dokumendi eksisteerimist Delfile.

Kuid viidates rahvusvahelise suhtluse tavadele ei soovinud ta kirjeldada, milliseid täpsustusi või muutusi tõi uus kiri seoses esialgse ja avalikkusele teadaoleva kutsega. „Diplomaatilise suhtluse täpset sisu ei saa avaldada,“ sõnas Sang.

Mis puutub kutsele vastamisse, siis selles osas polnud tal ka veel täiendavat infot jagada. „Protsessis praegu mingeid muutusi ei ole, analüüsime julgeolekuolukorda ja konsulteerime liitlastega. Kui Eesti on seisukoha kujundanud, siis anname sellest avalikkusele kindlasti teada,“ lubas kaitseministeeriumi esindaja.