Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ja umbes pooled juhatuse liikmed kutsusid seetõttu kokku erakorralise juhatuse istungi.

Juhatuse liikmetele on juristide poolt esitatud dokumendid, mis näitavad, et erakonna nimel on võetud kohustusi, mille võtmiseks meile teadaolevalt erakonna juhtorganid pole andnud volitusi. Tegemist on suurte summadega, mis lähiajal võidakse erakonnalt välja nõuda. Väidetavalt on antud probleemiga pöördutud erakonna esimehe ja peasekretäri poole, kuid vastust pole saadud.

Vastavalt seadustele ja erakonna põhikirjale on taoliste probleemide ilmnemisel juhatuse liikmetel kohustus need tõstatada ja lahendada. Juhatuse liikmed vastutavad solidaarselt kohustuste eest vajadusel ka isiklikevahenditega.

Seepärast kutsume kokku erakorralise Eesti Keskerakonna juhatuse koosoleku, et arutada küsimust, sealhulgas erakonna finantsauditi läbiviimist, 05. septembril kl 18 Eesti Keskerakonna büroos, Toomrüütli 3/5. Küsimuson kiireloomuline.

Erakorralise istungi kokkukutsujate seas olid peamiselt Keskerakonna siseopositsiooni liikmed, aga ka Taavi Aas ja Mihhail Kõlvart, keda enamasti on peetud Savisaare leeri inimesteks.

Garantiikiri tähendab, et kui Pettai firma on rahalistes raskustes, siis peab Keskerakond kõik võlad ka kinni maksma. Pettai on võlgades, summad on väidetavalt väga suured.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaiu sõnul on kavas juhatuses arutada selle dokumendi õiguslikku ja finantstähendust. "Juhatuse liikmed täitsid hästi juhatuse liikme hoolsuskohustust," ütles ta erakorralise juhatuse istungi kokkukutsumise kohta.

"Juhatus pole andnud sellele dokumendile volitust. Tahame teada, mille alusel eelmine peasekretär selle allkirjastas," ütles Karilaid.

Juhatuse istungil tahetakse arutada, kas garantiikiri on õigustühine või mitte. "Meie arvates on see suure tõenäosusega õigustühine," ütles Karilaid.

Pettai rahahädad

Paavo Pettai on Keskerakonna pikaajaline kampaaniameister. Pettai firmade rahaasjad on tihti Keskerakonna omadega tihedalt läbi põimunud. Edgar Savisaare altkäemaksuvõtmise kriminaalasjas esitati mõne kuu eest kahtlustus ka Pettaile.

Pettai rahahäda põhjuseks võib aga olla tema hiljutine kaotus maksuametile. Maksuamet märkas, et Pettai firmad teevad suuri tehinguid sularahaga ja leidis, et tegemist on tuluga, mille pealt pole tasutud tulumaksu. Maksuamet läks kohtusse ja võitis. Pettai võlgneb nüüd maksuametile 110 167 maksuvõlga ja 104 053 intresse.

Maksuamet oli pannud oma nõude katteks keelumärke Pettai uhkele villale Nõmmel. 20. juulil sel aastal keelumärge kustutati. Karilaid kinnitas, et rahanõudega pole Pettai veel Keskerakonna juurde ilmunud.

Maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits teatas, et avaliku maksuvõla päringu järgi on Paavo Pettai maksuvõlg ja sellelt arvestatud intress täies ulatuses ajatatud ja tasumisgraafikus, mille lõppkuupäev on 20.07.2019. Võla tagatiseks on Pettai majale pandud riigi kasuks hüpoteek.

Toobal oli aastaid Keskerakonna peasekretär. Selle suve alguses pidi ta ametist loobuma, sest ilmus välja kompromiteeriv materjal teismelistele noormeestele külgelöömisest.