Näitleja ise häirekeskusse helistamist ei mäleta, aga on veendunud, et etenduse katkestamine ei olnud põhjendatud ega õigustatud.

Päästeamet hindas olukorra ohtlikuks

Põhja prefektuuri pressiesindaja kinnitas, et eile kella 20.15 paiku sai politsei väljakutse Telliskivi loomelinnakusse, kus pargitud sõiduautost kostus kahtlast mürisevat heli ning auto klaasid värisesid. Autost oli häirekeskusele teada andnud sellest mööda kõndinud mees, kes kahtlustas, et sõiduki bassikõlar võib olla lühises ning palus häirekeskusel auto omanikuga ühendust võtta.
Politseikorrapidaja abiga tehti kindlaks autoomanik, keda helistades kätte ei saadud. Seepeale võeti ühendust autoomaniku emaga, kes kinnitas, et autoomanik viibib loomelinnakus etendusel.

Sündmuskohal olnud päästeameti töötajate hinnangul oli reaalne oht tulekahjuks. Kuna autoomanikuga muul viisil kontakti ei olnud võimalik saada, läks politseinik saali, kus etendus toimus ning palus valjuhäälselt, et auto omanik endast märku annaks. Omanik tuli saalist välja, koos mindi tema auto juurde. Kahtlast müra tekitas auto helisüsteem, mille noormees oli sisse unustanud.

Põhja prefekt Kristian Jaani selgitas, et politseinikud peavad tegema kõik endast oleneva, et kaitsta inimeste tervist ja vara. "Mõistan, et politseiniku sekkumine etenduse ajal võis näitlejat häirida, kuid politseinik tegi oma tööd, et tagada kõigi turvalisus. Näitleja ei käitunud õiglaselt, kui avalikult Häirekeskusele helistades politseinikke mõnitas, sest alavääristas sellega töökohustusi täitnud korrakaitsjaid," ütles prefekt olukorda kommenteerides.

"Ma ei tea ajaloost juhtumit, et politsei katkestab etenduse"

Kuuldes, et Delfi küsib eilse intsidendi kohta, vastab Jan Uuspõld, et juhtus tõesti „Oeh… oli jah… Igavene...“ ohkab ta. „Minu jaoks juhtus see, et järsku tuli politsei lavale ja katkestas etenduse. See on… ma ei tea ajaloost üldse niisugust juhtumit. Ma tean, et purjus lällajad on seganud etendust, aga et politsei katkestab etenduse, seda ma ei ole varem kohanud ega kuulnud.“ Küsimuse peale, kas ta sai segamise peale pahaseks, vastab Uuspõld, et loomulikult sai. „Etendus on ohus, siis on ikka väga hullusti."

Tema sõnul sai ta aru, et mingi autoga on oht, et see võib põlema minna, aga kuna päästeamet oli kohal, ei saanud ta aru, miks nemad siis ohuga ei tegelenud. Tema hinnangul võiks niimoodi etenduse katkestada siis, kui oleks oht saalile või inimestele saalis.

„Inimesed on ostnud pileti – 250 inimest või palju iganes neid inimesi on. Nemad on maksnud selle eest. Mina ehitan seal mingisugust aegruumi, saavutan mingi psühhofüüsilise seisundi, ja kui see niimoodi raksti katkestatakse, siis on sisuliselt võimatu jätkata. See ei ole nii, et politsei katkestab etenduse ja pärast ma mängin edasi, nagu midagi poleks olnud. See on võimatu. Minul võttis väga palju aega, et lavale tagasi minna, ja ennast uuesti käima saada.“

Tema jaoks on asjal ka majanduslik külg. „Kui etendus oleks ära jäänud – see oleks läinud maksma väga suur summa. Ja ma ei kujuta ette, kes neid kahjusid oleks kandnud. Esmalt kindlasti mina ja minu kompanii. Aga kas pärast seda ka keegi korvanud oleks – ma räägin tuhandetest eurodest. Ma ei tea, kas keegi oleks seda korvanud.“

Etendus näitleja sõnul lõpuks ikkagi õnnestus ja inimesed aplodeerisid püsti seistes.

Kõnet häirekeskusesse ei mäleta

Kõnet häirekeskusesse Uuspõld ei mäleta. „Vaadake, mina üritasin ennast seal käima saada, ma kõike ei mäleta, mida ma seal täpselt tegin selleks, et ennast uuesti häälestada,“ ütles ta selgituseks.

Uuspõllu sõnul kohtub ta homme politsei initsiatiivil korrakaitsjate esindajaga, et juhtunut arutada.

Ent näitleja kinnitab, et ta ei pea vimma. „Ma ei ole vihane ega midagi. See on tagantjärele isegi naljakas. Igaüks teeb oma tööd. Hetkel püüdsid kõik kindlasti, ma olen veendunud, oma parema äranägemise järgi tegutseda. Aga minu sõnum edaspidiseks on see, et etendust katkestataks äärmisel vajadusel. Kui ei ole enam mingit muud lahendust. Enne ei tohi etendust katkestada. Ja ma olen kindel, sellega nõustuvad kõik minu kolleegid.“