Selle aasta märtsikuus võõrustas lühifilmi keskus ShortEst Veneetsia filmifestivali lühifilmide eksperti Enrico Vanuccit. Põgusa külastuse käigus tutvustati Enricole värskelt valminud Eesti lühifilme. „Oli meeldiv näha ühtlaselt tugeva tasemega filme erinevatest žanritest“, tunnustas Vanucci eestlaste nelja värsket filmi. Esitluste tulemusena said kolm filmi otsekutse kandideerima Veneetsia filmifestivali võistlusprogrammi ja "Amalimbo" osutus ka valituks.

15-minuti pikkune "Amalimbo" on fantaasiažanris lühianimafilm 5-aastasest tüdrukust Tipuanast, kes satub emotsionaalsesse “limbosse”, püüdes mõista ning toime tulla oma isa ootamatu hukkumisega. Film kasutab julgelt neljas erinevas stilistikas 2D-animatsiooni ning seob need tundlikult tervikuks. "Amalimbo" on valminud tihedas loomingulises koostöös Rootsi režissöör Juan Pablo Libossarti ja Eesti animaatori ja kunstniku Roland Seeri vahel. Filmi peatootja on Stockholmis baseeruv Fasad ja Eesti-poolne kaastootja animatsioonistuudio Fork Film.

"Amalimbo"

"Amalimbo" sai alguse juunis 2013, kui näitasin Turus toimunud produtsentide töötoas Juanile Rolandi varasemaid töid. Juan inspireerus neist koheselt ning “Amalimbo” idee sai esialgse visuaalse suuna. “Amalimbo” on üks ilus näide rahvusvahelisest kaastootmisest, kus film on saanud alguse kahest riigist pärit loovisikute vastastikusest inspireerumisest ning sündinud nende tihedalt läbipõimunud loomingulises dialoogis ja koostöös.

Seni produtsendina tegutsenud Juan Pablo Libossarti jaoks on tegemist esimese režissööritööga ning Roland Seeri jaoks on see esimene suurem filmiprojekt pärast Viborgi The Animation Workshopi lõpetamist 2014. aastal. Eestis Fork Filmi animatsioonistuudios on valminud ka lõviosa “Amalimbo” animatsioonist,” kommenteerib filmi Eesti-poolne produtsent Marianne Ostrat ning lisab: “Filmi tegemisel oli Juanil ja Rolandil väga suur loominguline vabadus ning “Amalimbo” on saanud üdini mänguline. Eksperimenteerimisjulgus on üks põhimõtteid, millest lähtuvalt me 2011. aastal peamiselt nukuanimatsiooni tehnikas reklaame tootva Fork Filmi rajasime ja oleme väga õnnelikud, et meie esimesele sõltumatule filmiprojektile on nüüd langenud osaks nii suur tunnustus nagu “Amalimbo” Veneetsia filmifestivalile valituks osutumine.

"Amalimbo"

73. Veneetsia Rahvusvaheline Filmifestival toimub 31. augustist 10. septembrini Itaalias. Eestist on Veneetsia filmifestivalil osalenud varasemalt 2007. aastal Veiko Õunpuu “Sügisball” ning 2008. aastal Tanel Toomi lühimängufilm “Teine tulemine”.

Eestis esilinastub “Amalimbo” 13-17. novembril toimuval festivalil Animated Dreams.

JUAN PABLO LIBOSSART sündis 1978. aastal Argentiinas ning elab alates 2001. aastast Stockholmis. 2010. aastal lõpetas ta Hispaanias Media Business Schooli’s koolitusprogrammi European Master of Audiovisual Management (MEGA) ja 2013. aastal EAVE European Producer’s Workshopi. Lisaks teistele on seni produtsendina tegutsenud Libossart produtseerinud filme režissööridele Erik Gandini, Marcus Lindeen ja Jesper Ganslandt. “Amalimbo” on Libossarti stsenaristi- ja režissööridebüüt.

ROLAND SEER (sünd: 1987) on Eesti animatsioonirežissöör ja -kunstnik. 2014. aastal lõpetas ta Taanis Viborgis bakalaureusekraadiga The Animation Workshopi. Alates 2011. aastast teeb Roland Seer režissööri ning animaatorina tihedat koostööd animatsioonistuudioga Fork Film. 2012. aastal valmis Roland Seeri käe all muusikavideo Tenfold Rabbiti loole “Oblivion”

AMALIMBO (15 minutit, lühianimafilm, rootsi keeles, 2016). Režissöör: Juan Pablo Libossart (Rootsi) / kunstnik ja peaanimaator: Roland Seer (Eesti) / peaprodutsent: Johanna Lind (Rootsi) / kaasprodutsendid: Marianne Ostrat (Eesti), Ami Ekström (Rootsi) / osatäitjad: Anna Odell, Margaretha Ulfendahl (Rootsi) / animaatorid: Denis Chapon, Miguel T. Mealla Black / heliloojad: Anders Kjellberg, Åsa Carlson / muusikud: Göran Klinghagen, Thomas Gustafsson, Stefan Wingefors (Rootsi)

Filmide tootjad on Fasad (Rootsi), Fork Film (Eesti) ja Film Väst (Rootsi) ning toetajad on Eesti Filmi Instituut, Rootsi Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, The Animation Workshop’i kunstiline arendustoetus, Lühifilmi Keskus Shortest