"Eestlased jälgisid õudusega, kuidas Vene sõdurid aitasid Ida-Ukrainat destabiliseerida ja kardavad, et nende riik on järgmine,“ märgib kanal.

Vaata kümneminutilist teleklippi veebist: link.

PBS intervjueeris Kaitseliidu ülemat Meelis Kiilit, kes lubas, et eestlased kaitsevad vajadusel ka tulevikus „oma vabadusi, oma riiki ja oma uhkust.“ Tekstiiliettevõtte tegevjuhina töötav Toomas Värva põhjendas Kaitseliitu kuulumist sooviga, et tema laps saaks erinevalt temast endast üles kasvada vabas Eestis.

Eesti õhujõudude ülem Jaak Tarien ütles telekanalile, et pärast Krimmi annekteerimise algust küsisid paljud tuttavad ja sugulased temalt, kas nüüd on aeg pered välismaale saata ja sõjaks valmistuda. Tarien, kelle ohvitserist vanaisa saadeti Siberisse ja sealt enam tagasi ei tulnud, loodab, et NATO heidutus aitab Venemaal ohtlikke vigu vältida.

USA presidendikandidaat Donald Trump on aga märkinud, et kui NATO riigid enda kaitsmise eest maksta ei taha, võivad nad end ise kaitsta. Ajakirjanik küsib: miks peaksid ameeriklased Eestist hoolima?

„Asi on Ameerika väärtustes,“ argumenteerib Tarien. „Maailma tulevikule on parem, kui Eesti jääb vabaks ja demokraatlikuks ja demokraatia levib siit ida poole – selle asemel, et lasta türannial siit lääne poole levida.“

President Toomas Hendrik Ilves lisab, et Eesti on NATO kaitsekulutuste nõuet täitnud ning ka ise USA-d aidanud, kui see NATO lepingu artikli V alusel liitlased Afganistani sõtta appi kutsus. „Olime kohe täpselt keset Talibani alasid,“ meenutab Ilves. „Me tegime seda. Täitsime oma kohust.“