Elizabeth Holmes astus välja Stanfordi ülikoolist, et pühenduda oma revolutsioonilisele ideele. Selle tuum oli, et igaüks saaks kodus või kaubanduskeskuses anda tilgakese verd, mis oleks lihtne ja valutu protseduur. Programmid analüüsivad sinu antud tilka tuhandete haiguste osas ning sa saad väga kiiresti vastuse. Ei mingeid perearsti külastusi ja nõeltega torkimist.

Haip ettevõtte ja selle juhi ümber läks väga suureks ning Theranos suutis tõsta meeletul hulgal investeeringuid. Sellele pandi külge hinnalipik - 9 miljardit dollarit. Holmesi enda paberi peal olev vara kerkis 4,5 miljardi dollarini (ta omab 50% Theranosest). Temast sai nõnda maailma kõige noorem ise oma rikkuse teeninud naissoost miljardär. Tema pilt oli kümnetel ajakirjakaantel. Ta teenis mitmeid auhindu ja tunnustusi.

See kõik oli aasta tagasi. Täna on tema vara väärtus null ja tema enda nimi mutta trambitud.

Eelmisel sügisel sattus Theranos suurde skandaali, kui selgus, et ettevõte on oma tehnoloogia osas valetanud. Mitmed endised patsiendid, kes kasutasid Theranose tehnoloogiat enda testimiseks, ütlesid, et nad said väga ebatäpseid tulemusi. Ettevõte sattus kriminaaluurimise alla. Neid süüdistatakse 81 inimese elu ohtu seadmises, kuna nende test ei suutnud tuvastada tegelikke terviseprobleeme.

Eelmisel kuul nõuti Theranoselt välja kahe aasta veretestide tulemused. Nad seisavad silmitsi keelustamisega - firma ei tohi enam vereteste teha.

Mitmed riskikapitalistid, valdkonna analüütikud ja eksperdid vaatasid sellele segadusele otsa ja jõudsid järeldusele, et ettevõtte reaalsem väärtus on 800 miljonit dollarit, mitte 9 miljardit. Uus hinnang võtab arvesse firma intellektuaalset omandit ja 724 miljonit, mida investorid on sellesse pumbanud.

Holmesi 50% on tavaaktsiates. See tähendab, et kui firma homme müüakse, siis makstaks Holmesile alles pärast investoreid, kellel on eelisaktsiad. Kui ettevõte täna rahaks teha, siis ei saaks Holmes mitte üht senti.