USA esindus NATO juures teatas Lännen Mediale, et mõlemad raskebrigaadid on vajaduse korral lahinguvalmis mõne päevaga. USA muudab NATO idapoolsetes liikmesriikides õppustel olnud vägede füüsilise kohalolu püsivaks ühe brigaadi kujul.

Täiesti uue asjana saadab USA teise raskebrigaadi kogu tehnika Euroopasse, kus see on lahinguvalmis.

„Brigaadi sõdurid lendavad Euroopasse kuskilt kiirreageerimisväeosast ja võtavad kasutusele valmis oleva rasketehnika, kui peavad võitlema. See on kaitsemeede olukordade jaoks, kus me peame kuskile jõudu suunama,“ ütles USA NATO-missiooni avalike suhete nõunik Jack Hillmeyer Lännen Mediale.

„Kaks ja pool aastat tagasi oli meil Euroopas vaid kaks Ameerika brigaadi. Täna on meil kolm, millest üks on idas. Tulevikus on meil Euroopas ka neljanda brigaadi rasketehnika. Tehnika on mõnepäevase ettehoiatusega saabuda võivatele sõduritele valmis seatud,“ rõhutas Hillmeyer.

Kahe raskebrigaadi lahinguvalmis seadmine Balti riikide ja idapoolse Kesk-Euroopa kaitseks on osa programmist ERI (European Reassurance Initiative), millega USA rahustab Venemaa ohu pärast mures olevaid liitlasi.

Hillmeyer rõhutas, et kuigi lahinguvalmis olev brigaad vahetub, on selle kohalolek alaline.

„Varem ei ole me teatanud, et brigaad hakkab alati seal olema. Uues ERI programmis ütleme, et meil on edaspidi täiemõõduline Ameerika brigaad idas kogu aeg kohal,“ ütles Hillmeyer.

Hillmeyer toonitas, et USA kahekordistab Euroopa kaitseks kohale paigutatud lahinguvalmis brigaadide arvu. Praegu on ameeriklastel 173. dessantbrigaad Itaalias ja 2. kergelt soomustatud brigaad Saksamaal.