Teisisõnu: kas tervise seisukohast on vahet, kas räägid telefoniga näiteks viis minutit või viis tundi, küsib ajakiri Imeline Teadus.

Vastab Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Margus Mihkelsoo:

„Elektromagnetväljadele on piirväärtused kehtestatud eeldusel, et ka juhul, kui inimene viibib välja keskkonnas 24 tundi ööpäevas, ei tekiks tal tervisekahjustust.

Piirväärtuste aluseks on elektromagnetväljade läviväärtused, millest alates võib avalduda toime tervisele. Need on saadud loomkatsetest. Elanikkonnale kehtestatud elektromagnetväljade piirväärtused on neist läviväärtustest 50 korda väiksemad.

Rahvusvahelise mitteioniseeriva kiirguse eest kaitsmise komisjoni ICNIRP soovi­tused tuginevad praegustele teadmistele.

Enamik maid on oma riiklike standardite kehtestamisel lähtunud nendest suunistest. Raadio­sagedusala standardid põhinevad paiksel või kogu keha mõjutaval soojuslikul toimel.

Elukeskkonnas tavaliselt esinevate elektromagnetväljade tugevused on palju kordi väiksemad soovituslikest piirnormidest.

Mobiiltelefonide tekitatavad tasemed võivad olla piirväärtuste lähedased, kuna telefon paikneb inimkehale lähedal, väljatugevus on aga pöördvõrdeline kauguse ruuduga.

Tänu suurele varutegurile (50 korda läviväärtusest väiksem piirväärtus) ei tohiks ka piirnormi ületavad väärtused olla kahjulikud tervisele."