Eesti Päevaleht kirjutas täna Jüri tervisekeskuse perearstist dr Riina Raudsikust, kes on juba aastaid propageerinud ja ka praktiseerinud ebateaduse haru, mille esi­šarlatan Robert O. "Doktor Leelis" Young istub praegu USA-s arstilitsentsita praktiseerimise eest vangis.

Skeptiku eestvedaja Martin Vällik refereeris 2009. aasta juulis haiguste happelise-aluselise teooria kommenteerimisel dr Gabe Mirkini artiklit. Mirkin ütleb, et vere happesust ehk pH väärtust pole võimalik leeliselise vee või korallkaltsiumiga mõjutada.

"Samuti ei pea me muretsema selle üle, kas toit on aluseline või happeline, sest ükski toit ei muuda peale uriini su kehas ühegi asja happesust. Magu on ise nii happeline keskkond, et sinna sattuvad toidud ei muuda suurt midagi. Tsitruselised, äädikas, vitamiinid (nt askorbiinhape) ei muuda mao ega vere happesust. Terve purk kaltsiumitablette muudab mao happelisust vaid mõneks minutiks," tsiteeris Vällik dr Mirkini selgitust.

Iga toit lahkub maost happelisena. Seedekulglas neutraliseerivad pankrease nõred happelise maomahla. Seega ükskõik, mida sa sööd, on toit maos happeline ja seedekulglas aluseline, rääkis dr Mirkin.

Samas rõhutas Mirkin, et muutused toiduvalikus ei muuda keha happe-alusetasakaalu, välja arvatud uriin. Vereringe ja siseorganid hoiavad pH väärtuse väga kitsastes piirides. Igasugune asi, mis muudaks su keha happesust, teeks su väga haigeks ja võib isegi surma põhjustada. Happesust väidetavalt vähendavate toodete müüjad väidavad, et vähirakud ei suuda leeliselises keskkonnas ellu jääda. Neil on õigus, kuid sellises keskkonnas ei suudaks ka ükski muu rakk su kehas ellu jääda.

"Kui keegi räägib Teile, et Te keha on liiga happeline ja pakub Teile kaltsiumilisandit või leelistatud vett, siis targem oleks seda inimest mitte uskuda," rõhutas Vällik.

Mõni kuu hiljem kirjutas Vällik ka sellest, et eesti keelde oli toona tõlgitud Robert O. Youngi raamat "pH Ime", mis figureeris raamatumüügi edetabelites, ja millele Jüri tervisekeskuse arst Riina Raudsik oli kirjutanud eestikeelse eessõna.

"Ma ei tea, mida ja kui palju arstidele ülikoolis biokeemiast õpetatakse, aga lause "Lugejad peaksid aru saama ja leidma võimalusi, kuidas säilitada organismi normaalne pH-tase ja selle kaudu hea tervis" ilmselt ei näita kuigi sügavat arusaamist organismi pH-taseme olemusest. Lisaks näitab arstipoolne šarlatanile takkakiitmine ning raamatu autori kriitikavaba ja kontrollimatu nimetamine "USA teadlaseks" ja "mikrobioloogiks" seda, et autoriteetne amet iseenesest ei taga kriitilise analüüsivõime olemasolu," lisas Vällik.

Vällik ütles kokkuvõtvalt, et kuigi pH tasakaal organismis on oluline, on raamat "pH Ime" näivteaduslik imemuinasjutt ja raamatu autor Robert O. Young ei ole avaldanud teadusartikleid teadusajakirjades, seega tema teadlaseks pidamine on liialdus. Raamatu autori teaduskraad PhD on omandatud (ostetud) akrediteerimata kaugõppeülikoolist (diplomiveskist) ja seda kraadi ei tunnusta ametlikult mitte keegi.